Gorjul, patria lui Brancusi, o perla din Gradina Carpatilor

Daca te intrebi ce anume deosebeste Romania de celelalte tari ale Europei, ai un raspuns simplu. In afara de caracteristicile de natura fizico-geografica, exista numeroase locuri si embleme faunistice cu care nu numai ca ne putem mandri, dar care reprezinta unicate europene si chiar mondiale. Printre ele se afla si celebrul Ansamblu Monumental din Targu-Jiu sculptat de Constantin Brancusi.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor din Targu Jiu, inuagurat pe 27 octombrie 1938, este opera marelui sculptor Constantin Brancusi, care a dedicat-o eroilor gorjeni cazuti in Primul Razboi Mondial. Ansamblul este format din Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinita. Masa Tacerii, realizata din calcar, reprezinta masa pe care o iau soldatii inaintea marii confruntari la care urmeaza sa participe, iar cele 12 scaune care o inconjoara semnifica timpul care se scurge, dispus in clepsidre; dupa cum spunea insusi Brancusi, forma rotunda a mesei si scaunelor reprezinta „curba inchisa a cercului, care aduna, uneste si apropie”. 

Poarta Sarutului arata ca un arc de triumf, care simbolizeaza triumful vietii asupra mortii. Cele doua monumente, Masa Tacerii si Poarta Sarutului (aflata la intrarea in parc) sunt unite prin „Aleea Scaunelor „, care este formata din 30 de scaune aliniate perfect. 

Coloana Infinita sau „Coloana recunostintei fara sfarsit”, asa cum a numit-o Brancusi, este dedicata soldatilor cazuti in anul 1916; initial cioplita in lemn, coloana a fost ulterior realizata din fonta. Ea are o inaltime de 29,35 metri si este formata din 15 nodule („margele” asa cum le-a numit sculptorul).

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: