Steaua Trappist-1 are trei planete asemanatoare Pamantului

Steaua Trappist-1 are trei planete asemanatoare Pamantului
Steaua TRAPPIST-1 si cele trei planete / ilustratie ESO/M. Kornmesser

Steaua 2MASS J23062928-0502285, cunoscuta si sub denumirea TRAPPIST-1, ar avea trei planete similare ca dimensiune cu Pamântul, scrie site-ul scinews.ro, citand un studiu publicat în Nature. Cele trei exoplanete orbiteaza aproape de zona locuibila a stelei si ar putea întruni conditiile necesare pentru sustinerea vietii. Astronomii spera ca datele furnizate de telescopul spatial Hubble sa ofere mai multe detalii despre structura si compozitia lor, pentru a confirma sau infirma habitabilitatea exoplanetelor.

Steaua TRAPPIST-1 se afla la 12 parseci de Pamânt, aproximativ 39 ani lumina, în directia constelatiei Aquarius (Varsatorul). Steaua este mult mai rece si mai rosie decât Soarele, având o dimensiune putin mai mare decât Jupiter. Astfel de stele sunt cunoscute drept „stele pitice ultra-reci”, sunt foarte des întâlnite în Calea Lactee si au o durata de viata foarte lunga.

Folosind telescopul TRAPPIST, amplasat în cadrul Observatorului ESO La Silla, o echipa internationala de astronomi a descoperit pentru prima data exoplanete orbitând în jurul unei pitice ultrareci. Cele trei exoplanete au dimensiuni apropiate de cele ale Pamântului si planetei Venus, având o perioada orbitala de aproximativ 1,5 zile, 2,4 zile si între 4,5 si 73 zile pentru cea mai îndepartata.

Conform datelor de pâna acum, primele doua planete s-ar afla cu putin în afara marginii interioare a zonei locuibile circumstelare, asa numita „zona Goldilocks” în care apa poate fi prezenta în stare lichida. Orbita celei de-a treia exoplanete nu este clara pentru moment, astronomii presupunând ca ar putea fi situata în zona locuibila sau în afara marginii exterioare a acesteia.

Desi sunt de 100 si 20 de ori mai aproape de TRAPPIST-1 decât Pamântul de Soare, cele doua planete interioare primesc de patru ori, respectiv de doua ori, mai multa lumina decât Terra de la steaua noastra. Totusi, cercetatorii considera ca cele doua exoplanete ar putea avea regiuni locuibile. În privinta celei de-a treia planete, astronomii spera ca datele furnizate de Hubble si telescopul spatial James Webb, ce urmeaza sa fie lansat în 2018, sa contribuie la clarificarea orbitei, masei si compozitiei, detalii care ar releva daca planeta poate sustine viata asa cum o cunoastem pe Terra. Studiul „Temperate Earth-sized planets transiting a nearby ultracool dwarf star” a fost publicat în revista Nature.

scinews.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: