Ce este un vortex polar?
Vortexul polar este un model de circulatie a vânturilor puternice de-a lungul sistemelor de joasa presiune si care, de obicei, se întâlneste pe timpul iernii, în zonele arctice. Efectul unui astfel de vortex este de a mentine circulatia aerului rece în regiunile polare. Cu toate acestea, atunci când vârtejul se descompune sau se rupe în doua, el poate trimite aer foarte rece spre sud.
Vortexul polar are tendinta de a deveni mai puternic în timpul iernii si de a-si pierde din intensitate vara. De asemenea, el se poate întinde pe o distanta de aproximativ 2.000 de kilometri, învârtindu-se în directia inversa acelor de ceasornic în jurul Polului Nord. Un astfel de vortex polar are loc în jurul Antarcticii, fiind un element-cheie pentru vremea de iarna din emisfera sudica.
Brandon Miller, meteorolog CNN International, a declarat ca vortexurile polare sunt permanente. Vânturile superioare care le formeaza variaza însa în intensitate, iar atunci când acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, asa ca aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este întâlnita frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilatia arctica, poate avea loc de mai multe ori pe an.
„Vortexurile polare pot provoca scaderi importante ale temperaturilor în orice zona a emisferei nordice, în America de Nord, Europa sau Asia. Gerul provocat de vortexurile polare afecteaza zone mai întinse si dureaza de obicei mai mult decât o furtuna singulara. Scaderea brusca de temperatura poate declansa însa numeroase furtuni, mai ales atunci când afecteaza o zona relativ calda“, a spus Brandon Miller.
Meteorologul Miller spune ca scaderi bruste de temperatura, de intensitati diferite, au loc de mai multe ori în fiecare an, în zone diferite ale lumii. „În luna martie a anului 2014, o mare parte a Europei a fost afectata, astfel ca, în unele zone, sarbatorile pascale au fost mai friguroase decât Craciunul. În Marea Britanie, spre exemplu, s-a înregistrat cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani. Oamenii de stiinta încearca sa afle si daca acest fenomen este cauzat de încalzirea globala. Pe scurt, da, ar putea fi. Desi poate parea ciudat ca încalzirea planetei sa cauzeze temperaturi scazute, stim ca aceasta provoaca fenomene extreme, cum sunt temperaturile extrem de ridicate vara si geruri puternice iarna“, a spus Miller.
In concluzie:
Vortexul polar este reprezentat de circulatia in sensul invers acelor de ceasornic a unor vanturi superioare, puternice, care inconjoara cei doi poli ai planetei, in cazul de fata, polul nord. Aceste vanturi au tendinta de a pastra aerul rece din emisfera nordica in zona arctica. Uneori, aceste vortexuri pot sa coboare mai la sud decat in mod obisnuit, cauzand temperaturi foarte scazute in zone in care acestea nu sunt intalnite in mod normal.
Vortexurile polare pot provoca scaderi importante ale temperaturilor in orice zona a emisferei nordice, in America de Nord, Europa sau Asia.
Vortexurile polare sunt permanente. Vanturile superioare care le formeaza variaza insa in intensitate, iar atunci cand acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, asa ca aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este intalnita frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilatia arctica, poate avea loc de mai multe ori pe an.
Scaderi bruste de temperatura, de intensitati diferite, au loc de mai multe ori in fiecare an, in zone diferite ale lumii. In luna martie a anului 2014, o mare parte a Europei a fost afectata, astfel ca, in unele zone, sarbatorile pascale au fost mai friguroase decat Craciunul. In Marea Britanie, spre exemplu, s-a inregistrat cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani.
Sunt fenomene complet diferite. Gerul provocat de vortexurile polare afecteaza zone mai intinse si dureaza de obicei mai mult decat o furtuna singulara. Scaderea brusca de temperatura poate declansa insa numeroase furtuni, mai ales atunci cand afecteaza o zona realtiv calda.
In cazul unor temperaturi foarte scazute, se recomanda sa nu parasiti locuinta decat daca este neaparat necesar si sa purtati mai multe straturi de haine daca o faceti.
Subiectul este dezbatut intens de oamenii de stiinta. Desi poate parea ciudat ca incalzirea planetei sa cauzeze temperaturi scazute, stim ca aceasta provoaca fenomene extreme, cum sunt temperaturile extrem de ridicate vara si geruri puternice iarna.
Da, fenomenele sunt legate intre ele intr-un fel, dar nu se poate spune ca unul este cauzat de celalalt. Ambele evenimente sunt cauzate de acelasi curent „jet stream”, a carui pozitie actuala permite aerului rece sa coboare spre Canada si Statele Unite, dar si aerului cald, umed, dinspre Atlantic sa treaca pe deasupra nord-vestului Europei, cauzand furtuni.
Valul de ger, inedit in ultimii zece ani, insotit de ninsori si ploi inghetate, a provocat circa zece morti in mai putin de o saptamana. Plecat din nordul Statelor Unite si Canada vecina, valul de frig s-a extins in Midwest si ameninta chiar regiunile situate mai in sud si ferite in mod traditional, precum Tennessee si Alabama.
Populatia a fost avertizata impotriva riscurilor de blocare a masinilor pe drumurile inghetate din cauza deversarii canalizarilor, provocata de inghet, si in mai multe orase locuitorii au fost invitati sa ramana acasa si sa isi faca provizii de hrana.