Un Mississippi australian: fluviul Murray

Importanta sistemului fluvial Murray-Darling pentru Australia este ilustrata de faptul ca,incepand cu anul 1883 , au fost elaborate mai multe planuri complexe de amenajare a bazinului hidrografic al acestor ape ,care strabat teritoriul a patru state .

un mississippi al australiei fluviul murray

Totusi ,pe vremea cand Noua Galie de Sud ,Australia de Sud si Victoria constituiau colonii separate ,interesele personale au fost mai puternice decat dorinta de colaborare . In    anul   1992 ,aceste trei state au semnat in sfarsit documentul numit „Murray-Darling Basin Agreement ” ,care stabilea principiile viitoarei cooperari .In 1996 ,la acest acord a subscris Queensland ,caruia i s-a alaturat ,doi ani mai tarziu ,si teritoriul federal al    capitalei    statului   ( Australian Capital Territory ) .

Un fluviu descoperit intamplator 

In anul 1824 ,expeditia condusa de William Hovell si de Hamilton Hume a descoperit in Australia un fluviu nou , necunoscut anterior .Acesta a primit numele de Hume. Insa, sase ani mai tarziu, Charles Sturt a zarit aceasta apa , dupa ce a coborat pe cursul raului Murrumbidgee,si a botezat-o cu numele secretarului de stat al coloniilor ,Sir Gerge Murray .

Imediat dupa ce au alungat populatia bastinasa de aborigeni din valea fluviului ,colonistii s-au apucat de cultivarea cerealelor , a vitei de vie si a legumelor . Ridicand nivelul apelor fluviului si al afluentilor acestuia cu ajutorul barajelor si dirijand apele catre canalele sistemelor de irigatii ,colonistii au imblanzit fluviul Murray si i-au transformat tarmurile intr-un tinut bogat si fertil .Murray si Darling ,cele mai mari ape curgatoare ale Australiei ,formeaza un singur sistem fluvial ,asa cum se intampla cu Mississippi si Missouri in Statele Unite . Aceasta nu este singura asemanare cu ” fratele mai mare ” american . Pe undele tuturor acestor ape involburate si repezi plutesc adevarate legende vii: vapoarele cu aburi . Acestea si-au facut aparitia pe Murray la jumatatea secolului al XX-lea , in perioada febrei aurului care pusese stapanire pe sud-estul Australiei .

murray river from australia

Finalizarea lucrarilor la prima linie de cale ferata australiana ,in anul 1854 ,a provocat o scadere brusca  a importantei fluviului ca artera de transport .Pentru cele peste 100 de vapoare cu aburi ,marfa a devenit insuficienta .In scurt timp ,propietarii lor au inceput sa dea faliment unu cate unul .Este adevarat     ca , pe cursul fluviului Murray ,mai plutesc si astazi numeroase steam paddlers ,dar ele sunt folosite in principal pentru transportarea turistilor dornici sa admire peisajele interesante de pe ambele maluri .Una dintre cele mai mari atractii vizuale este padurea de eucalipti numita Barmah-Millewa.

padure-australia

Importanta economica a celui mai mare sistem fluvial australian ca sursa de apa potabila continua sa fie uriasa. Din cauza indiguirilor ,Darling seaca aproape cu totul in perioada secetoasa , in timp ce Murray se micsoreaza pana ajunge sa semene cu un izvor ingust si putin adanc ,navigabil numai pentru ambarcatiunile foarte mici .Productia agricola din bazinul hidrografic al fluviului este dependenta de marinimia acestuia ,la fel ca in trecut.Daca nu ar exista Murray ,Adelaide ( metropola cu peste 1.000.000 de locuitori din sudul Australiei ) ar suferi din cauza lipsei cronice de apa potabila.

murray_river_01_640

Cel mai lung fluviu al Australiei 

Murray ,care masoara 2575 de kilometri ( 330 m³/secunda debitul mediu al apei ) ,este al doilea fluviu ca lungime ( dupa Darling , afluentul sau )  de    pe    cel    de-al   cincilea    continent .Izvoarele sale se afla in Muntii Snowy ,unul dintre masivele Alpilor Australieni din apropiere de cel mai inalt pisc al tarii,Muntele Kosciuszko.

fluviul Murray

Cam 80% din panta fluviului se afla pe cursul sau superior.Primele orase mai mari de pe tarmurile apei sunt Albury in statul Noua Galie de Sud si Wodonga, situat pe malul opus.Aceasta din urma face parte din statul Victoria .Murray marcheaza granita dintre cele doua state pe aproape intreaga lungime a acesteia .

Ambele tinuturi obtin din fluviul Murray cea mai mare parte a apelor necesare irigarii vastelor lor suprafete arabile .Multumita acestui fapt , valea fluviului se numara printre cele mai fertile regiuni ale Australiei .Exploatarea intensiva a rezervelor de apa face insa ca , in perioadele de seceta, albia fluviului sa sece si sa se micsoreze pana atinge dimensiunile unui izvor.

Intre orasele Albury si Echuca au fost intemeiate unele dintre primele  podgorii    din   Australia .Aici se cultiva soiuri nobile de vita de vie: chardonnay si cabernet sauvignon rosu.

ipad-art-wide-b11-20murray-20darling-420x0

In apropiere de Echuca ,fluviul Murray coteste catre nord-vest .Daca afluentii sai sudici sunt destul de scurti ,cei nordici , in frunte cu Darling si Murrumbidgee, ating si peste 2000 de kilometri lungime .Ajungand in dreptul orasului Morgan ,fluviul se intoarce    brusc   catre   sud ,trece de Murray Bridge ( cea mai mare localitate de pe malurile sale ) ,apoi traverseaza Lacul Alexandrina si se indreapta catre Golful Encounter si Oceanul Indian .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: