vineri, iulie 19, 2024
Stiinta si tehnica

Fizicienii au descoperit o noua forma a materiei, care este pe cat de bizara pe atat de fascinanta

Profesorul Peter Abbamonte si studentii lui Anshul Kogar si Mindy Rak, împreuna cu colegii de la Universitatea Illinois, Universitatea California si Universitatea Amsterdam, au dovedit existenta formei de materie, care a lasat cercetatorii perplecsi de la prima teoretizare a ei acum 50 de ani.

Echipa a studiat cristale ale metalului de tranzitie 1T-TiSe2 pe baza de seleniu si titan, reproducând de cinci ori rezultatele surprinzatoare. Jasper van Wezel de la Universitatea Amsterdam a oferit interpretari teoretice cruciale ale rezultatelor experimentale, scrie Scienmag.

Noua forma a materiei este numita excitoniu, un condensat care prezinta un fenomen cuantic macroscopic, precum un superconductor sau superfluid. Este realizat din excitoni, particule care se formeaza în perechi cuantice bizare, formate dintr-un electron care s-a deplasat si spatiul pe care l-a lasat în urma.

Sfideaza ratiunea, dar se pare ca atunci când un electron care se afla la marginea benzii unui semiconductor poate sari peste golul de energie, lasând în urma o „gaura”. Aceasta se comporta ca o particula cu sarcina pozitiva si atrage electronul scapat. Acestea formeaza o particula compusa, un exction.

Desi existenta lui a fost teoretizata acum aproape jumatate de secol, doar tehnologia moderna a permis descoperirea în sine a noii forme de materie.

„Rezultatul este de o semnificatie cosmica”, a afirmat Abbamonte. „De la stabilirea numelui în anii ’60, de teoreticianul de la Harvard Bert Halperin, fizicienii au încercat sa-i demonstreze existenta. Cercetatorii au dezbatut daca este un izolator, conductor perfect sau un superfluid, aducând argumente puternice din toate partile”, a adaugat acesta.

Descoperirea echipei a fost publicata pe 8 decembrie 2017 în revista Science.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum