Sub scoarta înghetata a lui Pluto se ascunde un ocean urias

Cercetatorii au descoperit dovezi care arata ca sub suprafata înghetata ce acopera câmpia centrala în forma de inima a planetei pitice Pluto se ascunde un ocean urias. Volumul acestui ocean îl depaseste pe cel al tuturor marilor de pe Terra, potrivit oamenilor de stiinta, relateaza astronomy.com.

În urma acestei descoperiri, raportata miercuri în doua studii publicate în revista Nature, Pluto si-a înscris numele pe lista tot mai lunga de corpuri ceresti din Sistemul Solar – altele decât Terra – despre care cercetatorii afirma ca ar ascunde sub scoartele lor oceane uriase. Unele dintre acestea ar putea sa adaposteasca viata.sub-scoarta-inghetata-a-lui-pluto-se-ascunde-un-ocean-urias

Descoperirea a fost facuta printr-o analiza a imaginilor si datelor stiintifice colectate de sonda spatiala americana New Horizons, care a trecut la mica distanta de Pluto si de satelitii naturali ai acestuia, în iulie 2015.

În ciuda faptului ca se afla la o departare de 40 de ori mai mare decât Pamântul fata de Soare, Pluto detine în continuare o cantitate suficienta de caldura radioactiva generata de formarea sa, în urma cu 4,6 miliarde de ani, pentru a mentine apa în stare lichida.

„Pluto are suficient de multe roci pentru a genera caldura, iar calota sa de gheata de câteva sute de kilometri grosime reprezinta un izolator destul de bun. Asadar, un ocean la mare adâncime nu este prea surprinzator, în special daca oceanul contine amoniac, care actioneaza ca un antigel”, a explicat profesorul Francis Nimmo.

Cercetatorii americani au facut aceasta descoperire încercând sa afle motivul pentru care un crater de impact cu diametrul de 1.000 de kilometri, cunoscut sub numele „Sputnik Planitia”, în care se afla acea bizara pata în forma de inima, este localizat în apropiere de ecuatorul lui Pluto.

Modelele de analiza computerizata au aratat ca acel bazin este umplut cel mai probabil cu gheata, fapt care a facut ca axa lui Pluto sa se încline, iar în scoarta acestei planete pitice sa apara fisuri. Acest fenomen este posibil doar daca Pluto are sub scoarta sa un ocean, potrivit analizei computerizate.

Oceanul de pe Pluto, care este cel mai probabil onctuos, dominat de sloiuri de gheata, se afla sub un strat de gheata cu grosimea de 150-200 de kilometri si are o adâncime pâna la 100 de kilometri, a explicat Francis Nimmo, profesor de stiinte planetare la Universitatea California din Santa Cruz.

Întrucât oceanul sau se afla sub un strat atât de gros de gheata, Pluto nu este primul candidat pe lista corpurilor ceresti „candidate” la statutul de „habitat locuibil”, a adaugat Richard Binzel, specialist în stiinte planetare la prestigiosul Massachussets Institute of Technology (MIT). Însa profesorul Richard Binzel considera ca este „prevazator” si nu doreste sa rosteasca „niciodata cuvântul «imposibil»”.

Apa în stare lichida este considerata unul dintre ingredientele esentiale pentru întretinerea vietii.

astronomy.com