vineri, iulie 19, 2024
Enigmele istoriei

Candelabrul din Paracas, o geoglifa misterioasa

Paracas este o peninsula desertica situata în Rezervatia Nationala Paracas, o arie naturala protejata din Peru. Aici, în Golful Pisco, gravat pe partea laterala a unui deal, se afla un geoglif gigantic – faimosul „Candelabru”, cu o înaltime de peste 180 de metri, care poate fi vazut de pe mare de la o distanta de circa 20 km.Candelabrul din Paracas, o geoglifa misterioasa

Conform unor estimari, Candelabrul din Paracas dateaza din anul 200 î.Hr., dar unii cercetatori cred ca provine din timpuri mult mai îndepartate. Creatorii sai au trebuit sa sape santuri adânci de cel putin 60 cm, plasând apoi pietre în jurul candelabrului. Este o enigma faptul ca, în ciuda tuturor intemperiilor desertului, santul se reface permanent.

Adevarata semnificatie si motivul realizarii ”Candelabrului” ramân în continuare învaluite în mister, cu toate speculatiile si ipotezele aparute.

A fost un simbol divin? Un seismograf gigant? Sau, pur si simplu, a fost un instrument de orientare pentru marinari?

Chiar vechimea sa este discutabila. Estimarea actuala (anul 200 î.Hr.) de fapt, a fost obtinuta din datarea cu radiocarbon a ceramicii gasite în zona. Ar fi vorba de ceramica apartinând civilizatiei Paracas, dar nimic nu este în masura sa confirme daca aceasta populatie a realizat, de asemenea, maiestuosul geoglif. Presupunând ca acesta era un semn pentru marinari, forma inciziei este misterioasa si putin mai greu de descris. Unii l-au comparat cu un cactus, în timp ce altii cred ca seamana mai mult cu un sfesnic cu trei brate.Candelabrul din Paracas, o geoglifa misterioasa (2)

Scriitorul peruan Beltran Garcia a sugerat ca sfesnicul poate reprezenta un seismograf gigantic si precis, capabil sa înregistreze undele seismice generate nu numai în Peru, dar peste tot pe planeta. Cercetatorul Tony Morrison, care a studiat în profunzime folclorul local, presupune ca sfesnicul a fost un semn pentru a ajuta la orientarea marinarilor.

Altii au sugerat ca geogliful din Paracas reprezinta un trident din mâna zeului Viracocha, zeitate din mitologia pre-incasa din regiunea Anzilor a Americii de Sud.

Astfel, adevarata semnificatie si scopul candelabrului din Paracas ramân necunoscute pâna în prezent. Poate ca aceasta informatie ar putea fi pierduta în labirintul istoriei pentru totdeauna. Cu toate acestea, geogliful imens continua sa atraga oameni din întreaga lume, dornici de a admira maretia si farmecul sau misterios.

sursa: Wikipedia

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum