luni, decembrie 11, 2023
Calatorind prin lume

Zanzibar, insula sultanilor, a fildesului si a cuisoarelor

Zanzibar, „coasta oamenilor negri” sau paradisul. Locul unde s-a nascut comertul cu sclavi

Zanzibar (in persana=”coasta oamenilor negri”-1651 km² si 1.070.000 locuitori) este in prezent un adevarat paradis pentru turistii care profita de plajele frumoase, se scufunda printre recifele de corali sau se plimba pe stradutele asa-numitului Oras de Piatra, adica partea istorica a orasului Zanzibar, construita pe o peninsula care patrunde adanc in mare.

Zanzibar

Nu trebuie uitat insa faptul ca nu demult, in anul 1964, pe insula a izbucnit o revolta indreptata impotriva dominatiei arabe.

Zanzibar, o alta lume pe coastele Africii 

Toti cei care au zarit arhipelagul Zanzibar au cazut imediat prada farmecului sau: atat printii arabi, cat si stapanii coloniali din Europa. Insula principala a arhipelagului (Ugunja sau Zanzibar) era ca o femeie adorata: mandra si constienta de valoarea sa.

Cu multe secole in urma, de-a lungul coastelor Africii navigau deja negustorii persani si arabi.

In preajma anului 900, ei au intemeiat in Zanzibar primele baze comerciale.

Inainte de sosirea lor, insula era locuita de triburi bantu, care au venit aici cu 600 de ani mai devreme din interiorul Africii de Est.      

In anul 1503, Zanzibar a fost cucerit de portughezi. A inceput astfel lunga perioada a comertului cu sclavi. Situatia populatiei locale nu s-a imbunatatit cand, in anul 1698, portughezii au fost alungati de sultanul Omanului.

Urmasii acestuia si-au mutat resedinta din Masqat in Zanzibar, ceea ce le-a permis sa controleze mai eficient

In capitala au aparut palate opulente si a fost construit orasul vechi, cu stilul sau aparte inspirat de modelul arab.

Comertul si economia s-au regasit in mainile strainilor arabi, populatia locala fiind nevoita sa se multumeasca in cel mai bun caz cu rolul de supus.

Odata cu sfarsitul secolului al XIX -lea, in asa-numita Africa Neagra, a inceput sa se faca tot mai puternic simtita influenta europeana.

Insula a fost preluata de statul german, care, in 1890, a cedat-o Marii Britanii in schimbul Arhipelagului Helgoland din Marea Nordului.frumusetea zanzibarului

Perioada stapanirii coloniale germane s-a incheiat asadar inainte de Primul Razboi Mondial, iar in 1963 fosta Africa de Est Germana si-a obtinut independenta de la autoritatile coloniale britanice aflate la putere.

In 1963, insulele Unguja si Pemba au devenit un stat independent, iar un an mai tarziu au format impreuna cu Tanganyika, Republica Unita Tanzania. 

Daca Tanzania continentala este o regiune tipica pentru Africa Neagra, in orasul vechi din Zanzibar pot fi intalnite la tot pasul femei ascunse sub valuri. Aici influenta culturii arabe se manifesta cu putere si in prezent.

Zanzibar, insula stancilor de margean 

Arhipelagul Zanzibar are o suprafata de 1651 km², Ugunja fiind a doua insula ca marime de pe coasta estica a Africii.

Este formata din calcare coraligene care s-au ridicat incet din mare de-a lungul unor procese geologice, care au durat cateva mii de ani.

Cartierul istoric  al capitalei acestei insule este un adevarat paradis pentru cei interesati de cultura, dar frumusetea naturii locale este cea care ii impresioneaza cel mai puternic pe vizitatori.

Campurile intinse pe care cresc arbori de cuisoare, cocotieri si arbori de cacao imprastie o mireasma omniprezenta si imbatatoare.

De pe marile stanci de margean de pe plaja Chukwani, situata la sud de oras, se intinde o priveliste minunata asupra imprejurimilor.

In padurea Jozani se pare ca nu mai exista leoparzi, in schimb aici traiesc exemplare izolate de maimute cu nasul ingust si lipsite de degetul mare care pot fi intalnite numai in Zanzibar.

Plajele locale sunt considerate de multi turisti drept cele mai frumoase din Africa de Est.

Pe coasta, mai ales in timpul refluxului, poate fi admirata lumea faunei, fascinanta prin diversitatea sa.

Unguja (Zanzibar), Pemba si insula Mafia, deocamdata prea putin populata, sunt locuri in care scafandrii amatori se pot desfata tot timpul anului printre recifele de corali tanzaniene, cele mai intinse din Africa.

Pe insula Pemba exista doua orase ( Wete si Chake Chake), dar lipsesc aproape cu desavarsire drumurile.

Cea mai mare atractie a insulei o reprezinta plajele. Turistii sunt indemnati sa viziteze insula la bordul uneia dintre barcile care pot fi inchiriate la Zanzibar.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d