joi, iunie 13, 2024
Enigmele istoriei

”Stela din Montoro”, un artefact ce nu poate fi descifrat

O placa de piatra misterioasa, acoperita de simboluri stravechi pe care nimeni nu le-a putut descifra, i-a încurcat pe experti înca de când a fost descoperita. Nu se stie de ce simbolurile au fost gravate si care este mesajul inscriptionat pe placa veche de piatra, care dateaza de mii de ani.

Artefactul se numeste “Stela din Montoro” si a fost descoperit într-un câmp agricol din sudul Spaniei. Expertii cred ca simbolurile bizare gravate pe suprafata sa ar putea reprezenta cea mai veche scriere din Peninsula Iberica. Cu toate acestea, nimeni nu a fost capabil sa înteleaga simbolurile, lasându-i pe experti bulversati. Stela contine elemente care amintesc de alte simboluri care au fost gasite în întreaga lume, în locuri unde nenumarate forme ciudate, cercuri si linii au fost gravate de civilizatiile antice cu mii de ani în urma.

Chiar mai interesant este faptul ca “Stela din Montoro” are multe asemanari cu asa-numita “piatra Cochno” situata în Scotia, care dateaza de cel putin 5000 de ani. Unii oamenii de stiinta cred ca stela antica dateaza din jurul secolului al III-lea î.Hr.

Stela însasi nu este mica. Are o înaltime de 1,5 metri si o latime de 85 de centimetri. Potrivit lui Cambridge Antiquity, simbolurile bizare au fost cel mai probabil gravate cândva între secolele al IX-lea si al III-lea î.Hr. Expertii cred ca inscriptiile includ elemente ale unui scris paleo-hispanic, ale unui scris greco-iberian, ale unui scris proto-sinaitic si ale unuia proto-canaanite, precum si scrisuri epigrafice sud-arabe si feniciene.

Artefactul bizar a fost gasit de un agricultor din sudul Spaniei în 2002. Cu toate acestea, piesa a fost aruncata în câmp, unde a ramas pâna în 2004, când doi regizori au observat gravurile bizare si au decis sa o duca la Muzeul Arheologic din Montoro, unde a ramas timp de opt ani.

Stela a fost analizata în detaliu în 2012, când dr. Garcia Sanjuan de la Universitatea din Sevilla a aflat ca simbolurile provin din diferite limbi. “Este foarte rar sa gasiti ceva de genul acesta – inscriptiile de pe aceasta stela nu pot fi citite. Ele par a fi o colectie asortata de simboluri grafice luate din diferite scrisuri si puse împreuna pe aceasta piatra”, a declarat Dr. Sanjuan.

Asadar, expertii nu au nicio idee de ce au fost facute gravurile si care este mesajul pe care îl poarta.

cambridge.org

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum