Cine este cel mai eficient manager? Nu exista. El este asemeni lui Jay Gatsby, din faimosul roman al lui Francis Scott Fitzgerald: nimeni nu l-a vazut, însa toti vorbesc despre el, nimeni nu îl cunoaste, însa tuturor le este frica de el.
Iata cateva recomandari ale business coach-ului rus, Serghey Bereda pentru cei care vor sa devina conducatori eficienti în compania în care activeaza.
1. Ai încredere în tine!
Pentru nimeni nu este un secret ca încrederea în sine este cheia succesului în toate aspectele. Un interlocutor care da dovada ca are încredere în sine trezeste mai mult respect si încredere. El întotdeauna motiveaza, atrage si determina angajatii sa devina mai buni.
2. Înceteaza sa mai asculti ceea ce nu vrei! Nu accepta orice provocare
Oricât de straniu ar suna, aceasta calitate este binevenita! Sunt destui sfatuitori atât în viata reala cât si în ceea ce priveste cariera. Mai mult decât atât, daca ai succes fii sigur ca ai foarte multi concurenti, oameni invidiosi sau cei care îsi doresc ca tu sa îti patezi imaginea si sa ajungi jos. Ei vor fi atrasi de succesul tau ca de un magnet si nu vor folosi cele mai cinstite metode a lupta cu personalitatea ta. Prin urmare, calitatea de a „nu asculta tot ce ti se spune” si de a „evita provocarile” te va ajuta sa ignori bârfele, discutiile zadarnice si altele. Astfel îti va ramâne destul timp pentru a realiza ceea ce este cu adevarat important. Totodata, îti vei pastra energia pozitiva, fortele si sanatatea.
3. Nu da recomandari si sfaturi acolo unde nu ti se cere parerea. Daca totusi ti se cere, filtreaza oamenii carora sa le raspunzi
Cea mai mare greseala a unor conducatori este sa împarta recomandari în stânga si în dreapta, mai ales celor care nu au nevoie de ele. Recomandarile date fortat nu fac decât sa irite interlocutorii, dar si sa consume timpul celor care le ofera. Un conducator care îti baga pe gât recomandari nu e demn de admiratie si respect. Toti oamenii încearca sa îl evite. Daca ti s-a cerut un sfat, fii istet: filtreaza oamenii cui trebuie sa îl dai si de cine sa te feresti. Un conducator bun este intereat in a-si educa concurentii.
4. Fii atent la detalii
Este vital sa fii atent la fiecare detaliu, o calitate indispensabila unui om de afaceri de succes. De exemplu: esti într-un restaurant, iar în salata care ti-a fost adusa ai gasit praf sau un fir de par. Ce vei face? Evident ca vei anunta chelnerul si vei cere sa-ti fie schimbata salata. În orice restaurant care se respecta, îti va propune o mâncare gratuita in schimb si îti vor oferi si bonusuri, doar pentru a nu le face reclama proasta. Este cel mai simplu exemplu de atentie la detalii si obtinerea avantajelor datorita acesteia.
5. Fa greseli, însa nu le repeta!
Se poate si trebuie sa faci greseli, pentru ca in felul acesta iti dezvolti personalitatea. Copilul nu se tine bine pe picioare în primii ani de viata. Isi pierde echilibrul si cade de foarte multe ori. Întrebarea este una simpla: vei învata din greseli sau vei continua în acelasi ritm?
6. Reducerile trebuie sa te lase rece!
Reducerile sunt un instrument de manipulare a celor care nu au destui bani, însa îsi doresc sa cumpere un lucru „de brand”. De regula, produsele scoase la reduceri sunt necalitative. Un conducator bun va acorda mai multa atentie calitatii produsului pe care vrea sa îl ofere clientilor si nu ascunderii unui produs de calitate sub denumirea unui brand.
7. Nu fi galagios, nu te da în spectacol!
Tentativele de a arunca „praf în ochi” celor din jur, de a crea scene empatice si galagioase nu sunt decât o metoda ieftina de a atrage atentia celor din jur. De regula, în spatele acestei zarve nu se ascunde nimic. Cutia pompos împachetata este goala. Omul de cuvânt si de treaba nu-si va expune viata în vazul tuturor. Va fi tacut si va merge sa-si realizeze planurile.
8. Fa-ti cunostinte în toate domeniile
Un businessman trebuie sa îndeplineasca o multime de sarcini din diferite domenii. Relatiile cu oamenii potriviti sunt o metoda rapida si eficienta de a rezolva orice situatie complicata.
9. Citeste!
Daca un om citeste, el este întelept, pentru ca din carti a studiat diferite scenarii, are cunostinte despre diferite domenii de activitate, are un vocabular bogat si toate acestea împreuna fac din el un interlocutor placut.
10. Fii strateg!
În orice razboi, tactica si strategia de lupta conteaza enorm. Daca analizezi business-ul tau, ca si cum ar fi o actiune militara, atunci va trebui sa iti imaginezi toate situatiile posibile, sa analizezi problema în esenta si sa gasesti solutii. Trebuie sa prevezi actiunile inamicului si sa stii care este pasul corect pe care trebuie sa-l faci.