Tehnologia vechilor chinezi

Tehnologia vechilor chinezi, modelul initial pentru inventiile moderne

Civilizatia chineza a fost si este privita de europeni cu o admiratie atat de vie incat nu e de mirare ca uneori se fac confuzii intre istorie si legenda, sau exagerari in ceea ce priveste cronologia. Cu toate acestea, datele descoperirilor, inventiilor si inovatiilor efectuate de chinezi sunt in general stabilite cu destula precizie, pentru a se putea dovedi prioritatea chinezilor in materie.

Se poate afirma cu certitudine ca in primele secole ale erei noastre China se situa pe primul loc in lume in privinta cunostintelor si realizarilor tehnice. Lunga serie de inventii si descoperiri chineze incepuse cu mult inainte

podul arcuit

Astfel ,din jurul anului 1300 i.Chr dateaza primele marturii despre fabricarea matasei.

Primul pod arcuit din lume a fost construit de Ciao-Shien in anul 610 i.Chr.

Harnasamentul cailor cu tractiune pectorala era cunoscut de ei inca din a doua jumatate a mileniului al II-lea i.Chr. Fonta a fost cunoscuta si utilizata chiar din secolul al IV-lea i.Chr. (Pagoda din Yu Ciuan -Yu, al carei schelet este in intregime din fonta, construita in 1061 d.Chr, are nu mai putin de 13 etaje).

Cele dintai poduri de fier le-au construit chinezii catre sfarsitul secolului al VI-lea d.Chr. Tot ei au construit primele poduri suspendate cu ajutorul lanturilor in secolul al VIII-lea, deci cu o mie de ani inaintea europenilor.tehnologia primilor chinezi jpg

In istoria stiintei, prima referinta la fenomenul magnetismului (de care ghicitorii lor se serveau in felul lor inca din secolul I i.Chr) se intalneste intr-o lucrare chineza datand din 240 d.Chr.

O descriere a busolei se gaseste intr-o carte din acelasi secol (cum insa autorul vorbeste si de deviatia acului magnetic, inseamna ca busola era cunoscuta cu mult inainte).

Chinezii cunoasteau zincul in secolul al XI-lea d.Chr, data la care posedau si tehnica de a-l izola in stare pura sau de a-l amesteca cu alte metale in proportii specifice. In tehnica si arta portelanului au fost primii si au ramas pana azi neintrecuti.

Hartia a fost inventata de Tsai -lun in anul 105 d.Chr. (Europa va cunoaste hartia, prin intermediul arabilor, abia peste sapte secole).

Inventia tiparului este evident punctul final al unui proces indelungat, dar care a inceput in China.

Prin procedeul xilografiei (textul era gravat, rand pe rand, pe placi de lemn si apoi imprimat pe hartie cu ajutorul cernelei) in secolul al X-lea s-au imprimat, intr-un rastimp de numai 18 ani, opere literare in 130 de volume.

Dupa ce in anul 1041 d.Chr un modest mestesugar Pin-cheng a inventat caracterele mobile (mai intai din argila arsa, apoi din lemn si, in fine, din arama) tipariturile chineze s-au inmultit intr-un ritm vertiginos, incat, in anul 1800, in China, s-au tiparit mai multe carti decat in tot restul lumii la un loc!

tsai lun
TSAI LUN

Chinezii au detinut primatul mondial si in multe alte domenii.

Razboiul de tesut actionat de forta hidraulica este o inventie chineza, frecvent intalnita in secolul al VII-lea d.Chr. Pulberea, inventata si folosita de chinezi pentru confectionarea jocurilor de artificii, in secolul al XII-lea au folosit-o pentru confectionarea de bombe si grenade rudimentare.

Moneda de hartie a aparut pentru prima data in istorie in China in secolul al X-lea d.Chr. Chiar si umbrela plianta cu nervuri metalice era cunoscuta de chinezi inca din secolul al III-lea i.Chr. Iar zmeul la fel.

Lansarea zmeului facea parte din exercitiile militare incepand din secolul al VI-lea d.Chr. Orasele chineze asediate trimiteau mesaje in afara cu ajutorul zmeelor!

Am enumerat doar o parte din tehnologia vechilor chinezi. Fantezia si geniul chinez au fost si sunt inepuizabile.