Testul „Trinity” ,evenimentul care a schimbat istoria umanitatii

Testul „Trinity”, primul experiment nuclear din istorie

La 16 iulie 1945, lânga localitatea Alamogordo (SUA) s-a desfasurat primul test nuclear din istorie. Acest epocal eveniment stiintific cu o puternica si malefica nuanta razboinica s-a produs în cadrul „Proiectului Manhattan” si a primit numele de cod „Trinity”. Oamenii de stiinta implicati au considerat testul multumitor în ceea ce priveste multe aspecte ale exploziei, dar au realizat adevaratul impact devastator de moment si în timp, asupra oamenilor, abia dupa bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki, din august 1945.

Testul Trinity, evenimentul care a schimbat istoria umanitatii

Optiunea nucleara

 Înca din anii 30 ai veacului XX, oamenii de stiinta gândeau la „optiunea nucleara” ca urmare a descoperirilor stiintifice în domeniul fizicii atomului. Odata cu ascensiunea nazismului în Europa si cresterii pericolelor militarismului criminal al lui Hitler, studiile stiintifice de profil din SUA au trecut sub autoritatea US Army, în iunie 1942. Asa s-a nascut faimosul Proiect Manhattan. Director din partea US Army a fost numit generalul de brigada Leslie Groves Jr. Dezvoltarea proiectului armei atomice s-a facut la Laboratoarele Los Alamos (nordul New Mexico), sub conducerea fizicianului Robert Oppenheimer (1904-1967), absolvent si al Universitatii Harvard. Mai multe universitati au avut contributii importante: University of Chicago, Columbia University si California University.

 Scopul concret al cercetatorilor din Proiectul Manhattan era realizarea bombei nucleare utilizabile contra inamicului fara sa provoace daune utilizatorului. Proiectul a functionat din 1942 pâna în 1946 si a avut sprijinul logistic din partea Marii Britanii si al Canadei. Numai ca folosirea unei bombe cu o asemenea forta de distrugere (zeci de kilotone TriNitroToluen – TNT) impunea mai întâi o testare sub control total. Astfel, ideea de a face o evaluare a comportarii bombei nucleare s-a nascut în ianuarie 1944. Din motive de securitate, mai întâi s-a propus o detonare de amploare redusa, numai ca în acest mod, testul nu ar fi fost semnificativ. Treptat, dupa consultari de durata între oamenii de stiinta si reprezentantii armatei s-a ajuns la concluzia ca testul va reprezenta detonarea unei bombe în atmosfera, dispozitivul continând plutoniu, iar puterea a fost estimata la 20 de kilotone TNT.

Trinity_Site_Obelisk_National_Historic_Landmark

 Pregatirile au debutat în martie 1945, locatia definitiva aleasa (dupa mai multe alternative puse în discutie) a fost desertul Jornada del Muerto, la o baza de antrenament Alamogordo. Cea mai apropiata locuinta era ferma McDonald, folosita de oamenii de stiinta. La testul propriu-zis au asistat 425 de persoane. Numele de „Trinity” a fost ales de Oppenheimer, dupa un poem de John Donne… O bomba cu aceleasi capacitati a fost cea folosita la Nagasaki, la 9 august 1945 si poreclita „Fat Man” (Grasanul).

Urmari fatale

 Se spune ca în timpul testului nuclear „Trinity”, un barbat orb aflat la aproape 240 de kilometri de Alamogordo ar fi întrebat: „Ce straluceste asa?” Se stie ca succesul testului de la Alamogordo a deschis calea celor doua explozii nucleare care au condus la capitularea Japoniei. Oppenheimer spunea ca acel test i-a amintit de versurile din „Mahabharata”: „Am devenit Moartea, distrugatorul lumilor”.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: