vineri, martie 29, 2024
Religie si antropologie

O descoperire incredibila dovedeste ca Homo sapiens traia in China acum 80000 de ani

În pestera Fuyan din sistemul carstic Daoxian, paleoantropologii au descoperit 47 de dinti apartinând Homo sapiens, iar datarea a relevat o vârsta de cel putin 80000 ani. Desi se presupunea ca oamenii moderni au migrat din Africa în mai multe valuri, aceasta este considerata cea mai veche „dovada clara” a prezentei Homo sapiens în Asia de Sud, cu cel putin 30000 de ani mai devreme decât în Europa. Ca orice cercetare asupra evolutiei omului, descoperirea nu este însa lipsita de controverse.

Pestera Fuyan, cunoscuta si drept Houbeishan, face parte din sistemul carstic Daoxian, fiind situata în apropierea satului Tangbei din districtul Daoxian, provincia Hunan din sud-estul Chinei. Descoperita în 1984, pestera a furnizat primele fosile animale si umane în 2011. Cercetarea publicata în 2013 estima o vechime a acestora cuprinsa între 141700 si 12100 ani, dar dintii pareau a fi apartinut unor oameni moderni.

O echipa internationala de cercetatori a reusit sa recupereze 47 de dinti, despre care sustine ca au apartinut în mod cert unor oameni moderni si au o vechime de cel putin 80000 de ani. Cum datarea prin metoda radiocarbonului (C14) nu este demna de încredere peste 50000 ani, cercetatorii au datat straturile geologice cu ajutorul unei metode uraniu-toriu. Corelând fosilele umane cu cele ale unor mamifere disparute descoperite în pestera, autorii considera ca dintii ar putea avea o vârsta de pâna la 120000 ani, dar sigur cel putin 80000.

Pâna acum, fosile umane din perioada Pleistocenului superior (între 12000 si 126000 ani în urma) au fost foarte rar identificate în partea de sud a Asiei. Mai mult, lipseau fosile mai vechi de 45000 ani care putea fi atribuite cu certitudine Homo sapiens.

Cei 47 de dinti sunt descrisi ca apartinând sigur unor oameni moderni, dar sunt mai mici decât specimenele descoperite în Asia si Africa din Pleistocenul superior, semanând mai mult cu cele europene din aceeasi perioada si chiar cu oamenii contemporani.

La aceasta constatare se adauga cariile vizibile pe unii dintre dinti, o situatie putin obisnuita la fosilele umane mai vechi de 50000 ani, lipsa uneltelor din inventarul arheologic si faptul ca datarea nu s-a facut exact în locul identificarii fosilelor. Desi este posibil ca oamenii primitivi din acea parte a Asiei sa fi avut o dieta neobisnuita, diferita de cea a stramosilor africani, care sa conduca la aparitia cariilor, descoperirea ramâne cu câteva semne de întrebare.

Pâna în urma cu câtiva ani, cercetatorii chinezi, probabil la indicatiile Partidului, încercau sa demonstreze ca poporul chinez nu descinde din Homo sapiens, ci din Homo erectus pekinensis.

Analizele ADN au relevat însa originea recenta comuna a tuturor oamenilor moderni din stramosii Homo sapiens africani. Acum, cercetarea publicata în revista Nature sub titlul „The earliest unequivocally modern humans in South China” sustine ca „oameni cu caracteristici morfologice complet moderne erau prezenti în sudul Chinei cu 30000 – 70000 ani mai devreme decât Mediterana de est si Europa”.

Pâna la noi descoperiri si analize ale unor fosile Homo sapiens, putem considera ca omul modern îsi are originile în Africa în urma cu cca. 200000 de ani. A migrat în mai multe etape în celelalte regiuni ale Pamântului. Este posibil ca primii exploratori sa fi pierit, iar valurile ulterioare sa se fi încrucisat cu Omul de Neanderthal si nu numai. Mult mai târziu, Homo sapiens a facut o calatorie inapoi in Africa.

Surse: NatureCENIEHNature News

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum