O istorie mai putin cunoscuta:Chandragupta eroul Indiei

Pe la mijlocul secolului al IV-lea i.Chr,regii statului indian Magadha isi intinsesera puterea asupra tuturor statelor(probabil in numar de 15)din partea centrala si de pe valea Gangelui din India,mai ales sub dinastia Nanda,intemeiata de Mahapadma Nanda,fostul barbier al curtii.

                                                                 CHANDRAGUPTA

Cel mai important dintre ei ,Dhana Nanda,va avea de suportat ,evenimentul navalirii, in Punjab  si in Sindh(327-326 i.Chr), macedonenilor lui Alexandru cel Mare.In momentul in care acestia ajung pe malul nordic al raului Bias(Hyphasis in greaca),un fugar din aceeasi casta sudra din Magadha ,pe numele sau Chandragupta,general si ruda cu suveranul din Pataliputra (Patna de azi),ajunge la Alexandru pentru a-l preveni ca inaintarea sa va intampina o rezistenta feroce din partea celor peste 200.000 de soldati si 3.000 de elefanti de lupta,care constituia armata suveranului din Magadha.Retragerea lui Alexandru in Persia, decisa de acest   eveniment,este momentul ales ,in anul 324 i.Chr, de Chandragupta pentru a provoca si conduce o rascoala antimacedoneana in satrapiile Punjab si Sindh,pe care o prelungeste si impotriva suveranului din Pataliputra.

                                                                  IMPERIUL MAURYA

Ajunge astfel la carma puternicului stat Magadha (intre 322-298 i.Chr),intemeind ,dupa numele neamului sau ,dinastia si imperiul Maurya.Un mare sprijin l-a primit de la brahmanul Canakya ,pe care il face prim-sfetnic.

CANAKYA

Chandragupta,prin campaniile militare energice,intinde imperiul peste intreaga Indie de Nord,desavarseste cucerirea centrului peninsular,lasand in afara numai varful sudic al Indiei.Rapiditatea campaniilor i-a fost inlesnita de intretinerea unei armate numeroase(in caz de razboi:600.000 de pedestrasi,30.000 de calareti ,9.000 de elefanti de lupta,care de lupta,vase fluviale si maritime.

   

 

                                                                      PATALIPUTRA

Puterea sa era atat de mare incat Megasthenes,solul mostenitorului imperiului asiatic al lui Alexandru cel Mare,Seleucos I Nicator,il sfatuieste pe acesta ,in anul 305 i.Chr sa renunte la planurile de reluare a expansiunii asupra Indiei.Referindu-se la forta imperiului ,Megasthenes comunica ,in Indika,o descriere a Indiei,date importanete asupra intinderii si sistemului defensiv al Pataliputrei,asupra starilor sociale,asupra meseriilor ,comertului ,transporturilor,etc.

Chandragupta a urmarit:intensificarea agriculturii(obtinea 2 recolte anual),dezvoltarea mestesugurilor(fierul inlocuieste complet celelate metale;se generalizeaza sistemul indiguirilor si al rotii de scos apa la suprafata,arhitectura se complica,santirele navale regale se extind,se regularizeaza reteaua de drumuri  si se reglementeaza comertul printr-un sistem comun de masuri si greutati.

CHANDRAGUPTA SI BUDHISMUL

Una din cele mai importante realizari ramane insa slabirea brahmanismului ,prin incurajarea oficiala a budhismului  si prin trecerea lui Chandragupta la budhism.

De altfel ,traditia comunica ca acesta si-a ales sa moara prin „sinuciderea jainista”,asceza dusa pana la sfarsit prin inanitie,care asigura „karmanul „(calea )spre Nirvana,locul nemuririi sufletelot si al incetarii transmigratiei sufletului in viata reala.

Chandragupta ,unul din cei mai remarcabili oameni de stat din istoria Indiei,a ramas temeinic sapat in memoria poporului indian.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: