vineri, octombrie 4, 2024
Psihologie

Cei din urma vor fi cei dintai

Fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, George Bush jr. nu stralucea în timpul discursurilor si aparitiilor publice. La un discurs tinut la Casa Alba el a spus cuvinte cu un sens profund în fata unor absolventi ai unei universitati americane.

„Cei care au absolvit universitatea cu medalie de aur, eu le spun „Bravo”. Dar ceea ce vreau sa le spun celorlalti este „Voi tot ati putea deveni presedinti”

Bush a facut o autoironie. La scoala si în colegiu el primea întotdeauna note medii, nu era vedeta, nici la rezultatele intelectuale, nici la cele sportive. El mentiona: nimeni nu poate selecta oamenii dupa capacitati, iar viata este plina de posibilitati.

Indiferent daca va placut,sau nu, Bush junior în calitate de presedinte al SUA, el nu a gresit.

De fapt, la conducerea Americii au fost foarte multi presedinti care învatau mediocru la scoala. John Kennedy, Lindon Johnshon, George Bush Senior, vice-presedintele Joe Biden – toti au fost restantieri. Biden chiar de mai multe ori a fost exmatriculat de la universitatea de drept.

Aici nu e vorba doar de politicieni. Aminteste-ti de câtiva antreprenori de succes: ei au putut sa ajunga în vârf, indiferent de experientele academice, care de fapt, nici nu i-au ajutat.

Steve Jobs, de exemplu, nu a absolvit colegiul. Aceasta „reusita” este valabila si pentru Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Chiar si Elizabeth Holmes – cea mai tânara femeie-miliardar din lume – nu a fost stralucita la scoala. Ea încearca sa schimbe radical lumea medicinei, dar  a parasit bancile Universitatiii Stanford pentru a-si îndeplini visul.

Mai simplu spus, obtinerea studiilor superioare este importanta, însa ele nu va garanteaza succesul, iar lipsa lor nu înseamna ca toate drumurile îti sunt închise. 

Un binecunoscut astrofizician, Neil deGrasse Tyson, în timpul unei întâlniri cu cativa studenti a spus urmatoarele:

„Notele voastre, mediile din anii de studiu, vor deveni foarte repede invizibile în viata voastra. Nu va pot explica cat sunt de neimportante. Cu ajutorul unor note bune obtinute în universitate nu poti impresiona pe nimeni! Pentru ca în viata nimeni nu îti va oferi ceva pentru ca ai o medie mare trecuta în diploma. Notele nu au nici o valoare.”

Inteligenta este o chestiune subiectiva, iar reusita academica nu este modalitatea tocmai buna de a o aprecia. 

Reusitele tale în calitate de student depind de capacitatile pe care le ai de a te integra într-un anumit sistem. Aceasta nu înseamna ca esti pregatit sa faci fata provocarilor din viata reala.

În viata reala nimeni nu sorteaza oamenii si nimeni nu da note. Tot ce conteaza este caracterul tau, experienta si relatiile. Ele vor determina drumul tau în viata.

Succesul social are nevoie de pasiune, încapatânare, un nivel înalt de inteligenta emotionala si capacitatea de a întelege pe ceilalti din jurul tau.

Din acest motiv cunoasteti foarte multi repetenti carora nimeni nu le dadea nicio sansa sa conduca lumea. Ei au inteles ce înseamna sa lupte cu adevarat, iar în calea lor întâlnesc mult mai multe provocari decât cred cei din jur.

Desigur, nu înseamna ca notele slabe îti garanteaza succesul, asa cum nici notele mari nu iti garanteaza succesul.

Daca cineva dintre apropiatii tai a absolvit scoala sau universitatea fara sa aiba note extraordinare, nu te întrista. Viata consta in urcusuri si coborasuri.

Adevaratele invataminte sunt cele pe care ti le ofera viata, pentru ca realitatea incepe atunci cand iesi din sala de curs.

Nu înceta niciodata sa înveti, nu te da batut si nu uita sa savurezi fiecare calatorie aparuta în calea ta.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum