duminică, martie 3, 2024
Calatorind prin lume

Insulele Orkney

Insulele Orkney.Frumusete salbatica

Lunci intinse,turbarii si coline invaluite adeseori de nori sau de ceata ,case singuratice din piatra ,peste 300 de specii de pasari marine ,cercuri megalitice misterioase: Insulele Orkney ( suprafata este de 990 kilometri patrati si populatia de 20.000 de locuitori )  asteapta sa fie descoperite de turisti .Insulele Orkney

Insulele focilor

Arhipelagul Orkney ( Orcade ) este alcatuit din peste 70 de insule ,dintre care 20 sunt locuite .Sunt situate la o distanta de 10 kilometri de coastele Scotiei,intre Atlantic si Marea Nordului.Insula Hoy se deosebeste de vecinele sale prin falezele sale stancoase abrupte,restul insulelor fiind putin valurite ,brazdate de golfuri si presarate cu lacuri.Inca din epoca de piatra ,oamenii au cultivat aceste pamanturi relativ fertile si au crescut vite.Majoritatea locuitorilor traiesc si in prezent din agricultura.

Insula Hoy

In secolul al VIII-lea ,pe aceste terenuri si-au facut aparitia vikingii ,in limba carora Orkneyjar inseamna „insula focilor”. ” Orkneyinga Saga „povesteste faptele marilor conducatori ai vikingilor numiti „earl” sau „jarl „: Thorfinn Crapatorul de Capete si Einarr Gura-Stramba .Sub conducerea lor ,insulele au cunoscut o perioada de inflorire.

insulele orkney jpg

De la mijlocul secolului al XIII-lea ,influenta regilor scotieni a devenit tot mai puternica in regiune.Limba,cultura si constiinta politica au pastrat multe caracteristici scandinave ( mai ales pe Insulele Shetland ,situate in apropiere ).

insulele orkney salbatice

In secolul al XVI-lea ,negustorii hanseatici au descoperit bogatia de peste din apele care inconjurau arhipelagul ,iar in secolul al XIX-lea a inceput boom-ul pescuitului local. In timpul ambelor razboaie mondiale ,pe insule au fost stationati zeci de mii de soldati care au lasat multe urme ale trecerii lor.Pe insula Hoy s-au pastrat multe buncare subterane si magazii din perioada ultimei conflagratii.

Vestigii ale Epocii de Piatra

Vestigiile preistorice dau o infatisare aparte peisajului Insulelor Orkney .Cercurile megalitice,inscriptiile runice si monumentele funerare pot fi intalnite aici la fel de des ca edificiile moderne.

Elementul caracteristic il reprezinta urmele culturilor preistorice:tumulul Maes Howe ,Brough of Birsay si satul neolitic Skara Brae,locuit din perioada 3100-2500 i.Hr. si parasit ,subit, la un anumit moment ,probabil din cauza unui cataclism natural .

skara braePrimul dintre acestea este unul dintre cele mai cunoscute morminte megalitice din lume.Catre camera principala conduce un coridor de unsprezece metri din lespezi uriase de piatra.mormantul de piatra de pe Insulele OrkneyAici se afla cea mai mare colectie din lume de inscriptii runice in piatra .Acestea au aparut in secolul al XII-lea ,cand cativa vikingi ,printre care si o femeie si-au omorat timpul impodobind peretii cu „graffiti”.Intre Loch of Harray si Loch of Steness se gasesc  numeroase resturi ale unor cercuri megalitice,precum Ring of Brodgar ,ceea ce ar putea constitui o dovada a existentei unui important centru politic si cultural  in aceasta zona,in secolul al III-lea i.Hr. .ciudatele constructii din Insulele Orkney

Cele mai ciudate vestigii sunt casele subterane numite earth houses din Rennibister si Grain .Sunt incaperi sapate in pamant ,sustinute de piloni .Dateaza din mileniul I i.Hr. ,iar destinatia lor nu este cunoscuta nici in ziua de  azi.

Kirkwall  ,vechea resedinta a unei episcopii cu stradutele sale inguste si romantice ,este (alaturi de Stromness ) cel mai mare oras din Insulele Orkney .In mijlocul cimitirului cu morminte din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea ( impodobite de regula cu chipuri de femei cu parul in valuri si cu cranii stilizate ) se ridica Catedrala   Sf. Magnus.Ea a fost construita ,in anul 1137 ,de Ragnvald Kale Kolsson ,ca loc de ingropaciune pentru unchiul sau .

kirkwall

Pentru cei dornici de aventura si interesati sa cunoasca istoria ,o calatorie in Insulele Orkney va insemna vacanta perfecta.Frumusetea si misterul acestor insule atrag din ce in ce mai multi turisti ,dornici sa cunoasca viata arhaica a acestor locuitori .

Insulele Orkney ,destinatie de vis

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum