miercuri, septembrie 27, 2023
Astronomie

Molecule organice descoperite într-un nor de gaz gigant situat la peste 20 de mii de ani-lumina de Terra

Cum a luat nastere viata pe Terra?

SAgitarius
Saggitarius B2

O întrebare fascinanta, la care înca nu avem un raspuns. Descoperirea moleculelor organice în spatiul interstelar este, din acest motiv, foarte importanta, întrucât ne-ar da o indicatie despre cât de raspândite ar putea fi bazele vietii în Univers. Recent, o echipa de cercetatori a descoperit, cu ajutorul unui telescop din Chile, prezenta unor molecule organice complexe într-o regiune aflata spre centrul galaxiei noastre.

La baza vietii stau asa-numitele molecule organice. Acestea, la rândul lor,  contin atomi de carbon si pot fi mai mult sau mai putin complexe.

Cât de raspândite sunt în Univers acest gen de molecule?

Sunt extrem de rare sau foarte raspândite?

La aceasta întrebare încearca sa raspunda oamenii de stiinta de multi ani, prin studii astronomice, dar si prin analiza cometelor si a asteroizilor.

În acest context, recenta descoperire a semnalelor care demonstreaza prezenta unor molecule organice complexe în spatiul interstelar dintr-o regiune aflata în centrul galaxiei noastre este foarte importanta.Molecule organice descoperite într-un nor de gaz gigant situat la peste 20 de mii de ani-lumina de Terra

La circa 23.000 ani lumina fata de noi exista molecule organice complexe: cianura de izopropil.

Ce are asa de special aceasta molecula complexa?

Cianura de izopropil este prima substanta descoperita în spatiu care are o structura de carbon ramificata, asemanatoare cu cea a moleculelor care stau la baza vietii. Aceasta descoperire este foarte importanta, deoarece arata ca în spatiul interstelar ar putea lua nastere molecule ramificate si mai complexe, cum ar fi aminoacizii, care sunt fundamentale pentru viata de pe Pamânt, inclusiv a noastra. Aminoacizii stau la baza proteinelor, care sunt la baza proceselor biologice.

Cum au fost descoperite aceste molecule organice la asa o distanta enorma?

Semnalele provin de la un nor de gaz gigant, Saggitarius B2, situat într-o regiune spre centrul galaxiei noastre. În acest nor  iau nastere încontinuu noi stele – deci este o fabrica de stele.

Pe masura ce stelele se nasc în acest nor de gaz, acestea încalzesc grauntele de praf care se gasesc acolo dând astfel nastere la reactii chimice în urma carora se formeaza diverse molecule complexe, printre care si cianura de izopropil.

alma-molecule
Complexul ALMA din Chile

Moleculele, la rândul lor, emit radiatie electromagnetica care este specifica fiecarui tip de molecula – un fel de amprenta. Este tocmai aceasta radiatie cea care a fost masurata cu ajutorul a 20 de telescoape de 12m de la Complexul ALMA din Chile. Din studiul radiatiei masurate s-a ajuns la concluzia ca parte din aceasta a fost emisa de cianura de izopropil.

Înaintea acestei descoperiri în Sagittarius B au mai fost descoperite urme ale prezentei altor tipuri de molecule organice, precum formiatul de etil, cel care da aroma de zmeura.

Noua molecula descoperita, cianura de izopropil, este însa o molecula mai complexa si unica ce are o structura asemanatoare cu cea a aminoacizilor

Stim deci ca moleculele organice complexe sunt destul de raspândite în Univers, dar nu stim daca si viata a luat nastere în alte parti decât pe Terra.

Cercetatorii cauta la ora actuala aminoacizii – descoperirea acestora ne-ar demonstra cum ca viata, sub forme asemanatoare celei de pe Terra, ar putea sa fie prezenta în galaxia noastra.cel-mai-mare-telescop-unul-care-valoareaza-aproape-1-5-miliarde-de-dolari-a-intrat-in-serviciu_1_size1

La ora actuala nu avem înca tehnologii destul de avansate pentru a descoperi semnale generate de aminoacizi în spatiu, însa în viitorul apropiat, cu ajutorul unor noi instrumente care vor functiona în cadrul complexului Alma, aceste semnale ar putea sa fie descoperite.

La 23.000 de ani lumina fata de noi, spre centrul galaxiei noastre, într-un enorm nor de gaz, în care se nasc noi stele, exista multe molecule organice.  Este deci posibil ca în acest nor sa ia nastere un sistem solar, cu planete care orbiteaza în jurul unei stele mai mult sau mai putin asemanatoare Soarelui si pe aceste planete moleculele organice sa dea nastere vietii, sub forme mai mult sau mai putin complexe, asemanatoare sau nu celei de pe Terra.

http://www.scientia.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: