Salzburg ,orasul lui Mozart

Orasul natal a lui Mozart este inconjurat de coline si se ridica pe malul raului Salzach. Cele cateva poduri peste apa curgatoare unesc  centrul istoric al orasului de  Kapuzinerberg, colina plina de verdeata, si de Gradina Mirabell. Salzburg nu este numai un cunoscut centru  turistic si cultural, ci si o regiune unde au inflorit multe ramuri ale industriei.

salzburg ,orasul lui Mozart

SALZBURG, orasul artistilor

Atmosfera frumosului oras situat intr-un decor muntos, de basm   , a contribuit la inflorirea artei:  pe malul raului Salzach au creat Mozart si   Schubert si au evoluat mari dirijori, precum Wilhelm Furtwangler sau  Herbert von Karajan.

Artistii s-au simtit intotdeauna bine la Salzburg. Fermecat de oras ,remarcabilul compozitor  al romantismului timpuriu Franz Schubert scria:” Privind la paranorma orasului Salzburg de pe Monchsberg nu mi-a venit sa cred ca aici se gasesc  atatea case, palate si biserici minunate”.Intr-adevar, in acest oras de marime mijlocie se afla 68 de biserici.salzburg ,orasul lui schubert

La Salzburg s-a nascut, in anul 1840, pictorul Hans Makart, iar in 1887, poetul  George Trakl. Cand a venit pe lume Mozart, Salzburg numara 16.000 de locuri. Familia compozitorului locuia la al treilea etaj al casei de pe Getreidegasse, la numarul 9. Mozart a fost un copil minune: a sustinut concerte la varsta de 6 ani, iar la numai  13 ani purta onorabilul titlu de „capelmaistru al printului arhiepiscop”.Cu toate ca, mai  tarziu, Mozart s-a stabilit la Viena, Salzburgul nu l-a uitat si il venereaza si astazi pe fiul sau cel mai vestit. In perioada festivalurilor mozartiene, orasul devine capitala muzicala a lumii.

Orasul fermecator 

Locuitorul orasului Salzburg este pus in mare incurcatura cand este intrebat in ce directie s-o porneasca un turist pentru a vizita cele mai interesante zone  din jurul orasului. Raspunsul nu este simplu, deoarece imprejurimile metropolei sunt toate  deosebit de frumoase.

Este suficient sa mentionam  palatul si parcul Hellbrunn, Castelul Klessheim sau Bazilica Maria Plain,gradina cu gnomi din Parcul  Mirabell ,Muzeul Catedralei din Salzburg.

salzburg,cel mai frum os oras al austriei

Orasul lui Mozart este vizitat anual de milioane de turisti. Carierul istoric este situat intre colinele Monchsberg si Kapuzinerberg. Deasupra orasului se ridica maiestuos Castelul Hohensalzburg, desprins parca dintr-un basm. Mai jos se intinde paranorma orasului Salzburg, in care se face simtit farmecul inimitabil al vechilor vremuri habsburgice .Bisericile si palatele in stil baroc din Salzburg sunt mai mici si mai intime decat cele vieneze.

cartierul istoric din salzburg

In 1756, la Salzburg a venit pe lume unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii:Wolfgang Amadeus Mozart.

mozart,compozitorul

Orasul nu la uitat: aici exista un monument dedicat compozitorului, casa in careacesta s-a nascut ,casa in care  a locuit si scoala de muzica „Mozarteum”. Incepand din  1917, in oras se desfasoara anual  Festivalul Salzburg, dedicat lui  Mozart, care dureaza de la sfarsitul luni iulie pana la sfarsitul lunii august. Concertele sunt organizate in diverse locuri originale, cum ar fi Felsenreitschule (o fosta scoala de echitatie). Pe malul drept al raului  Salzach, se afla Gradina Mirabell.Aici se ridica Palatul Mirabell  (construit de printul arhiepiscop Wolf Dietrich in anul 1606 si refacut in 1727 de Johann Lucas von Hildebrandt), precum si Teatru de Papusi.

palatul mirabell

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: