joi, mai 30, 2024
Misterele umanitatii

O anomalie misterioasa de sub Africa de Sud si America de Sud schimba radical campul magnetic al Pamantului

O regiune care îi îngrijoreaza pe savanti în acest moment este Anomalia Sud-Atlantica – o zona foarte vasta care se întinde din Chile pâna în Zimbabwe. Aici, câmpul magnetic este atât de slab încât este periculos pentru satelitii Terrei sa treaca prin el, pentru ca nivelul ridicat de radiatii cosmice din aceasta zona poate distruge electronicele. Acum, o echipa de cercetatori americani a gasit un posibil motiv pentru aceasta anomalie, care, printre altele, poate deschide calea catre o mai buna întelegere a slabirii si inversarii polilor magnetici.

„Stim de ceva timp ca acest câmp magnetic se schimba, dar nu stiam daca acest lucru este neobisnuit pentru regiune pe o scara mai mare a timpului sau daca era normal”, a precizat Vincent Hare, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea Rochester din New York.

Slabirea curenta a câmpului magnetic al Pamântului – care a avut loc în ultimii 160 de ani – a avut loc probabil din cauza unui rezervor vast de roca densa care se gaseste la aproximativ 2.900 de kilometri sub continentul african, scrie Science Alert.

„Este o trasatura profunda care poate fi veche de zeci de milioane de ani”, au explicat cercetatorii. „Desi are o arie de mii de kilometri, granitele ei sunt clare”.

“Acum stim ca acest comportament neobisnuit a avut loc cel putin de câteva ori în ultimii 160 de ani si face parte dintr-un model mai mare pe termen lung. Cu toate acestea, este pur si simplu prea devreme sa spunem cu certitudine daca acest comportament va duce la o inversare completa a polilor”, a spus Vincent Hare.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum