vineri, iulie 19, 2024
Istoria ca o poveste

Case neolitice, de o marime impresionanta, au fost descoperite la sud de Dunare

Cele mai mari case neolitice descoperite pana acum, apartinând reprezentantilor primei civilizatii europene în adevaratul sens al cuvântului, au fost excavate în urma cu doar câteva zile în cartierul Slatina din Sofia, capitala Bulgariei, anunta Vasil Nikolov, arheolog în cadrul Muzeului National de Arheologie, scrie site-ul stiinta si tehnica.case gigantice

Conform arheologilor bulgari, casele, doua la numar, au fost arse ritualic de catre cei care le-au construit si  ocupat, o practica des întâlnita la comunitatile neolitice. Fiecare dintre acestea avea peste 20 de metri lungime, în conditiile în care cele mai mari case descoperite pâna acum nu depaseau 4-5 metri lungime. Latimea acestora este de circa 8 metri, si fiecare dintre ele acopera o suprafata de circa 150 de metri patrati. Este cert ca locuintele erau separate de o strada. Aceasta, împreuna cu casele, se intindea pe mai bine de 400 de metri patrati. Pe podeaua uneia dintre case, cercetatorii bulgari au descoperit un artefact ciudat, o zvastica extrem de elaborata (numita zvastica-broasca), un alt simbol ce se regaseste în culturile neolitice din Balcani.

„Pâna acum, nici în Balcani si nici în restul Europei nu au fost descoperit cladiri neolitice, datând din aceasta perioada de timp, de o asemenea marime. Este indiciul care sustine acea ipoteza conform careia pe teritoriul Bulgariei de azi s-a dezvoltat prima civilizatie a Europei”, afirma Nikolov.Case neolitice, de o marime impresionanta, au fost descoperite la sud de Dunare

Sub case, arheologii bulgari au descoperit un sant în forma de arc, sant care facea parte dintr-un cerc complet (botezat „cercul magic”) care ar fi înconjurat întreaga asezare. Pe masura ce asezarea s-a marit, alte si alte cercuri au fost adaugate.

În acest moment, specialistii din tara vecina încearca sa înteleaga motivul pentru care astfel de locuinte gigantice au fost ridicate, modul în care ele puteau avea un acoperis si, mai ales, cum era construit acesta.

http://stiintasitehnica.com/case-gigantice-vechi-de-8-000-de-ani-descoperite-la-sud-de-dunare/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum