Mayasii vechi , mayasii moderni , traditie si continuitate

Una dintre frumusetile cercetarii asupra mayasilor este placuta continuitate intre trecutul lor pagan si prezentul ambivalent .Pentru felahul egiptean ,trecutul nu are nici un sens ,iar marii zei ai Egiptului -Ra ,Isis ,Apis- nu supravietuiesc decat in cuvintele incrucisate .Dimpotriva ,mayasul de astazi a pastrat o mare parte din obiceiurile stravechi ,isi aminteste de vechile legende ale creatiei lumii si de faptele zeilor antici ,iar in rugaciuni continua sa-i numeasca pe acestia ,amestecati cu sfintii Bisericii Catolice .

Indienii lacandoni ,mayasii epocii moderne 

mayasii jpg

Indienii  numiti lacandoni ,care traiesc astazi in padurea din Chiapas , in extremitatea sudica a Mexicului , sunt ultimii reprezentanti ,actualmente pe cale de disparitie ,ai culturii maya din Tinuturile Joase ,datand din era postclasica .Stramosii lor ,originari din Peten ( padurea guatemaleza ) , au trait , in perioada coloniala ,de-a lungul raurilor La Pasion si Usumacinta si au patruns in Chiapas abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

mayasii vechi si mayasii moderni

Padurea din Chiapas si din Peten este presarata cu monumente in ruina ( temple , piramide ,stele …) care au fost ridicate de vechii mayasi  in timpul epocii clasice ( 250-900 d.Hr.) Lacandonii cred ca aceste constructii sunt opera unor fiinte supranaturale pe care le numesc k’uh ( zei ) .Zeii traiau odinioara pe pamant ,iar casele lor se mai vad si astazi .Salasurile zeilor seamana cu acelea ale ” Oamenilor Adevarati ” , dar in loc sa intrevada acoperisurile din frunze de palmier ,ochiul omenesc nu vede decat pietre . Nu doar ruinele sunt venerate de indienii lacandoni . Marile stanci situate pe malul lacurilor si grotele utilizate ca morminte si osuare de triburile care au trait in padurea din Chiapas inaintea lor sunt la fel de sacre pentru ei .Lacandonii spun ca osemintele care acopera solul cavernelor ( caci mormintele au fost profanate ) sunt ale zeilor care, demult , s-au prefacut ca mor si al caror spirit a intrat adanc sub stanci .Cat despre divinitatile care locuiau in Yaxchilan ,ele s-au inaltat la cer .Oamenii au inceput atunci sa comunice cu zeii prin intermediul cadelnitelor de lut ars .zeii mayasilor

Expresia „casa zeilor ” ( u  y-atoch k’uh ) desemneaza templul ( coliba in care sunt pastrate aceste cadelnite si unde se desfasoara majoritatea ceremoniilor religioase ) , precum si ruinele , stancile si grotele unde salasluiesc spiritele zeilor si unde se mergea altadata in pelerinaj .Utilizarea acestora pentru cult ,pelerinaje si morminte vine din perioada preclasica moderna si se continua pana la sfarsitul perioadei clasice recente ( 600 i.Hr. – 900 d.Hr.) . In zilele noastre ,indienii din Tinuturile Inalte din Chiapas si Guatemala continua sa venereze grotele . La origine ,acestea erau , cu siguranta , morminte . La intrarea grotei se gaseste o movila de pietre numita u mukulan ( mormantul ) ,de unde provin ,probabil , osemintele  ( cranii ,maxilare , femure) imprastiate peste tot .Se pare ca ofrandele insoteau pielea sau pieile . In fund, langa peretele stancos ,se ridica altarele de piatra ale zeului si zeitei ,sotia sa , stapanii grotei .Piatra zeului este mai inalta decat  cea a sotiei sale . Este imposibil de ghicit forma initiala a acestor pietre ,caci ele sunt in intregime acoperite de funingine si de resturi de copac ars.Oamenii Adevarati isi imagineaza ca vor putea sa comunice cu divinitatea prin intermediul pietrelor sacre , in timpul riturilor ,spiritul zeilor coborand si asezandu-se aici . 

mayasii ,rituri si ritualuri

In ce priveste sfarsitul lumii ,acesta incepe cu o eclipsa de soare care scufunda padurea in intuneric total . Degeaba ii implora oamenii pe zei si ard tamaie in cadelnite ,nu pot impiedica jaguarii lumii subterane sa-i haituiasca si sa-i devoreze .Cele si cei care sunt virgini sunt dusi la Yaxchilan unde Hachakyum ,creatorul si zeul principal ,pune sa fie decapitati . Cu sangele lor ,zeii isi picteaza casele .Sa notam ca ,pentru unele rituri religioase ,lacandonii isi picteaza fetele ,tunica , cadelnitele si stalpii templului cu o vopsea rosie obtinuta din semintele copacului anatto . De aceea ei spun :” Sangele oamenilor este vopseaua zeilor „. Acest mit ii prezinta pe zei ca pe niste fiinte sangeroase care se desfata cu mireasma sangelui omenesc si evoca sacrificiile umane practicate de mayasi in epoca postclasica .Sufletele oamenilor sacrificati la sfarsitul lumii sunt trimise la nivelul cel mai inalt al cosmosului ,unde e intotdeuna noapte .

profetiile mayasilor moderni despre sfarsitul lumii

Populatia Hach Winik crede ca sfarsitul lumii este aproape .De altfel ,mai multe familii de lacandoni s-au convertit la crestinism pentru ca ,atunci cand va veni sfarsitul lumii ,sufletele lor sa mearga in cer ” cu Iisus „, in loc sa fie silite sa indure tenebrele ,groaza si frigul pentru o vesnicie.

 
 
Sursa bilbiografica : Didier Boremanse – ” Les Vrais Hommes”

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: