marți, aprilie 16, 2024
Misterele umanitatii

Por Bazhyn, cetatea misterioasa din Siberia care dispare, treptat, sub ape

Se presupune ca fortareata a fost construita în urma cu peste 1200 de ani.

Pe o insula izolata din lacul siberian Tere-Khol, aflat la granita cu Mongolia, se afla ruinele unei structuri cunoscuta sub numele de „Por Bazhyn” („Casa din pamânt, în limba Tuvan). Ea a fost descoperita în secolul al XVIII-lea, însa explorarea ei a început mai târziu, în veacul al XIX-lea. De atunci, cetatea nu încetat sa îi fascineze pe experti, care nici pâna în momentul de fata nu îsi pot da seama cine a construit-o si de ce.

Fortareata a fost explorata pentru prima data în anul 1891, de catre un arheolog rus. Acesta si-a dat seama ca ea prezinta numeroase similitudini cu cetatea Kara-Balgasun, prima capitala a Imperiului Uighur, care si-a exercitat influenta în aceasta zona în perioada secolelor VIII-IX d.Hr. Prin urmare, cercetatorul a considerat ca Por Bazhyn a fost construita tot atunci.

Primele excavatii au avut loc de-abia dupa 60 de ani. Atunci, coordonatorul santierului, arheologul rus S.I.Vainshtein, sustinea ca a identificat în sapaturi elemente arhitecturale chinezesti caracteristice Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.). Mai mult decât atât, cercetatorul era de parere ca cetatea fusese construita de catre cel de-al doilea conducator al Imperiului Uighur, Boyan-Chur, în anul 750 d.Hr.

În anul 2007, specialistii Academiei Ruse de Stiinte, împreuna cu cei ai Muzeului Oriental de Stat si cei ai Universitatii de Stat din Moscova, au întreprins un amplu proiect de cercetare a cetatii Por Bazhyn. Ei au gasit atunci mai multe tablite din lut, fragmente de zidarie si de lemn ars, dar si câteva porti gigantice. Rezultatele analizelor cu radiocarbon au aratat ca fortareata fusese construita în perioada cuprinsa între anii 770 si 790, adica în timpul domniei fiului lui Boyan-Chur, Byogyu-Kagan.

Starea cetatii Por-Bazhyn este una din ce în ce mai precara. Datorita faptului ca structura se afla pe un strat de permafrost, care se topeste pe zi ce trece, sansele ca  zidurile acesteia sa fie înghitite de ape devin in ce în ce mai mari. Conform cercetatorilor rusi, acest dezastru va fi definitivat în urmatorii 80 de ani.

Sursa: amusingplanet.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum