sâmbătă, septembrie 7, 2024
Stiinta si tehnica

Rachetele fotonice ar putea atinge o viteza teoretica de pâna la 99,999% din viteza luminii

Uneori previziunile fizicii teoretice depasesc imaginatia noastra. Indiferent daca este vorba despre explorarea posibilitatilor de realizare a unui propulsor warp sau de estimarea vitezei de expansiune a Universului, vom cerceta în continuare necunoscutul pe tabla de scris pâna când vom avea tehnologia necesara pentru ca ideile noastre sa fie puse în practica.

În urma unei astfel de cercetari teoretice, un profesor norvegian sustine în revista Acta Astronautica ca rachetele fotonice ar putea atinge o viteza teoretica de pâna la 99,999% din viteza luminii (300.000 km/s).

Chiar daca omenirea nu va putea construi astfel de rachete în viitorul apropiat, exista totusi posibilitatea ca într-o buna zi sa putem realiza astfel de nave spatiale, atunci când vom dispune de tehnologia necesara.

Espen Gaarder Haug este un profesor de finante la Norwegian University School of Life Sciences care considera ca matematica din fizica contemporana nu este cu mult diferita de matematica aplicata în economie.

Pe baza predictiilor sale privind dezvoltarea rachetelor fotonice, Haug a prezentat recent o perspectiva mai putin conventionala asupra acestor vehicule spatiale.

Astfel, Haug arata în studiul sau ca rachetele care utilizeaza propulsia fotonica ar putea atinge o viteza apropiata de viteza luminii.

Calatoria in spatiul cosmic ar putea fi mult mai accesibila cu o astfel de racheta fotonica, cu ajutorul careia omenirea ar putea coloniza Universul. Desi pare improbabila, ideea profesorului Espen Gaarder Haug nu încalca legile fizicii.

Haug afirma în Forbes ca estimarea sa privind viteza pe care o poate atinge o nava spatiala ce utilizeaza propulsia fotonica „trebuie considerata limita maxima de viteza pentru o racheta”, atâta timp cât nicio particula fundamentala nu se deplaseaza mai repede decât viteza luminii.

Cu toate acestea, Haug arata ca mai avem un drum lung de parcurs înainte de a putea dezvolta rachete fotonice cu ajutorul carora sa putem trimite materiale sau astronauti în spatiul cosmic.

Chiar daca ideea utilizarii unui combustibil pentru rachetele spatiale care sa poata fi transformat în întregime în energie fotonica este incitanta, pentru aceasta am avea nevoie de un accelerator de particule mult mai puternic decat acceleratorul Large Hadron Collider din Elvetia.

Acest lucru înseamna ca pentru a ne împlini visul de a putea ajunge pe planeta Marte în mai putin de 5 minute, trebuie sa mai asteptam pâna când oamenii de stiinta vor face alte descoperiri majore în fizica particulelor.

Sursa: Futurism

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum