Avem in ADN aproape 150 de gene transferate de la microbi

Stim ca în orice organism omenesc sanatos se afla o multitudine de celule bacteriene. Ba chiar se pare ca raportul dintre acestea si propriile noastre celule este de 10 la 1. Ca sa nu mai vorbim de virusuri, mai multe în noi decât celulele omenesti si bacteriene combinate.

Dar genomurile? Potrivit unui studiu al cercetatorilor Universitatii Cambridge, se pare ca nici ADN-urile noastre nu sunt în întregime umane. Reiese ca oamenii si o mare varietate de animale poseda zeci si chiar sute de gene „straine”, care le-au fost transferate de la organisme monocelulare, cum sunt bacteriile.

Surprinzator, aceste gene joaca roluri active în organism, contribuind la functiile metabolice. Mai mult, acest proces al achizitiei de gene s-ar putea înca desfasura, cel putin pe unele linii de sânge. Potrivit biologilor, noua descoperire sugereaza ca acest transfer de gene ar fi putut juca un rol subestimat anterior în diversificarea biochimica din timpul evolutiei animalelor.

Aflam din manualele de biologie ca ADN-ul se transfera de la parinte la copil în cadrul unui proces denumit „transfer de gene pe verticala”. Dar unele organisme, asa cum sunt bacteriile, îsi pot transfera genele catre alte specii din acelasi mediu, prin „transferul de gene pe orizontala” (HGT). Acesta este si modul prin care genele raspunzatoare de rezistenta la antibiotice se raspândesc asa rapid.

Pentru a afla daca acelasi fenomen se petrece si la organisme mai complexe, cercetatorii britanici au examinat ADN-ul diverselor animale, de la musculita de otet si pâna la diferite primate, inclusiv omul, cautând în aceste organisme secvente genomice care ar putea indica origini straine.

Din analiza desfasurata a reiesit identificarea a zeci sau sute de gene straine active, transferate în special de la bacterii si de la regnul Protista, majoritatea implicate în metabolism. La oameni, de exemplu, au fost confirmate 17 gene identificate anterior care au fost atribuite fenomenului HGT, plus alte 128 de care nu se stia. Aceste gene au avut o varietate de functii, ca de exemplu dizolvarea acizilor grasi sau asistarea raspunsurilor antimicrobiene sau inflamatoare.

Reiese din studiu ca, departe de a fi un fenomen izolat, transferul de gene pe orizontala a contribuit la evolutia multor animale, poate a tuturor, si procesul se afla în plina derulare, ceea ce ar însemna ca trebuie sa reevaluam modul în care privim evolutia.

stiinta si tehnica