Faraon necunoscut, descoperit in Egipt

Ramasitele unui faraon necunoscut pâna acum, ce a domnit cu mai bine de 3.600 de ani în urma, au fost scoase la suprafata din nisipurile desertului la Abydos, circa 480 km la sud de orasul Cairo, conform ministrului antichitatilor egiptene.Faraon necunoscut descoperit in Egipt

Scheletul lui Woseribre Senebkay, care pare sa fi fost unul dintre primii regi ai unei Dinastii Abydos uitate (1650–1600 i.Hr.), a fost descoperit de o expeditie a Universitatii din Pennsylvania care a lucrat alaturi de Consiliul Suprem al Antichitatilor din Egipt. Acesta a fost gasit în interiorul unui mausoleu cu patru camere, printre ramasitele fragmentate ale sarcofagului sau, ale mastii funerare si cufarului canopic. Aceste cufere erau folosite de egipteni pentru a adaposti organele interne extrase individului în procesul mumificarii.

Mausoleul lui Senebkay dateaza aproximativ din anul 1650 i.Hr., din cea de-A Doua Perioada Intermediara a Egiptului, atunci când puterea centrala s-a prabusit dând nastere mai multor regate mici. Acesta a fost gasit în apropierea unei camere regale mai mari al carei sarcofag a fost recent identificat ca apartinând regelui Sobekhotep (probabil Sobekhotep I, cca. 1780 i.Hr.) din cea de-a XIII-a Dinastie. 

Conform arheologilor, regii Dinastiei Abydos si-au asezat camerele funerare în apropierea mormintelor faraonilor din precedentul Regat Mijlociu, inclusiv cel al lui Senwosret III din Dinastia a XII-a (aproximativ 1880-1840 i.Hr.) si al lui Sobekhotep I.

De fapt, exista dovezi cu privire la circa 16 mausolee regale apartinând acestei dinastii, prima ipoteza despre existenta acestei dinastii fiind emisa în anul 1997 de egiptologul Kim Ryholt.

Faraon necunoscut, descoperit in Egipt
Imagini din interiorul mausoleului

„Este entuziasmant când nu descoperi doar mausoleul unui faraon necunoscut pâna în prezent, ci necropola unei întregi dinastii uitate”, afirma Josef Wegner, curator asociat al sectiei egiptene de la Museul Penn si coordonatorul echipei Universitatii din Pennsylvania.

Devalizat rau de catre jefuitorii de morminte din antichitate, mausoleul lui Senebkay este modest ca dimensiune. Prezinta o camera funerara construita din piatra de calcar si împodobita cu imagini pictate ale zeitelor Nut, Nephthys, Selket si Isis ce flancheaza altarul canopic al lui Senebkay.

Alte texte din interiorul mormântului îl identifica pe faraon drept „regele Egiptului de Sus si de Jos, Woseribre, fiul lui Ra, Senebkay”.

sci-news.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: