vineri, decembrie 1, 2023
Astronomie

Ce sunt gaurile de vierme?

Gaurile de vierme care conecteaza diferite puncte din spatiu si timp ar putea parea pentru noi de nivelul literaturii si al filmelor SF, dar aceste tuneluri misterioase sunt, de fapt, elemente ale fizicii teoretice.ce sunt gaurile de vierme

Cercetatorii nu au descoperit înca dovezi ale existentei gaurilor de vierme în Cosmos, dar astfel de pasaje sunt posibile din punct de vedere matematic, conform teoriei relativitatii generale a lui Albert Einstein.

În acelasi mod în care o bucata de hârtie poate fi împaturita în jumatate, teoria relativitatii generale spune ca o masa mare poate curba însusi spatiul. În 1935, Einstein si fizicianul Nathen Rosen au ajuns la concluzia ca în urma acestui proces poate rezulta un pod între doua destinatii distincte în spatiu-timp.

Daca teoria relativitiatii generale este adevarata, atunci aceste „Poduri Einstein-Rosen” sau gauri de vierme pot fi folosite ca scurtatori catre colturile îndepartate ale Cosmosului.

Fara luxul observarii directe a gaurilor de vierme, oamenii de stiinta pot doar specula modul în care acestea ar putea functiona. O teorie comuna sugereaza ca o gaura neagra, un punct în spatiu-timp unde gravitatia este atât de puternica încât nici lumina nu poate scapa – ar putea servi ca intrari în gaurile de vierme. Aceasta deschidere s-ar putea conecta cu un „tunel” care ar ajunge într-o „gaura alba” teoretica, un punct unde lumina si materia pot exista.

Cu toate acestea, sansele sunt scazute ca o astfel de gaura de vierme sa poata fi folosita pentru a calatori în spatiu. Este posibil ca pasajele sa existe doar la scara subatomica si, chiar daca acestea ar fi destul de mari pentru a putea fi traversate, fortele gravitationale le-ar face sa se prabuseasca la doar câteva momente dupa ce au fost deschise.ce sunt gaurile de vierme -legatura spatiu-timp

Savantii au teoritizat faptul ca gaurile de vierme realizate dintr-o materie exotica ipotetica ar putea contine destula energie negativa pentru a ramâne stabile, dar chiar si asa adaugarea unui obiect din exterior, precum o nava spatiala, ar putea face tunelul sa se prabuseasca.

Presupunând ca puterea gaurilor de vierme ar putea fi exploatata, potentialul lor ar fi unul extraordinar. Daca ar putea sa ia o scurtatura printr-o gaura de vierme stabila, un obiect ar putea ajunge la destinatie mai rapid decât o raza de lumina care calatoreste în spatiul normal, deschizând astfel posibilitatea de calatorie în timp atât catre viitor, cât si catre trecut.

O alta teorie extraordinara sustine ca gaurile de vierme ar putea actiona asemenea unor portaluri nu doar catre alte puncte din universul nostru, ci si catre alte universuri.

Sursa: History.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: