marți, iulie 16, 2024
Stiinta si tehnica

Nikola Tesla: „Pacea nu poate veni decat ca o consecinta a iluminarii umanitatii”

„Pacea nu poate veni decât ca o consecinta a iluminarii umanitatii” – Nikola Tesla

„Este vremea sa recunoastem ca deasupra scopului biologic al perpetuarii speciei, existenta noastra pe aceasta planeta are un scop spiritual cu mult mai înalt, caci adevarata parte din fiinta noastra care este nemuritoare este scânteia spirituala divina.”

Nikola Tesla, a fost unul dintre cei mai importanti oameni care a trait vreodata pe Pamant. Multe dintre inventiile sale sunt tinute secrete astazi. De ce? Nu avem, inca, un raspuns la aceasta intrebare…

Nikola Tesla Pacea nu poate veni decat ca o consecinta a iluminarii umanitatii (2)

Voi enumera doar cateva dintre inventiile sale controversare: energie electrica wireless, gratuita si in cantitati nelimitate pentru oricine, oriunde pe Glob (curent electric fara fire, doar prin aer); automobile si aparate de zbor care sa foloseasca acest curent captat din aer (imaginati-va o lume in care sa nu platim curent sau combustibil); masini producatoare de ozon (regenerarea stratului de ozon); o arma care consta din 12 turnuri cu capacitati de dematerializare asezate strategic in 12 puncte pe glob, cu scopul de incheia razboaiele pe Pamant pentru totdeauna; aparatura pentru a controla vremea (am fi evitat seceta, inundatiile, etc); aparate de fertilizare a solului ce folosesc hidrogenul din aer (fertilizarea solului fara chimicale = produse naturale, sanatoase); generatoare de raza cosmica folosite la transmisiuni foarte puternice interplanetare (pentru a contacta alte civilizatii); arme de aparare impotriva unei eventuale invazii din spatiu… etc…

Tot ce a inventat Nikola Tesla a fost pentru binele umanitatii, si nu a asteptat in schimb decat recunoastere. Noi i-am oferit insa obscuritate…a sosit vremea sa ii facem povestea cunoscuta! 

Nikola Tesla Pacea nu poate veni decat ca o consecinta a iluminarii umanitatii

Cand zici Nicolae Teslea te gandesti la istro-romanul devenit cetatean american, omul de stiinta si inventatorul prolific in domeniul electro si radiotehnicii, descoperitorul campului magnetic invartitor.

Tot el a inventat si sistemul bifazat de curent electric alternativ si a studiat curentul de inalta frecventa. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de inalta frecventa etc.

In atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune.

Este considerat de biografii americani ca fiind un emigrant de origine sârba. În realitate el a fost istro-român, nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici.

Familia tatalui era de graniceri antiotomani, in fostul imperiu austro-ungar. Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).

Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc, dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. Coanda afirma:  Daca acum, sa zicem, 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, romanul din Banat: „Voi face lumina electrica, adica lumina, voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama”, lumea l-ar fi inchis ca nebun”.

Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci, inca din sec. XV-XVI. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla. Tatal sau dorea ca el sa devina preot, cu toate ca el se simtea atras de stiintele exacte. La 17 ani, Tesla s-a îmbolnavit de holera si a obtinut o concesie din partea tatalui sau: batrânul Tesla i-a promis ca daca va supravietui, va primi permisiunea sa urmeze cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881), unde avea sa îsi înceapa seria descoperirilor.

Lucreaza apoi la Budapesta, la Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), dupa care pleaca în America.

Tesla a fost întreaga sa viata obsedat de idea electricitatii. La vârsta de 24 de ani are si primul mare raspuns. El însusi povesteste:

nikola-tesla

„Într-o dupa-amiaza, vesnic prezenta în mintea mea, faceam o plimbare în parc, alaturi de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, stiam carti întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o strafulgerare de lumina, si într-o secunda adevarul era dezvaluit. Cu un bat, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocutiunii de la Institutul American de Inginerie Eelectrica”.

Era motorul cu curent alternativ, o descoperire tehnologica care în curând avea sa schimbe lumea.

Tesla ajunge în America având la el doar o scrisoare de recomandare din partea unui prieten al lui Edison din Europa. La sosire se arata complet socat: „Ceea am lasat în urma era frumos, artistic si fascinant sub toate aspectele; ce am vazut aici era lipsit de finete si inatractiv. America e cu un secol în urma Europei”.

Electricitatea a fost introdusa în New York la finele anilor 1870. Lampa incandescenta a lui Edison a facut ca cererea pentru curentul electric sa explodeze. Fabrica sa de curent direct din Pearl Street (Manhattan) devenea rapid monopol.

Edison stia prea putin despre curentul alternativ si nu vroia sa învete mai mult. L-a angajat totusi pe Tesla, oferindu-i 50.000 dolari pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison. Tesla si-a îndeplinit sarcina dar… nu aprimit nici un cent în afara de urmatorul comentariu: „Când vei deveni un american complet matur vei sti sa apreciezi o gluma americana”. Socat si desgustat, Tesla a demisionat imediat.

Tesla a brevetat o masina de zbor care prin descrierile facute de el însusi este asemanatoare cu ceea ce noi numim azi OZN. Masina se poate deplasa în orice directie, are decolare verticala si foloseste un motor alimentat wireless cu energie electrica, asfel ca poate stationa mult timp în aer. Tesla o destina uzului militar, dar si celui civil, pentru a înlocui…automobilul. 

„Acum ca am realizat motorul, urmatorul pas este masina perfecta de zbor.”

Un avion care sa foloseasca motorul dumneavoastra?, a întrebat reporterul. Raspunsul lui Tesla este surprinzator si acum, dupa aproape 100 de ani.

„Masina de zbor a viitorului – masina mea de zbor – va fi mai grea decât aerul, dar nu va fi un avion. Nu va avea aripi si nici propulsoare. Va fi solida si stabila. Vazuta la sol, nici nu îti dai seam ca e un aparat de zbor. Totusi, va putea zbura în orice directie în perfecta siguranta, la viteze mult mai mari decât cele atinse pâna acum, în ciuda curentilor de aer verticali si a golurilor de aer. Va putea urca si în astfel de curenti daca e nevoie, stationa în aer perioade mari de timp, chiar si la viteze foarte mari ale vântului. Puterea sa de zbor nu va depinde de aripi, ca la pasari, ci de actiuni mecanice pozitive”.

tsla

„Prevad o dezvoltare a masinilor de zbor care sa o depaseasca pe cea a automobilului. Ma astept la o contributie importanta a domnului Ford la realizarea acestui progres. Problema locurilor de parcare si a drumurilor aglomerate va fi rezolvata. Turnuri de parcare se vor înalta în marile orase, iar soselele se vor înmulti doar atât cât este nevoie. În final, soselele vor deveni inutile pentru ca civilizatia va abandona rotile pentru aripi”.

„Copilul visurilor lui Tesla”, cum numea inventatorul masina sa de zbor, asteapta sa fie redat oamenilor.

Previziunile lui Tesla

Cu totii am auzit de previziunile lui Nostradamus, dar putini stiu ca Tesla a vazut cu claritate stiintifica si a contribuit la creerea viitorul nostru. Viziunile sale arunca lumina peste multe din actualelele noastre probleme.

„Potrivit unui teorii care a fost acceptata, fiecare atom se diferentiaza printr-o miscare de rotatie continua de eter, întocmai ca un vârtej într-un lac linistit. Eterul, atunci când este pus în miscare, devine materie. O data ce miscarea se opreste, eterul revine la starea sa normala. Apare astfel extraordinara posibilitate ca omul sa poata sa faca materia sa apara si sa dispara, cu conditia sa aiba instrumentele potrivite pentru a initia si a opri aceste vârtejuri de eter. La comanda sa, aproape fara nici un efort, vechile lumi vor disparea si altele noi vor înflori. Omul ar putea modifica marimea planetei, controla anotimpurile, modifica distanta fata de Soare, sau calauzi eterna sa calatorie pe orice drum din Univers. Ar putea provoca ciocniri de planete pentru a produce sori si stele, caldura si lumina sa.; ar putea crea viata în toate formele sale infinite. A realiza prin propria vointa nasterea si moartea materiei, ar fi cea mai mare reusita a omului, transformându-l în stapânul creatiei fizice, împlinindu-si astfel destinul sau”.

Tesla-8

„Daca reusim sa eliberam energia din atomi sau sa descoperim  o sursa de energie ieftina si inepuizabila, disponibila în orice zona de pe glob, aceasta realizare, în loc sa fie o binecuvântare, poate aduce dezastrul omenirii, determinând disensiuni si anarhie, cea ce va duce în final la mult urâtul regim al fortei. Cel mai mare bine vine din dezvoltarea tehnica care duce la unificare si armonie, iar transmiterea wireless se înscrie în aceasta linie. Prin intermediul acestui sistem, vocea umana va putea fi reprodusa oriunde, iar fabricile vor furniza energie de la mare departare de hidrocentrale; masinile aeriene vor fi propulsate în jurul Pamântului fara oprire, iar energia Soarelui va fi controlata pentru a crea lacuri si râuri sau pentru a fertiliza marile deserturi”.

„(…) va fi posibil pentru natiuni sa lupte fara armate, nave sau arme, cu arme mult mai teribile, care au o capacitate de actiune distructiva nelimitata. Un oras, aflat la orice distanta de inamic, poate fi distrus – si nici o forta din lume nu poate opri aceasta. Daca vrem sa prevenim o calamitate apropiata si transformarea globului într-un infern, ar trebui sa acceleram dezvoltarea masinilor zburatoare si a transmisiei energiei wireless fara de întârziere, cu toata puterea si resursele natiunii”.

Tesla stia de bomba atomica, întrucât Einstein l-a vizitat în noiembrie 1933, aflând de cercetarile lui asupra fisiunii nucleare. Este foarte probabil, ca beneficiind de arhiva lui Tesla, dupa moartea acestuia, Einstein sa fi realizat bomba atomica. Iar pericolul distrugerii pamântului este un pericol real al secolului nostru, când orice nebun poate declansa un razboi atomic. Si ce bine seamana noile arme cu cele descrise de Tesla! Nu sunt oare ele produse având la baza cercetarile sale? 

„Implicarea femeii în noi domenii de actiune, uzurparea graduala de catre ele a conducerii barbatilor, va disipa sensibilitatea feminina, va reduce instinctul matern, astfel ca maternitatea si casatoria vor parea neplacute si civilizatia umana se va apropia tot mai mult de civilizatia perfecta a stupului de albine. Urmeaza o noua ordine a sexului – conducerea de catre femei. Veti comunica instantaneu, printr-un simplu echipament de buzunar. Avioanele vor zbura fara piloti, ghidate de la sol prin unde radio. O cantitate uriasa de energie va fi transmisa fara fire. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. Si cele mai multe dintre acestea sunt foarte aproape sa se produca”.

Când se va anunta ca s-a descoperit transmisia energiei fara fir, vom sti ca este de fapt o realizare veche a lui Tesla. Iar restul, le traim la aproape un secol de când marele inventator le-a descris…

Tesla ne-a oferit si raspunsul la întrebarea fundamentala,„Ce este viata?”.

„Stiinta moderna declara: Soarele este trecutul, Pamântul prezentul, iar luna viitorul. Dintr-o masa în flacari ne-am nascut, si într-o masa înghetata o sa ne transformam. Legea naturii este nemiloasa, si suntem în mod irezistibil atrasi de destinul nostru. Lordul Kelvin ne da o sansa redusa de viata: circa 6 milioane de ani, dupa care lumina Soarelui se va stinge, iar Pamântul nostru va deveni un desert de gheata, cazând în noaptea eterna. Totusi, va ramâne o stralucitoare scânteie de viata, existând sansa sa reaprinda viata pe o stea îndepartata. Aceasta posibilitate exista într-adevar”. Iata si raspunsul: originea spatiala a omului confera raspunsuri la multe din marile mistere ale omenirii. Poate si de aceea, ea nu se vrea a fi cunoscuta…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum