Armata de teracota si secretul mormantului primului imparat al Chinei
Unul dintre cele mai mari morminte din lume
Mausoleul imparatului ,care gazduieste in perimetrul sau celebra armata de teracota ,este localizat in partea central-estica a Chinei ,in districtul Lintong,provincia Shaanxi ,la 30 de kilometri est de Xi’an ,al doilea oras ca vechime din China .De forma unei piramide ,baza mausoleului are 350 de metri de la nord la sud ,345 de metri de la est la vest si 76 de metri inaltime .Este unul dintre cele mai mari morminte din lume si a fost ridicat pe parcursul a 38 de ani ,inre 246 si 208 i.Hr. ,soldatii din ceramica ( teracota ) fiind conceputi tocmai pentru a veghea , pe post de garnizoane ,cu strasnicie si imperturbabil ,mausoleul .Chiat daca lucrarile la mausoleu au inceput la scurt timp dupa urcarea pe tron a imparatului Qin , in anul 246 i.Hr. ,cand el avea doar 13 ani ,constructia la scara mare a inceput sa prinda contur abia dupa ce el a cucerit cele sase mari state chineze din acea vreme ,unificand China in anul 221 i.Hr. .
O armata de teracota in marime naturala!
Celebra armata de teracota ,compusa din cateva mii de soldati ingropati alaturi de caii lor , a fost gasita in anul 1974 de cativa tarani care sapau un put la circa 1,5 kilometri est de necropola primului imparat imparat al Chinei ,Qin Shi Huang ( unificatorul marelui imperiu chinez si fondatorul dinastiei Qin ) 221-206 i.Hr. Conform estimariloe ,se preconizeaza ca in perimetrele cercetate sunt aproximativ 8.000 de soldati ,150 de cai si 130 de care cu 520 de cai .
Aceasta armata impresionanta ,in marime naturala – soldatii au intre 1,7 si 1,9 metri ,iar caii intre 1,5 metri inaltime si 2 metri lungime – este considerata una dintre cele mai insemnate descoperiri arheologice ale secolului trecut ,iar locul in care a fost descoperita a devenit unul dintre cele mai importante si mai frecventate obiective turistice din China ,in anul 1987 fiind trecuti pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO .
Avand in vedere ca soldatii confectionati din ceramica arsa au stat timp indelungat sub pamant ,odata cu dezgroparea si scoaterea lor la lumina ,la contactul cu aerul si-au pierdut coloritul . Important este faptul ca , in anul 2004 , cativa experti germani au reusit , in colaborare cu partea chineza , sa conceapa un procedeu special pentru protejarea coloritului figurilor din ceramica , redand astfel stralucirea de odinioara a soldatilor .
Ziduri ,gropi , figurine ,cai si un palat inca neexcavat
Complexul necropolei este strajuit de doua randuri de ziduri ( interioare ,respectiv exterioare ) ,care incadreaza mormantul principal .Daca in interiorul primului rand de ziduri s-au gasit numeroase figurine din teracota reprezentand curteni si functionari care l-au servit pe imparat ,in portiunea dintre peretele interior si cel exterior se gasesc atat gropile care gazduiesc figurile din teracota ale animatorilor prezenti la curtea regala ,cat si o groapa in care troneaza o armura masiva din piatra .In partea de nord a zidului exterior se afla parcul imperial ,frumos decorat cu figurine din bronz reprezentand cocori , lebede si rate . In afara zidurilor exterioare s-au gasit grajdurile imperiale ,unde caii adevarati au fost ingropati impreuna cu figurinele din teracota ( ingrijitorii de cai ) . In schimb , in gropile din partea vestica s-au descoperit resturile umane ale persoanelor care au fost fortate sa lucreze la constructia complexului .In prezent ,movila mormantului , in sine , a ramas in mare parte neexcavata ,dar un numar de tehnici au fost folosite pentru a explora situl arheologic .Astfel ,palatul imperial a fost localizat in centrul movilei si ,dupa prospectiunile arheologice si studiile magnetice ,perimetrul unui zid de patru metri inaltime ,masurand 460 de metri de la nord la sud si 390 de metri de la est la vest ,construit din caramizi ,se presupune ca este peretele palatului subteran .Excavarile au inceput din anul 2010 ,pana in prezent descoperindu-se ziduri ,porti , drumuri din piatra ,resturile ceramice si de zidarie .
Nimeni nu a scapat
In scririle marelui istoric chinez Sima Qian Er Shi ,al doilea imparat al Dinastiei Qin , a spus ca , ” ar fi neportivit ca toate concubinele imparatului care nu au copii sa fie eliberate „. Astfel ,el a ordonat ca acestea sa-l insoteasca atunci cand moare . Si asa s-a intamplat ! Dupa inmormantare , s-a decis ca este o incalcare foarte grava a legii ca mesterii care au construit dispozitivele mecanice si care aveau cunostinta si de comorile imperiului ,sa poata divulga aceste secrete .Prin urmare ,imediat dupa inchiderea ceremoniilor funerare si dupa ascunderea comorilor ,portile interioare si exterioare au fost inchise ,blocand toti lucratorii si mestesugarii in interior .Nimeni nu a putut sa scape .Apoi , deasupra s-au plantat diverse plante si arbori , astfel incat totul sa semene cu un deal ,ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat .Astfel secretul armatei de teracota a fost pastrat pana in secolul XX…
sursa bibliografica : Terra Magazin