La mijlocul secolului al XVII-lea, Anglia a fost bulversata de o revolutie burgheza ce a dus la instaurarea Republicii. Dupa moartea lui Cromwell (1658), monarhia va fi restabilita, avand alaturi un Parlament al carui rol crescuse foarte mult.
Incepand din secolul al XVI-lea, Anglia a cunoscut o dezvoltare treptata a unei economii bazate pe initiativa individuala, concurenta si profit, care a produs transformari sociale importante. S-a conturat treptat o nobilime noua, interesata in dezvoltarea manufacturilor, a fermelor de tip capitalist in agricultura si a comertului maritim, care, impreuna cu burghezia in formare, a inceput sa controleze viata economica a tarii. Noile forte sociale erau larg reprezentate in Parlament, o mai veche adunare de stari care smulsese regelui dreptul de a aviza legislativ si fiscal politica acestuia. Folosind institutia parlamentara ca mijloc de control asupra monarhiei, acestia au incercat sa impuna o politica de libertati conforma cu interesele lor.
Pe de alta parte, insa, brevetele pentru infiintarea intreprinderilor industriale si comerciale depindeau de bunul plac al suveranului, ceea ce constituia o frana in calea cresterii productiei si dezvoltarii schimburilor. Tendintele absolutiste, vizibile in timpul dinastiei Tudorilor si accentuate o data cu urcarea pe tron a Stuartilor (1603), vor aduce cele doua institutii intr-o stare conflictuala.
Divergentele au fost accentuate si de situatia religioasa din Anglia. Regele conducea Biserica anglicana (biserica oficiala), in vreme ce majoritatea burgheziei si a noii nobilimi era puritana. Acestia cereau „purificarea” Bisericii de urmele ei catolice, de aceea lupta impotriva absolutismului regal devenea si una impotriva bisericii oficiale. Scindarea tarii era astfel completa. De o parte, suveranul cu pretentii absolutiste, anglican sustinut de vechea nobilime, iar de cealalta parte Parlamentul burghez si puritan, adept al libertatii economice si al initiativei individuale.
In 1628, Parlamentul i-a adresat lui Carol I Stuart o „Petitie a dreptului” (Petition of Right), in care-i atragea atentia asupra limitelor puterii regale, cat si asupra prerogativelor parlamentare, dobandite de-a lungul secolelor. Regele a raspuns dizolvand adunarea (1629).
A urmat o perioada de guvernare fara Parlament, timp in care suveranul a accentuat conducerea personala si s-a lasat atras intr-un lung si costisitor razboi cu Scotia. Nevoia de bani l-a obligat pe Carol I sa convoace din nou Parlamentul (1640). Profitand de situatia dificila in care se afla monarhia, acesta a impus regelui demiterea si condamnarea colaboratorilor sai cei mai apropiati si anularea impozitelor adoptate in perioada anterioara.
„Mustrarea cea mare” adresata suveranului facea bilantul abuzurilor si ii cerea sa aleaga ministri dintre persoanele care se bucurau de increderea Parlamentului. Rau sfatuit, Carol I a incercat o lovitura de forta, cerand arestarea liderilor adunarii, dar populatia inarmata a Londrei i-a aparat, ceea ce l-a obligat pe rege sa plece din capitala.
Razboiul civil (1642-1649) care a urmat l-a impus pe Oliver Cromwell in fruntea armatei Parlamentului (Armata Noului Model). Acesta obtine victorie dupa victorie: Marston -Moor, Naseby si Preston. Carol I este prins, judecat, condamnat la moarte si executat (1649).
Republica si restauratia Stuartilor
Proclamarea Republicii (Commonwealth), in care puterea reala era exercitata sub conducerea lui Cromwell, a insemnat consolidarea pozitiilor burgheziei si a noii nobilimi. Miscarile regaliste izbucnite in Irlanda si Scotia au fost reprimate cu cruzime, iar prin Actele de navigatie (1650-1651) s-au pus bazele dezvoltarii comertului si flotei engleze, ce vor consolida pozitia maritima a Angliei moderne.
Necesitatea instaurarii unei guvernari autoritare a determinat lovitura de stat prin care Cromwell a dizolvat Parlamentul (1653) si s-a proclamat Lord Protector. Noul regim (Protectorat) era, de fapt, o dictatura militara, facand sa domneasca in Anglia ordinea morala puritana. Prerogativele acordate conducatorului statului le depaseau pe acelea ale unor monarhi de pe continent.
Regimul autoritar al lui Cromwell a creat insa si nemultumiri, care, dupa moartea sa, au obligat armata sa gaseasca o solutie. Ocupand Londra (1660), generalul Monk l-a invitat pe Carol al II-lea, fiul celui executat cu un deceniu in urma, sa se intoarca in tara.
Restaturatia devenise o solutie acceptabila atat pentru burghezie, cat si pentru nobilime, avand in vedere ca majoritatea celor ce participasera la razboiul civil n-au urmarit inlaturarea monarhiei, ci a absolutismului regal. Noua etapa din istoria Angliei a cuprins domnia regelui Carol al II-lea Stuart (1600-1685) si a fratelui sau, Iacob al II-lea (1685-1688). Ambii vor incerca sa impuna absolutismul regal si sa restaureze catolicismul ca biserica oficiala, ceea ce va determina unirea tuturor fortelor politice impotriva Stuartilor. In acest context a fost chemat la tron ginerele lui Iacob I, Wilhelm de Orania, protestant. Incoronarea acestuia a fost precedata de acceptarea „Declaratiei drepturilor „, in care Parlamentul preciza drepturile si datoriile poporului si ale regelui. Se infaptuia astfel Revolutia glorioasa, dupa cum a fost numit evenimentul de istoriografia britanica.