duminică, octombrie 1, 2023
Uncategorized

CANNES, capitala cinematografica a Europei

Rafinamentul, spectacolul, creatiile pretentioase, stralucirea bliturilor fotoreporterilor….

Un moment important pentru Cannes a fost anul 1834 ,cand orasul a fost vizitat mai intai de cunoscutul scriitor Prosper Merimee ,iar apoi de lordul englez Henry Peter Brougham . Ambii au fost fermecati de acest loc . In scurt timp ,orasele de pe Coasta de Azur , in frunte cu Cannes si Nisa , au devenit destinatia favorita de calatorie a aristocratiei britanice . Dupa succesul inregistrat de steaua franceza de cinema Brigitte Bardot cu filmul „Si Dumnezeu …a creat femeia ” ( 1956) ,turnat in localitatea Saint-Tropez din apropiere ,Coasta de Azur a redevenit o regiune la moda . In Palatul de Festivaluri si Congrese exista , pe langa sali de cinema , un cazinou , un club de noapte si un restaurant select .

CannesTrofeul Palme d’Or 

In momentul de fata ,cand stelele cinematografiei isi fac aparitia la Festivalul International de Film de la Cannes ,nimeni nu isi mai aminteste ca aceasta prezentare de filme ,cea mai vestita din lume , a luat nastere din considerente pur politice .Festivalul a fost initiat in anul 1938 ,cand ministrul francez al educatiei ,socat de implicarile guvernelor fasciste in selectarea filmelor pentru Festivalul de Film de la Venetia , a decis sa organizeze un festival international de film pe riviera franceza .” Antifestivalul ” a repurtat un mare succes .

Din cauza declansarii celui de-al Doilea Razboi Mondial , a doua editie a avut loc abia in 1946 . Ca manifestare reusita atat din punct de vedere artistic ,cat si din punct de vedere comercial ,festivalul a crescut in scurt timp la rangul de eveniment cultural de amploare .Cu timpul ,festivalul a devenit tot mai comercial ,fapt infierat in principal de micile case de productie si de artistii independenti . Cu toate acestea ,trofeul principal al festivalului ,Palme d’Or , este considerat si in prezent cea mai importanta distinctie  europeana decernata pentru realizari in arta cinematografica . 

Cannes ,capitala cinematografica a EuropeiFestivalul a jucat un rol important in cariera unor regizori precum Frederico Fellini ( ” La dolce vita” ) ,Luchino Visconti ( ” Ghepardul „) , Michelangelo Antonioni ( „Blow-up”) sau Martin Scorcese ( ” Soferul de taxi „) . In 2007 ,la a 60-a editie ,Trofeul Palme d’Or a fost decernat regizorului roman Cristian Mungiu pentru filmul ” 4 luni , 3 saptamani si 2 zile „.

Cannes, locul unde a debarcat Napoleon 

Cannes este a doua metropola dupa Nisa din ceea ce este considerat cel mai frumos colt de litoral al lumii : Coasta de Azur .Cele doua orase sunt ,de altfel, izbitor de asemanatoare : atat Promenade des Anglais ,cea incadrata de palmieri din Nisa ,cat si bulevardul La Croisette din Cannes se arcuiesc de-a lungul tarmului scaldat de apele albastre ale marii.Strazile isi datoreaza stralucirea hotelurilor in stil Art Deco : Negresco la Nisa si Carlton la Cannes .Asezarea geografica se adauga , la randul ei , listei de similitudini : ambele orase sunt situate la poalele unor lanturi muntoase .

Cannes -pe coasta de azurSapaturile arheologice arata ca orasul Cannes a fost intemeiat de liguri , pe timpul Imperiului Roman , pe locul unde se ridica in prezent orasul  existand o asezare  numita Castrum Marcellinum .In secolul al XIV-lea ,asezarea de pe malul marii a fost anexata provinciei Provence ,iar la sfarsitul secolului al XV-lea , a devenit parte integranta a Frantei . La granita dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea ,Cannes era inca un mic port pescaresc linistit . In 1815 , pe tarmul sau a debarcat Napoleaon Bonaparte , care evadase din locul incarcerarii sale ,Insula Elba. Conducatorul francez a plecat de la Cannes la Paris , unde a reusit sa preia din nou puterea . In luna iunie a aceluiasi an insa, Bonaparte a suferit infrangerea finala de la Waterloo.

In secolul al XIX-lea ,Cannes s-a transformat dintr-o asezare de pescari intr-o statiune balneara vizitata mai ales de catre englezi .Coasta de Azur , la fel ca Madeira , a devenit cu aceasta ocazie unul dintre cele mai populare locuri de odihna pentru aristocratia britanica . In prezent , regiunea obtine venituri in principal din turism si din exportul de articole de lux ,in  regiunea in care se gaseste orasul Cannes , Alpes-Maritimes , un rol important fiind jucat de horticultura si de industria parfumurilor cu care este asociata . 

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: