marți, decembrie 5, 2023
Calatorind prin lume

Lacul Tiberiada sau Marea Galileei simbol al crestinismului

Lacul Tiberiada impreuna cu tarmul sau ,care face parte din Tara Sfanta ,este foarte important atat pentru crestinism ,cat si pentru iudaism .

Lacul tiberiada

Vizitatorii ,care poposesc pe malurile Lacului Tiberiada ( Tiberias ) ,cauta , fara exceptie urme si locuri legate de viata lui Iisus Hristos ,asa cum sunt ele descrise in Biblie .Cartea sfanta mentioneaza ca aici Iisus i-a indemnat pe Petru si alti trei apostoli sa devina ” pescari de oameni ” .Dupa inmultirea miraculoasa a painii si a pestilor ,cu care a hranit 5.000 de oameni in apropiere de Betsaida ,Iisus le-a poruncit discipolilor sa traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum .In timpul calatoriei , un vant puternic a luat cu asalt lacul ,speriindu-i de moarte pe discipoli care ,fiind pescari cu experienta ,stiau prea bine ce pericol ii ameninta .Iisus a sosit insa la ei mergand pe apa , a domolit vantul si a linistit valurile .

Lacul Rabinilor

Lacul Tiberiada este situat in nord-estul Israelului .Tinutul deluros din preajma acestui bazin este relativ slab populat .In trecut  ,insa, aici au existat orase infloritoare care intretineau schimburi comerciale animate cu aproape intreaga lume cunoscuta la vremea respectiva .Pe malurile lacului ,se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat.Nu este deci de mirare ca unele asezari antice au ajuns sa fie mentionate in Biblie .Pana in ziua de astazi ,dintre ele a supravietuit numai Teverya( Tiberias) .Acest oras cu 40.000 de locuitori de pe malul vestic al lacului este centrul celei mai mari regiuni agricole israeliene .Sistemul complex de canale de irigatii face posibila cultivarea bananierilor ,a curmalilor si a vitei de vie chiar si in acest climat arid.

Teverya ( Tiberias ) a fost intemeiata in secolul I d.Hr. de Iron Antipa .Tetrarhul ,conducator al iudeilor din mila Romei ,a botezat orasul in cinstea imparatului Tiberiu .Dupa distrugerea Ierusalimului de catre romani in anul 70 d.Hr. ,Teverya ( Tiberias ) a avansat la rangul de centru rabinic.In urbe se intrunea Marele Sanhedrin ,cea mai importanta adunare a invatatilor evrei .

tiberias din Israel

In preajma anului 400 ,aici a fost elaborata versiunea din Ierusalim a Talmudului ,cu cele doua parti ale sale ,Misna si Ghemara .Talmudul ramane si azi cartea sfanta a iudaismului .Sub stapanirea bizantina si araba ,asezarea  evreiasca locala a cunoscut o perioada de inflorire .Dupa secolul al XII-lea ,ea a intrat insa in declin .

Pentru iudaism ,Teverya ( Tiberias ) este un oras de o importanta deosebita .Aici se afla mormantul lui Moise Maimodine ( 1135-1204) . Filosful evreu a redactat Misna Tora ( ” repetarea legii”) , o opera fundamentala a gandirii juridice evreiesti .Cartea ,scrisa intre anii 1170 si 1180 ,cuprinde 14 volume ,la a caror imbunatatire autorul a lucrat pana la moarte.

Lacul Tiberiada , un lac ,patru nume 

In nordul Israelului ,la vest de Inaltimile Golan care apartin Siriei ,dar raman sub ocupatia statului evreu ,se afla Lacul Tiberiada .Prin bazinul sau , a carui intindere pe directia nord-sud masoara 21 kilometri ,curge Iordanul ,fluviu care a dat numele statului Iordania ,vecin estic al Israelului .Lacul Tiberiada seamana ,prin conturul sau ,cu un cap de om cu fata intoarsa spre est ,cu o claie mare de par la nord ( unde bazinul atinge latimea maxima de aproximativ 13 kilometri ) si cu o barba ascutita indreptata spre sud.Suprafata lacului este de 166 kilometri patrati .

lacul tiberiada sau marea galileei ,simbol bilbic

Numele actual al bazinului ,Lacul Tiberiada ,suna destul de putin cunoscut pentru majoritatea turistilor .Insa ,la auzul numelui de ” Genezareth ” ,cei mai multi fac legatura cu lacul pomenit in Biblie .Acest rezervor de apa ,care poarta si alte denumiri ( Marea Galileii , Yam Kinneret ) , figureaza la loc de cinste in mai multe episoade biblice .Numele arab contemporan al Lacului Tiberiada este Bahr Tabariya.

Adancimea Lacului Tiberiada nu este impresionanta ( pana la 43 de metri ) ,dar oglinda apei se afla la 209 metri sub nivelul marii ,in Valea Iordanului .In epoci geologice indepartate ,bazinul facea parte din Marea Mediterana ,care se intindea de la marginea nordica a teritoriului Israelului contemporan pana la pamanturile aflate la aproximativ 64 kilometri sud de Marea Moarta .

Lacul Tiberiada este important din punct de vedere economic ,mai ales datorita bogatiei speciilor de pesti din apele sale .Pe malurile lui traiesc ,de asemenea , in numar mare ,cufundani, pelicani, broaste testoase si raci de apa dulce .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: