Cele mai mari jafuri din istorie

De-a lungul vremii, multi oameni au planuit în gluma cum sa realizeze jaful perfect. Din fericire, majoritatea au fost destul de întelpti sa se opreasca numai la fanteziile care faceau sa treaca timpul cu prietenii mai agreabil. Dar câtiva cetateni au si actionat. Si au dat lovituri mari, au trait o perioada fara sa fie prinsi. Fie ca a fost vorba de bani, de bijuterii sau de orice alt obiect de valoare, cineva, undeva a planuit cum sa le fure.

  1. Harry Winston – 5 dec. 2008, Paris, Franta

Suma: 108 milioane de dolari

Harry Winston jewellery shop in Paris, France
Harry Winston, Paris, Franta

Patru barbati înarmati au intrat în magazinul de bijuterii de lux din centrul orasului, detinut de compania Harry Winston, la putin timp dupa ora de închidere. Trei dintre acestia erau îmbracati în haine de femei si purtau peruci. Dupa ce au furat bijuteriile din casetele pentru expunere, au obligat angajatii magazinului sa le deschida si magazia, ca si când bijuteriile din magazin care valorau milioane de dolari nu erau suficiente. Au „curatat” magazinul de bijuterii, fara sa traga nici macar un glont. A doua zi, dupa ce s-a aflat despre jaf, s-a constatat ca stocul companiei Harry Winston a scazut cu 9%. Magazinul mai fusese praduit si cu un an în urma, când hotii au sustras 10 milioane de euro în bijuterii. 25 de oameni au fost arestati pentru jaf, cu vârste cuprinse între 22 si 67 de ani.

  1. Centrul de diamante Antwerp – 16 feb. 2003, Belgia

Suma: peste 100 de milioane de dolari

cele mai mari jafuri din istorie-antwerp

80% din diamantele netaiate ale lumii trec prin Antwerp. Si stiu asta si hotii. Orasul are un istoric destul de bogat în jafuri, dar unul în particular a ramas în istorie – atât prin valoarea sumei furate, cât si prin metoda folosita de hoti. Cantitatea din seifuri a fost atât de mare încât hotii pur si simplu nu au putut cara totul si s-au limitat la 123 din 189 de seifuri. Leonardo Notarbartolo, un hot de cariera de 30 de ani, era liderul gruparii de infractori. A fost nevoie de câtiva ani pentru a planifica în detaliu jaful în care au fost implicati cel putin 4 oameni. Au închiriat un spatiu de birouri în cladirea în care se afla seiful cu trei ani în avans; aici, Leonardo a pretins ca este un negustor italian de diamante pentru a câstiga încrederea celor din jur. A stabilit întâlniri si a avut câteva tranzactii marunte. Nimeni nu a suspectat nimic. Când a sosit vremea sa actioneze, au introdus casete false în camerele de supraveghere pentru a-si acoperi urmele. Seiful era protejat cu 10 niveluri de securitate, inclusiv detectoare de caldura cu infrarosu, radar Doppler, câmp magnetic, senzor seismic si un sistem de blocare cu 100 de milioane de combinatii posibile. Jaful a fost considerat furtul secolului, si nici în momentul de fata politia nu poate explica exact cum a fost realizat. Notarbartolo a fost prins dupa ce unul dintre complicii sai a comis o greseala si a uitat sa arda un sac de gunoi cu indicii compromitatoare. Pietrele pretioase în valoare de peste 100 de milioane de dolari nu au fost niciodata gasite, iar Notarbartolo a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Situatia e si mai interesanta cu cât inculpatul a sustinut ca a fost angajat de un negustor de diamante evreu, iar ei au reusit sa fure diamante în valoare de numai 20 de milioane de dolari, întrucât multe dintre seifuri erau deja goale. El a spus ca este de parere ca gasca sa era folosita, de fapt, într-un proces mai larg de frauda în domeniul asigurarilor. Dar politia a negat aceasta posibilitate.

8. Jaful de la United California Bank – 24 mar. 1972, SUA

Suma: (estimata) 30 de milioane de dolari

Desi suma de 30 de milioane de dolari pare nimic în comparatie cu celelalte jafuri prezentate, era o valoare semnificativa în 1972. Daca e luata în considerare inflatia, astazi s-ar putea echivala cu peste 100 de milioane de dolari. La acea vreme a fost o suma de record mondial. Un grup de sapte oameni din Ohio, condus de Amil Dinsio, a intrat prin efractie într-o sucursala a Bancii United California din Laguna Niguel, California si au pradat seiful bancii. Având în vedere ca politica în ceea ce priveste cutiile din seif era sa nu fie declarat continutul lor, nu s-a putut face decât o estimare a sumei furate. În cele din urma hotii au fost prinsi de FBI. Unul dintre cei implicati, Phil Christopher, a scris o marturie despre jaf în cartea Superthief  (Superhot).

  1. Jaful din Aeroportul Schiphol – 25 feb. 2005, Amsterdam  

 Suma: (estimata) 118 milioane de dolari

În Schiphol a avut cel mai mare jaf de diamante din istorie. Suma estimata este de 118 milioane de dolari, caci multe dintre pietrele pretioase nu erau taiate, ceea ce face mai grea precizarea valorii lor. Daca majoritatea jafurilor au implicat o planificare amanuntita si o executie impecabila, acesta a fost mai rudimentar.cele mai mari jafuri din istorie.jpg-amsterdam Cu doua saptamâni înainte de jaf, patru oameni au furat un autocamion de marfa KLM (KLM este o companie aeriana olandeza) si uniforme KLM pentru a înlatura suspiciunile pâna în ultimul moment, astfel încât sa poata sa se plimbe prin zonele de securitate ale aeroportului fara sa fie deranjati. Pe 25 februarie, hotii au mers direct la un autocamion KLM care cara un seif mare ce continea diamante netaiate cu destinatia Antwerp. Sub privirile a numerosi martori, i-au amenintat pe soferi, cerându-le sa iasa afara din masina, si au fugit cu camionul. Din cauza ca au stiut exact ce camion era tinta, politia a suspectat ca a fost actiune planificata din interior. Era a doua oara în sase luni când în terminalul aeroportului avea loc o infractiune. Mai multi oameni au fost arestati în cazul acestui jaf.

  1.  British Bank of Middle East – 20 ian. 1976, Beirut, Liban

Suma: 25 milioane de lire sterline

În anii 1970 a avut loc consolidarea OEP (Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei) conduse de Yasser Arafat, al carei scop era sa puna bazele unei patrii pentru poporul palestinian. Erau în razboi. Iar razboaiele costa bani. Multi bani! Libanul se afla în mijlocul unui razboi civil si, în acest haos, un grup asociat OEP a spart 12 banci, dintre care cea mai mare a fost British Bank of the Middle East. Grupul a iesit cu suma de 25 de milioane de lire sterline în aur, bijuterii si valuta, care astazi ar fi valorat peste 100 de milioane de dolari. Grupul a detonat peretele bancii care era comun cu al unei biserici catolice vecine. Cu ajutorul unor lacatusi corsicani, hotii au deschis seiful si au luat tot ce au prins – timp de doua zile! Ulterior, o parte din bunurile furate au fost vândute înapoi proprietarilor.

  1. Depozitul de securitate Knightsbridge – 12 iul. 1987

Suma: 60 milioane de lire sterline

cele mai mari jafuri din istorie.jpg Valerio Viccei
Valerio Viccei

Valerio Viccei a emigrat în Anglia din Italia în 1986, unde era cautat de politie pentru peste 50 de jafuri armate. A decis sa continue cu vechile obiceiuri si în noua patrie, unde, împreuna cu un complice, a intrat în sediul Depozitului de securitate Knightsbridge si a cerut sa închirieze unul dintre seifuri. Dupa ce cei doi au fost condusi la seif, i-au atacat pe manager si pe gardieni. Valerio a pus afara un semn prin care spunea ca Depozitul era închis temporar pentru a nu lasa alti clienti sa intre; apoi a lasat sa intre si alti complici de-ai sai. Gasca de hoti a început sa pradeze seifurile dupa bunul plac si au sustras o suma estimata de 60 de milioane de lire sterline – ceea ce astazi se ridica la fabuloasa suma de 174 de milioane de dolari.  Politia nu a fost alertata decât la o ora dupa jaf, ceea ce a dat hotilor suficient timp sa fuga de la locul faptei. Valerio a fugit în America Latina, iar complicii sai au fost arestati. Totusi, la o vreme, Valerio s-a întors în Anglia pentru a-si recupera Ferrari-ul lasat în urma; în schimb, a fost arestat. A fost condamnat la 22 de ani de închisoare. A fost ucis în anul 2000 în ziua eliberarii, în Italia, în urma unui schimb de focuri cu politia.

  1. Bagdad Bank Robbery – 12 iul. 2007, Bagdad, Irak

Suma: 282 milioane de dolari

Top-5-Cele-Mai-Mari-Jafuri-Din-Toate-Timpurile

Angajatii bancii Dar Es Salaam au venit la munca într-o dimineata si au descoperit cu stupoare ca usile erau descuiate, seiful era deschis, iar toti banii lipsa. S-a crezut ca trei gardieni ai bancii au fugit cu cele 282 de milioane de dolari din seif – mai mult decât economiile unor tari mici! Nu este clar de ce în banca exista o suma atât de mare în bani lichizi, dar toti erau dolari americani. Se banuieste ca gardieni au avut si ajutorul unor militieni, pentru a nu fi prinsi la punctele de siguranta din jurul Bagdadului. Nimeni nu a fost adus în fata justitiei pentru aceasta infractiune, iar banii nu au fost recuperati. Nici presa nu a discutat prea mult despre incident la acea vreme.

  1. Muzeul din Boston – 18 mar. 1990, Boston, SUA

Suma: 300 milioane de dolari

A fost cel mai mare jaf de arta din istorie. Doi barbati îmbracati în politisti au convins doi gardieni neexperimentati de la Muzeul Gardner ca au fost chemati în urma unei sesizari. Contrar politicii muzeului, cei doi gardieni le-au permis „politistilor” sa intre în muzeu, unde au aflat curând ca totul era o scamatorie. Au fost încatusati si închisi în beciul muzeului. În mod surprinzator, cei doi hoti au reusit sa faca asta fara sa aiba asupra lor nicio arma. Apoi, în urmatoarele 81 de minute, cei doi au stat si au ales pe îndelete 12 piese de arta care împreuna valorau 300 de milioane de dolari – valoarea de acum 25 de ani. Printre picturile furate s-au numarat 3 opere ale lui Rembrandt si Vermeer. Apoi, au luat si casetele din camerele de supraveghere, au plecat si nu s-a mai auzit despre ei nimic. Totusi, în 1994 s-a facut o oferta pentru a înapoia picturile pentru suma de 2,6 milioane de dolari si cu garantarea imunitatii în fata justitiei. Dar apoi nu s-a mai auzit nimic nici de la cel care a scris oferta. Cel mai probabil hotii erau amatori într-ale artelor, caci au avariat o serie de picturi si au lasat în urma opere mult mai valoroase. Cazul nu a fost solutionat si exista înca o recompensa de 5 milioane de dolari pentru orice informatie despre operele de arta.jafuri

  1. Furtul de bonuri de trezorerie– 2 mai 1990, Londra, Anglia

Suma: 292 milioane de lire sterline

John Goddard era un postas de 58 de ani care lucra pentru Sheppards, care a fost jefuit în timp ce cara o servieta pe o straduta linistita din Londra. Servieta continea 292 de milioane de lire în obligatiuni. Goddard livra bonuri de trezorerie de la banci si societati de constructii. Legea cu privire la acestea spune ca oricine le cara este considerat proprietarul. Functioneaza ca si banii lichizi. A fost amenintat cu un cutit, în vreme ce un complice al infractorului a strâns 301 de bonuri de trezorerie, majoritatea în valoare de 1 milion de lire fiecare. Keith Cheeseman a fost arestat în legatura cu aceasta infractiune si a primit sase ani si jumatate de închisoare. Politia crede ca jaful a fost realizat de Patrick Thomas, dar acesta a fost gasit mort prin împuscare în cap. În afara de doua bonuri, toate au fost recuperate de politie.

  1. Banca Centrala a Irakului – 18 mar. 2003, Bagdad, Irak

Suma: 1 miliard de dolari

2312364a_img

Unele jafuri au nevoie de o planificare minutioasa; altele folosesc forta bruta. Dar cel mai mare jaf din istorie a fost pe atât de simplu, pe cât de eficient. Irakul era fieful lui Saddam Hussein, asa ca si Banca Centrala a Irakului era „contul sau bancar personal”. Cu o zi înainte ca fortele din Coalitie sa înceapa sa bombardeze Irakul, Saddam l-a trimis pe fiul sau Qusay sa faca o retragere în numele sau, cu o nota scrisa de mâna. Qusay a supravegheat retragerea seifurilor pline cu hârtii de 100 de dolari într-o actiune ce a durat cinci ore si care l-a îmbogatit pe dictator cu 1 miliard de dolari americani. Nu a fost cu noroc, caci ulterior fiul sau a fost ucis de fortele americane, iar dupa capturarea lui Saddam, aproximativ 650 de milioane de dolari au fost gasiti de soldatii americani ascunsi în peretii unuia dintre palatele lui Saddam. Celelalte 350 de milioane de dolari au fost considerate pierdute, caci nu au mai putut fi gasite.

Historia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: