duminică, martie 3, 2024
Calatorind prin lume

Insulele Virgine Americane, coltul de basm al Antilelor

Casele si arhitectura din Christiansted, principalul port de pe Insula Saint Croix, tradeaza influenta stilului scandinav. In lipsa climei subtropicale si a palmierilor, turistul ar putea crede ca se afla intr-un orasel danez din secolul al XVIII-lea. insulele-virgine-americane-coltul-de-basm-al-antilelor

Aceasta impresie nu surprinde, avand in vedere ca, pana in 1917, Insulele Virgine au apartinut Danemarcei. Statele Unite ale Americii le-au achizitionat pentru 25.000.000 de dolari, obtinand un teritoriu situat in apropiere de canalul Panama, pe care doreau sa il controleze cu orice pret.

In prezent, Copenhaga nu ar accepta, cu siguranta, o oferta similara, dar, in trecut, tranzactia a avut loc intre doua state prietene. In 1776, cand au fost intemeiate Statele Unite, echipajul danez din Fort Frederik (de pe insula Saint Croix) a celebrat evenimentul cu salve de tun.

Cristofor Columb a zarit pentru prima data insulele arhipelagului contemporan al Insulelor Virgine in anul 1493. Locuitorii originari ai arhipelagului au intrat sub stapanire spaniola, care a devenit mai dura dupa ce, in anul 1555, o revolta impotriva europenilor a fost inabusita violent. In scurt timp, populatia autohtona a acestor insule caraibiene a fost decimata, iar noii stapani au inceput sa aduca pe plantatiile lor de trestie de zahar sclavi din Africa. Dupa eliberarea acestora in 1848, economia arhipelagului s-a prabusit. insulele-virgine-americane-coltul-de-basm-al-antilelor-2

Cu mult timp inainte de acest moment, spaniolii, francezii, olandezii si englezii au purtat batalii sustinute pentru controlul Insulelor Virgine. In 1754, acestea au revenit insa Danemarcei. In 1917, cand americanii au cumparat o parte a insulelor, intregul arhipelag a fost impartit in sfere de influenta: una americana, cealalta engleza. Pana in ziua de astazi, niciuna dintre insule nu a reusit sa se elibereze de puternicii protectori (de altfel orasul Charlotte Amalie, capitala Insulelor Virgine Americane, este supranumit Hong Kongul Marii Caraibilor, datorita scutirilor de taxe vamale de care beneficiaza comertul).

Soare, plaje si terenuri de golfinsulele-virgine-americane-coltul-de-basm-al-antilelor-3

Un amanunt intresant legat de acest teritoriu dependent de SUA este caracterul obligatoriu al circulatiei rutiere pe stanga, mostenita de la vechea colonie daneza. Cand, la hotarul dintre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, aproape intreaga Europa impreuna cu Danemarca au trecut de la circulatia pe stanga (generala pe vremea trasurilor cu cai) la cea pe dreapta, colonia caraibiana si-a pastrat vechile reguli de trafic. Cum autoturismele care pot fi intalnite pe insule provin in principal din Statele Unite, acestea sunt echipate pentru circulatia pe dreapta. Locuitorii arhipelagului nu par insa a fi deranjati de acest amanunt.insulelevirgineamericane

Insulele Virgine Americane ii incanta mai ales pe cei care viseaza sa imbine farmecul Caraibilior cu relaxarea americana si cu modul destins de petrecere a timpului liber. Cele doua insule principale ale arhipelagului, botezate cu numele unor sfinti crestini-St. John si St Thomas-se afla foarte aproape una de cealalta. Cea de-a treia, Saint Croix, se ridica ceva mai departe, catre sud. Insulele Virgine sunt acoperite de munti, in parte de origine coraligena.

Sunt vizitate anual de aproape 2.000.000 de turisti, pe care ii primesc doua aeroporturi internationale, amplasate pe insulele Saint Thomas si Saint Croix (trebuie sa stiti ca fasia de litoral de doi kilometri din jurul golfului Magens, in nordul insulei Saint Thomas, a fost declarata de revista National Geographic una dintre cele mai frumoase plaje de pe glob).insulele-virgine-194-3958 Odata iesiti din aeroport, pe vilegiaturisti ii intampina soarele, cerul de peruzea, marea, terenurile de golf si atmosfera afro-americana specifica, dominata de voie buna si de dansuri in apropierea gratarelor incinse, pe care se prajeste peste. Cea mai aglomerata este Insula Saint Thomas.

Cei care pretuiesc linistea sunt indrumati mai degraba catre Saint John, cu campingurile sale sau catre Saint Croix, unde amatorii de scufundari si de golf se gasesc in elementul lor.

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum