Descoperire inedita langa Carei: un razboinic trac de dimensiuni impresionante

O descoperire de senzatie de langa localitatea Carei, din Romania, starneste interesul arheologilor si antropologilor straini

Scheletul urias descoperit acum trei ani lânga Carei face vâlva în lumea stiintifica din Europa dar si de peste ocean.

Scheletele uriasilor descoperite pe teritoriul României fac vâlva în lumea stiintifica, însa specialistii nu au reusit sa desluseasca nici pâna în prezent cheia misterului ce învaluie existenta acestora. Printre scheletele uriase dezgropate de-a lungul timpului pe teritoriul tarii noastre, unul a fost deshumat chiar în judetul Satu Mare, în vara anului 2012, în timpul sapaturilor efectuate la centura de ocolire a municipiului Carei.

descoperire inedita langa Carei uriasul razboinic trac
Scheletul urias descoperit la Carei-sursa foto buletindecarei.ro

Celebrul Goliat al filistinenilor se pare ca a avut o ruda ratacita într-un sat preistoric de la periferia Careiului. Lucrarile de constructie a centurii de ocolire a orasului au scos la iveala urme ale unei asezari preistorice si a unui cimitir din aceeasi perioada, iar într-un mormânt de la marginea cimitirului a fost descoperit scheletul unui barbat ce masura aproape 2 metri înaltime, ceva nefiresc pentru vremea aceea deoarece media de înaltime nu depasea 1,5 metri.

Razboinicul a fost înmormântat în afara cimitirului existent în vechea asezare, cu un pumnal pe care îl purtau doar cei cu rang înalt. In plus, statura lui impresionanta le-a trezit curiozitatea arheologilor. Imediat l-au botezat “Goliat”.

Pumnalul are si el valoare de tezaur. Specialistii cred ca razboinicul a încalcat cumva regulile, daca nu i-a fost permisa înhumarea alaturi de comunitate.

“Sunt printre cele mai importante vestigii descoperite în judetul Satu Mare fiind totodata un caz foarte rar în care un razboinic, dupa noi de origine tracica si  apartinând unei caste importante, este înmormântat la marginea asezarii ,aceasta demonstrând ca ar fi facut un lucru reprobabil. Însa faptul ca era îngropat într-o pozitie mai ciudata, cu un pumnal lânga cap si cu o piatra pe mâna denota ca a fost tratat cu respect, ca un razboinic” ne-a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean din Satu Mare  

A stârnit interes si peste hotare  

Dupa ce a fost trimis la Târgu Mures în vederea efectuarii unor studii antropologice s-a dovedit ca scheletul provine din perioada 1.500-1.400 î. Hr., ceea ce corespunde Epocii bronzului în aceasta parte a Europei. Din studiile efectuate a reiesit faptul ca razboinicul ar fi murit în jurul vârstei de 29-35 de ani. ”Uriasul”  a stârnit interes si în rândul oamenilor de stiinta din strainatate astfel ca o proba prelevata din structura osoasa a uriasului a fost trimisa în Germania în vederea efectuarii unor analize mai detaliate.

Ba mai mult în vara anului 2013 a sosit în România o echipa mixta alcatuita din arheologi si antropologi germani, americani si maghiari care a studiat atât scheletul gasit cât si zona unde s-a facut descoperirea istorica. „Pâna în prezent au fost doua echipe de arheologi, una din Germania si alta de la Budapesta care au scanat zona în vederea identificarii si  altor morminte dupa care a mai sosit o echipa mixta alcatuita din specialisti germani, americani si maghiari pentru a continua cercetarile în zona în care a fost descoperit scheletul razboinicului. În vara acestui an si-au mai anutat prezenta câteva echipe din strainatate dovada ca Goliatul nostru a facult vâlva mare în rândul oamenilor de stiinta din toata lumea”, ne-a mai declarat directorul Marta.

“Bebelus” pe lânga celelalte schelete uriase descoperite în România  

Desigur, uriasul de la Carei a avut o statura mai mica decât cea a scheletelor gigantilor descoperite în alte colturi ale lumii, însa acesta a fost mult mai înalt decât media acelor vremuri (1,93 metri, fata de media de 1,58-1,65 metri).

Totodata, în România se vorbeste despre uriasii din Piatra Craiului si Muntii Persani, despre scheletele de uriasi descoperite la Polovragi, la Cetateni (2005), sub Manastirea Negru Voda, personaj despre care se spune ca avea el însusi o statura impunatoare. De asemenea, Tara Hategului este plina de legende despre uriasi. La începutul veacului trecut, în depresiunea dintre Petrosani si Deva, s-au gasit câteva schelete despre care se crede ca apartineau uriasilor.

Descoperire inedita langa Carei un razboinic trac de dimensiuni impresionante

Legendele vorbesc si despre Cetatea de la Oncesti (judetul Maramures), ca fiind salasul uriasilor. Un alt exemplu elocvent, dar evitat cu desavârsire de catre savantii nostri este faptul ca necropola de la Argedava (Cetatea lui Burebista) a adapostit mormintele a 80 de oameni înalti de peste 5 metri.

La Scaieni (judetul Buzau) au fost dezgropate în 1985 doua schelete de uriasi. Totodata, în localitatea Mariuta (judetul Calarasi) au fost deshumate trei schelete de uriasi.

Arheologii au descoperit pe toate continentele sute de schelete de giganti, ca marturie ca uriasii n-au fost doar legende. Descoperirile au stârnit vâlva si circula pe Internet, însa oamenii de stiinta nu s-au pronuntat cu privire la autenticitatea acestor dovezi. Daca legendele vor fi confirmate de antropologi, acesta va fi doar începutul care va schimba istoria omenirii.

Adevarul.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: