vineri, martie 29, 2024
Astronomie

Semnal misterios captat de astronomii rusi

Un semnal captat de astronomii rusi în 2015 si care pare sa provina din constelatia Hercule a suscitat multe discutii în comunitatea stiintifica.

Este oare vorba despre un semnal lansat de extraterestrii sau, mai banal, o interferenta a semnalelor terestre? Astronomi din lumea întreaga încearca sa înteleaga provenienta acestui bizar semnal electromagnetic.

Dupa mai bine de un an de la captarea semnalului “extraterestru” astronomii rusi au decis, împinsi de italianul Claudio Maccone de la Institutul National de Astrofizica din Italia, sa anunte aceasta descoperire.Semnal misterios captat de astronomii rusi

Pe data de 15 mai 2015 cercetatorii de la radiotelescopul rus Ratan-600, situat în Zelenchukskaya, în partea de sud a Rusiei, au captat un semnal electromagnetic intens care pare sa provina de la o stea, HD164595, din constelatia Hercule, situata la  distanta de 95 de ani-lumina fata de noi.

Steaua respectiva este asemanatoare Soarelui, având dimensiuni comparabile cu acesta, si are cel putin o planeta care orbiteaza în jurul ei, de marimea lui Neptun. Durata unui an (rotatie completa în jurul stelei) pe acea planeta este de aproximativ 40 de zile terestre. S-ar putea însa sa existe si alte planete în jurul stelei HD164595, care înca nu au fost descoperite.

La aflarea acestei vesti multi cercetatori si-au exprimat mirarea ca o asemenea informatie nu a fost data publicitatii imediat dupa descoperire, ci dupa mai bine de un an de când semnalul respectiv a fost masurat.

Semnalul electromagnetic are o lungime de unda de aproximativ 2,7 centimetri, care corespunde unei frecvente de 11 GHz, fiind deci un semnal de foarte înalta frecventa. Semnal misterios captat de astronomii rusi (2)

Ce anume ar fi putut da nastere acestui misterios semnal?

O ipoteza este aceea ca semnalul a fost generat de catre o civilizatie extraterestra foarte avansata care se afla pe una dintre planetele care orbiteaza în jurul stelei HD164595. Ca acest lucru sa fie însa posibil aceasta civilizatie ar trebui sa aiba tehnologii la care noi nici macar nu visam, întrucât puterea semnalului transmis, astfel încât sa fie masurabil de pe Terra, ar fi trebuit sa fie extrem de mare.

Astfel, daca semnalul ar fi fost trimis în toate directiile în spatiu, puterea necesara este de circa 100 de miliarde de miliarde de wati!! Adica o energie de sute de ori mai mare decât energia transmisa de Soare spre Terra. Daca semnalul ar fi fost trimis doar spre noi, energia necesara ar fi fost asemanatoare cu cea utilizata de întreaga omenire.

Sa existe deci o civilizatie extraterestra la 95 de ani-lumina fata de noi care sa ne transmita semnale?

Ratan 600
Ratan 600

Aceasta ar trebui sa fie mult mai avansata decât noi ca sa reuseasca acest lucru. Civilizatiile extraterestre s-ar clasifica (conform propunerii astrofizicianului rus Nikolai Kardashev) în functie de  resursele energetice consumate în: civilizatii de tipul I, adica cele care  folosesc resursele energetice ale planetelor pe care au aparut; civilizatii de tipul II, care folosesc de 10 miliarde de ori mai multa energie decât cele de tipul I, prin captarea acesteia, de exemplu, de la steaua în jurul careia orbiteaza si  civilizatii de tipul III, care folosesc  energia unei întregi galaxii.

A descoperit oare Ratan-600 un semnal transmis de o civilizatie avansata? Majoritatea cercetatorilor cred ca semnalul masurat nu are nimic de a face cu extraterestrii, întrucât ar fi un semnal generat chiar pe planeta noastra, frecventa acestuia fiind cea folosita de catre televiziunea digitala. Este deci posibil sa fi fost o interferenta si Ratan-600 sa fi masurat un astfel de semnal terestru.

Alte radiotelescoape au încercat sa masoare semnale care provin din constelatia Hercule dupa ce s-a dat publicitatii descoperirea efectuata de radiotelescopul rusesc, îns nu s-a reusit identificarea unor semnale ca cel identificat de rusi.

FAST
FAST

În septembrie 2016 va intra în functiune cel mai mare radiotelescop din lume, Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), construit în China. Cu ajutorul acestui instrument puternic va fi, pe de o parte, clarificata situatia semnalului misterios si, pe de alta, vor fi cautate noi semnale care provin din Univers. Obiectivele sunt de a studia fenomenele astronomice si astrofizice din spatiu si a cauta semnale care ar putea sa provina de la civilizatii extraterestre, tinând cont ca exista multe planete relativ aproape de noi (una asemanatoare cu a noastra a fost descoperita în jurul stelei Proxima Centauri, la circa 4 ani-lumina distanta).

http://www.scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum