joi, mai 30, 2024
Istoria ca o povesteUncategorized

Geoglifele din Valea Chincha din Peru sunt mai vechi decat Liniile Nazca

Cercetatorii de la UCLA au descoperit în timpul unor sapaturi în valea Chincha din sudul statului Peru, la 200 km de Lima, o serie de movile artificiale, 71 de linii si fragmente de linii si mai mult de 350 de pietre de hotar.

Cultura Paracas
Cultura Paracas

 Complexul este format din geoglife liniare, ansambluri circulare de piatra, movile cu functii rituale si asezari umane întinse pe o suprafata de 40 km patrati. Conform datarilor efectuate de arheologi, complexul a fost construit în urma cu aproximativ 2300 de ani, mai vechi cu câteva secole decât celebrele Linii Nazca

Valea Chincha este situata pe coasta sudica a statului actual Peru, la 200 km sud de Lima. Cercetarile arheologice anterioare au identificat o istorie pre-hispanica bogata, de la începutul primului mileniu înaintea erei noastre si continuând în perioada Inca, pâna în secolul XVI d.Hr. În acest context, între anii 800 î.Hr. si 100 d.Hr., s-a dezvoltat cultura Paracas, una dintre cele mai vechi din zona Anzilor.

Desi cercetarile anterioare au condus la stabilirea a cel putin 30 situri în Valea Chincha, considerata unul dintre cele mai importante centre ale culturii Paracas, descoperirea complexului arhitectural si astronomic Chincha demonstreaza nivelul de dezvoltare al societatii, preocuparea pentru modelarea peisajului si întelegerea fenomenelor naturale.

Sapaturile din Valea Chincha
Sapaturile din Valea Chincha

Arheologii au identificat 71 de geoglife (forme realizate pe sol prin asezarea pietrelor) liniare întinse pe o suprafata de 40 km patrati, la jumatatea distantei dintre asezarile de pe coasta si cele montane. Liniile indica cinci movile ceremoniale, în trei cazuri fiind aliniate pentru a marca solstitiul de iarna din iunie, asa cum ar fi fost perceput în urma cu 2300 de ani în emisfera sudica.

De asemenea, arheologii au descoperit 353 de alte structuri realizate din piatra, având forme circulare sau rectangulare. Autorii studiului în care este descrisa descoperirea („A 2,300-year-old architectural and astronomical complex in the Chincha Valley, Peru”) considera ca o parte a geoglifelor aveau rolul de a directiona comerciantii si pelerinii catre centrele din Valea Chincha.

Cum recentele descoperiri sunt mai vechi cu cel putin 300 de ani decât Liniile Nazca, cercetatorii încearca acum sa stabileasca daca exista vreo legatura între cele doua si daca constructorii complexului din Valea Chincha au influentat cultura Nazca.

Surse: National Geographic, PNAS, LiveScience

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum