duminică, octombrie 1, 2023
Enigmele istoriei

Un nou sit megalitic a fost descoperit in Israel

Un nou sit megalitic a fost gasit în Orientul Apropiat si ,se pare, ca este  anterior piramidelor  din Egipt, si chiar Stonehenge-ului .

un nou sit megalitic a fost descoperit in Israel
Sit-ul vazut de la nivelul solului

Sit-ul  în cauza, cunoscut în limba araba  ca Rujum en-Nabi Shua’ayb, este o movila masiva in forma de semiluna, care se afla  la nord-vest de Marea Galilei ,în Israel. Este cunoscut inca din 1920 ,dar a fost considerat la inceput ca un perete sau un contrafort la o fortificatie a unui oras din apropiere .

Doctorul in stiinte  Ido Wachtel, de la Institutul de Arheologie, al  Universitatii Ebraice din Ierusalim, a prezentat recent dovezi la  Congresul International de Arheologie din Orientul Apropiat , care sugereaza  ca orasul antic, care ar fi fost langa aceasta movila nu exista în realitate. Wachtel, în  teza sa de masterat, a demonstrat ca movila este de fapt un monument de sine statator si este mai mare decât un teren de fotbal american.

„Interpretarea pentru acest sit este ca el a constituit un punct de reper important in peisajul natural ,care servea pentru a marca posesia si a afirma autoritatea drepturilor asupra resurselor naturale de catre o populatie rurala sau pastorala locala „. 

Zona  monumentului, numit , de asemenea, Jethro Cairn – cu referire la profetul  biblic Jethro (de asemenea, cunoscut sub numele de Neby Shoaib),  venerat de catre druzi si musulmanii suniti în toata Palestina – nu include si   orasul  din epoca  bronzului timpuriu, numit Bet Yeren.  Wachtel a constatat ca granitele orasului ,aflate la distanta mare  de mers pe jos, sunt prea departe de acest monument  pentru ca acesta sa fi fost o fortificatie pentru locuitorii acestuia.

Aceste descoperiri au renascut interesul pentru acest sit in comunitatea arheologica internationala ,considerandu-se ca Jethro Cairn ar fi unul din cele mai vechi situri ,megalitice din lume .

sit megalitic
Sit-ul vazut de sus

Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv excaveaza sit-ul Bet Yeren de zeci de ani .Cunoscut sub numele de Khirbet-el-Kerak (sau Khirbet Kerak), Bet Yeren a fost datat aproximativ in anul 5500 i.Hr,iar Jethro Cairn este considerat cel putin la fel de vechi .

Wachtel descrie structura ca fiind de 150 de metri lungime de 22 de metri latime la baza, iar în picioare la o înaltime de 7 metri.           El estimeaza ca au fost necesare intre 35.000 si 50.000 de zile pentru a o construi.

Aceasta constructie este mai veche decat piramidele egiptene si poate fi de aceiasi varsta cu Stonehenge din Anglia .Mai vechi decat acesta este ,fara indoiala , celebra Göbekli Tepe ( despre care am vorbit in articolele anterioare ) ,datata in urma cu 12.000 de ani .De asemenea piramida de la Gunung Padang din Indonezia are nu mai putin de 23.000 de ani vechime . Ce dovedesc toate aceste lucruri . Ca istoria ,asa cum este cunoscuta in prezent , trebuie rescrisa si adevarul trebuie facut cunoscut in scoli …

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: