Planeta apelor, descoperita recent, isi dezvaluie misterul

GJ1214 b „planeta apoasa” aflata la 40 de ani lumina de Terra

Observatiile recente facute cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble sunt o noua provocare pentru iubitorii spatiului cosmic. O planeta „apoasa” si-a facut aparitia in premiera, prezentand o atmosfera densa, invaluita in aburi!

planeta apelor ,descoperita recent , isi dezvaluie misterul

Numita GJ 1214b   ,planeta este mai mica decat Uranus, dar mai mare decat Terra. A fost observata de o echipa internationala de astronomi condusa de Zachory Berta, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian (CFA). Desi a fost descoperita inca din anul 2009, abia acum s-au putut oferi primele informatii concrete. La o prima vizionare, cercetatorii au declarat  ca nu este o planeta obisnuita, ca oricare alta, deoarece o mare parte din masa ei este formata din apa. Planeta are un diametru de aproximativ 2,7 ori mai mare decat Terra si o greutate de aproape sapte ori mai mare.  La fel ca orice planeta, la fiecare 38 de ore, orbiteaza in jurul unei stele rosii pitice, aflata la o distanta de 2 milioane de kilometri de ea.

„Periscopul” Hubble

In anul 2010, o echipa de cercetare a sustinut ca a investigat atmosfera planetei si a ajuns la concluzia ca aceasta este compusa in principal din apa! Observatiile cercetatorilor au putut fi explicate prin prezenta unei atmosfere sub forma de ceata densa, care invaluie planeta GJ 1214b. Folosind dispozitivul Hubble Wide Field 3, ei au studiat corpul ceresc in timpul trecerii sale prin fata stelei pe care o orbiteaza. In timpul acestui tranzit, lumina stelei a fost filtrata de atmosfera planetei, care a oferit astfel indicii cu privire la amestecul de gaze, determinand culoarea apusului de soare din aceasta lume. Avand in vedere ca „ceata” este mai transparenta la lumina infrarosie decat la lumina obisnuita, observatiile ulterioare ale Telescopului Hubble vor ajuta la diferentierea dintre o atmosfera „cetoasa” si una plina cu „aburi „.

telescopul hubble , cu ochii pe alte lumi
Telescopul Hubble
Curiozitati pe GJ 1214b

Se cunosc propietati ale acestei lumi fascinante. Astfel, temperaturile si presiunile ridicate fac ca planeta sa fie constituita din materiale ”exotice” precum,”gheata fierbinte” sau ”apa foarte fluida”. Adica substante care ne sunt complet straine noua. Ca sa existe asa ceva, se crede ca GJ 1214 b s-a format destul de departe de steaua pe care o orbiteaza, deoarece se presupune ca a fost ”populata ” cu apa inghetata din belsug, care a migrat ulterior spre interiorul sau.

planeta apelor

O planeta care stie sa faca „atmosfera”

S-a mai descoperit ca spectrul lui GJ 1214b are caracteristici pe o gama foarte larga de lungimi de unda si culori. Prin intermediul datelor oferite de Hubble, cel mai consecvent model atmosferic este dat de o atmosfera densa cu vapori de apa. Prin urmare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca masuratorile telescopului inclina decisiv balanta in favoarea unei atmosfere pline cu …” aburi „. 

Stiind acum masa si dimensiunea planetei, astronomii au putut calcula astfel densitatea: aproximativ 2g/cm3. Acest lucru sugereaza ca GJ 1214b are mult mai multa apa si mai putin uscat decat Terra. Ca urmare, se presupune-desi este clar in urma noilor dezvaluiri – ca structura interna a planetei ” apoase” ar fi extrem de diferita de cea a lumii noastre.

gj1214 b o noua planeta asemanatoare Terrei

Asadar luand in considerare faptul ca planeta este situata in Constelatia Ophiuchus, la o distanta de „doar „40 de ani-lumina de Pamant, GJ 1214 b va face obiectul unor studii mult mai amanuntite decat cele efectuate pana acum. Ea va fi astfel prima candidata pe lista de asteptare a Telescopului Spatial James Webb – o coproductie NASA/ESA/CSA  -planificat sa fie lansat la sfarsitul acestui deceniu.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: