Himalaya, acoperisul lumii

Himalaya, acoperisul lumii

Himalaya, in varful lumii

Tinutul zapezilor este numele dat de nepalezi muntilor Himalaya. Foarte potrivit deoarece toate punctele de frontiera dintre Nepal, China si India sunt inchise timp de opt luni pe an din cauza cantitatilor uriase de zapada.

himalaya php

Este greu de crezut ca acolo unde in prezent se ridica cei mai inalti munti de pe glob au frematat candva valurile unei mari vaste, care se intindea din Asia Mica pana pe teritoriul Chinei de azi. Placile tectonice aflate in continua miscare se ciocnesc in numeroase regiuni ale Pamantului, fenomen care a cauzat ridicarea suprafetei terestre in aceasta parte a Asiei.

himalaya jpg

Acest proces continua si astazi si a dat nastere unor munti fara egal. Mai mult de 100 de varfuri se ridica la inaltimi de peste 7200 de metri, iar 14 dintre acestea depasesc     8000 de metri. Trecatorile, care in acesti munti impresionanti pot fi intalnite la altitudini de peste 3000 de metri, sunt printre cele mai inalte din lume. De pe „acoperisul lumii” izvorasc numeroase cursuri de apa asiatice, printre care merita enumerate Brahmaputra, Ind, Sutlej si Gange.

himalaya

Intinderea muntilor Himalaya si diversitatea climaterica au determinat aparitia a nenumarate specii de animale in aceste regiuni. In padurile de la poalele ghetarilor, la inaltimi de aproximativ 600 de metri, pot fi intalniti tigri si rinoceri. In zonele mai inalte traiesc irbisi si ursi, iar foarte sus, unde nu mai cresc copaci, domnesc ursul brun si panda roscata.

Zidul urias al Asiei

Muntii Himalaya se intind intre valea superioara a Indului, la vest si valea fluviului Brahmaputra, la est. Acestia sunt impartiti in trei lanturi montane paralele, care cresc in inaltime spre nord: Siwalik, Himalaya Mijlocie si Himalaya Inalta, care poate fi subimpartita in Himalaya de Vest (Punjab), Centrala (cu varful Everest) si de est (Assam).

himalaya vazuti de sus

Himalaya, aproape de cer

Este imposibil pentru turisti sa reziste la Lhasa fara medicamente impotriva raului de altitudine. Orasul este capitala Regiunii Autonome Tibet. De aici, si mai exact din Palatul Potala (legendara fortareata alpina inconjurata de nori ), inteleptii Dalai Lama au condus Tibetul pana in anul 1959.

Drumul acoperit de pietris care merge catre Kathmandu trece mai intai prin valea fluviului Yalu Zangbu, adica Brahmaputra .Steagurile in cinci culori de pe case sunt stindarde religioase, al caror rol este sa transmita spre cer dorintele oamenilor. Bolta cereasca pare foarte aproape aici: peste tot pluteste o lumina neobisnuita, iar pamantul straluceste in culori puternice. Pe acest traseu se afla manastirea Sakya, care adaposteste o impresionanta biblioteca.

kathamandu

Ultima etapa a calatoriei ii permite turistului sa isi bucure ochii cu panorama intinderilor nesfarsite incadrate de varfurile acoperite de zapada abia vizibile la orizont. La fel ca in urma cu cateva milenii, oamenii mana pe podisuri  turme de oi si de iaci. Majoritatea nomazilor se indreapta spre Tingri, un oras comercial, de unde poate fi admirata o priveliste uluitoare: la granita dintre Nepal si Tibetul chinez se inalta maiestuos Varful Everest.

Curiozitatile muntilor Himalaya

Muntii Himalaya sunt intr-un proces continuu de inaltare. Placa tectonica indiana, care alcatuieste o parte importanta a litosferei, se misca sub masiv cu o viteza de 5,5 metri pe an.himalaya bgd

Cele mai inalte varfuri sunt: Everest(8849m), K2 (8611m), Kangchenjunga (8586m), Makalu (8462m), Lhotse (8516m).

Primul varf de peste 8000 de metri inaltime cucerit de om a fost Annapurna (8091 m).

In valea ingusta Kathmandu, deasupra careia se ridica multe varfuri de peste 8000 de metri inaltime ,traiesc peste 30 de popoare care se deosebesc intre ele prin obiceiuri, limba si vesminte.

Agricultorii nepalezi incearca sa cultive pamantul in regiuni tot mai inalte din Himalaya. Adeseori insa noile recolte sunt distruse de primele ploi musonice ,carora le cad victime si oamenii.

Muntii Himalaya, gigantii ce vegheaza planeta, ocupa o suprafata totala de 600.000 de kilometri patrati.