Tunis, stravechea asezare de pe malurile Marii Mediterane
O perioada, indelungata, Tunisul a ramas in umbra Cartaginei. Abia stapanirea araba a adus orasului inflorire si stralucire, cand, pe ruinele micii asezari, a fost ridicat un nou oras.
Scurt istoric
Tunes este numele unei anumite printese dintr-un trib berber nomad care traia in Numidia, pe terenurile de pe coasta de nord-vest a Africii in preajma secolului al X-lea i.Hr, adica inainte de aparitia puternicei Cartagina.
Tunes, asezarea intemeiata de membrii tribului, este considerata de invatati drept una dintre primele din bazinul Marii Mediterane. Dezvoltarea sa ar fi putut fi mai rapida, dar asezarea a ramas timp de peste un mileniu in umbra Cartaginei, metropola feniciana situata la 30 km distanta.
In momentul cand Hannibal, celebrul conducator cartaginez, a invadat Peninsula italica, Tunis era complet dependent de Cartagina, iar soarta lui era indisolubil legata de soarta puternicei vecine.
Cand, in anul 146 i.Hr., a batut ceasul de pe urma al Cartaginei, romanii au distrus si orasul Tunis.
Dupa infrangerea dusmanului, ei au reconstruit ambele asezari din temelii si le-au readus la viata. Adevarata inflorire a Tunisului a avut loc insa abia in secolul al VII-lea.
Distrugerea definitiva a Cartaginei de catre arabi a insemnat inceputul unei noi perioade in istoria sa. Pe locul micii asezari antice, arabii au ridicat un oras nou, care s-a dezvoltat surprinzator de rapid sub conducerea dinastiilor care au urmat, mai ales sub cea a Hafsizilor(sec XIII-XVI).
Tunisul a inceput sa fie cunoscut pentru averile sale de basm, atragand pirati si cuceritori din Europa.
Orasul a fost stapanit pe rand de spanioli, de turci si de francezi. Fiecare dintre acestia, dar mai ales francezii au lasat in urma o mostenire culturala.
Asa se explica combinatia unica prin care se distinge capitala Tunisiei (independenta din anul 1956): spiritul francez impletit cu farmecul Orientului.
Calatorind prin Tunis
Orasul Tunis, capitala republicii Tunisia, este situat in apropiere de un golf incadrat de doua lagune, intre lacul sarat El Sejumi si Lacul Tunis.
Ca centru politic, cultural si economic al Tunisiei, Tunisul ocupa o pozitie aparte in tara, asemanatoare celei a Parisului. In afara de tarmurile marocane ale stramtorii Gibraltar, metropola este punctul Africii cel mai apropiat de Europa.
Turistii care viziteaza orasul observa rapid ca apropierea de Vechiul Continent nu se reduce numai la situarea geografica a acestuia.
Centrul modern, aleile, cladirile de birouri si parcurile amintesc de orasele din sudul Frantei. De cealalta parte de afla orasul vechi tipic arab: Medina cu arhitectura sa veche, cu bazarurile arabe (souq) cu stradutele inguste si pline de forfota, cu Moscheea Al -Zaytuna.
Toate acestea il duc pe turist cu gandul la basmele celor „O mie si una de nopti”.
Merita retinut ca Medina este inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Excursiile prin orasul vechi incep de la poarta estica, numita „Porte de France” si construita in anul 1846 (numele arab Bab al -Bahr inseamna „Poarta Marii”).
Mai departe traseul parcurge ghemul de strazi si de ulite pe marginile carora se ridica nenumarate pravalii, moschei, medrese si palate, apoi face cale intoarsa catre Bab al Bahr.
Arabii adora sa se targuiasca chiar si la vanzarea unor articole de mica importanta. Multi negustori ofera acelasi tip de marfa, prin urmare merita sa negociezi.
Date generale
Suprafata: 212 kilometri patrati
Populatia:aprox 2.000.000 locuitori (cu aglomeratia urbana cu tot)-Densitatea 3434 loc/kilometru patrat
Limbi vorbite: araba si franceza
Religia: islamism
Moneda: dinarul tunisian