Exista apa pe Marte ? Se pare ca da, dupa urmele descoperite recent de vehicului spatial Curiosity ."/>

Exista apa pe Marte ?

Exista apa pe Marte ? Se pare ca da, dupa urmele descoperite recent de vehicului spatial Curiosity .

Vehiculul spatial Curiosity ,in periplul sau pe Marte , a gasit dovezi clare ale unui curs de apa stravechi ,care a curs odinioara aici .Aceasta a fost numit Hottah ,dupa Lacul Hottah situat in Teritoriile de Nord-Vest din Canada.

exista apa pe Marte

Aceasta descoperire importanta este localizata intre marginea de nord a craterului Gale si poalele muntelui Sharp ,un masiv situat in interiorul craterului .Imaginile prezinta un con de dejectie alcatuit din resturile aduse la baza versantului ,el fiind brazdat de mai multe canale aparente . Forma rotunjita a unor pietre din conglomeratul format indica faptul ca resturile au venit de la distante mari si de la altitudini ridicate .Din cate se pare ,sursa acestor resturi este canalul Peace Vallis ,care a alimentat in permanenta conul de dejectie .Abundenta de canale care se afla intre conul de dejectie si conglomerat sugereaza faptul ca scurgerile de apa au continuat ,ori s-au repetat pe parcursul unei perioade mai lungi de timp ,iar procesul nu a avut loc doar o data sau numai pe parcursul a catorva ani .

curiosity si planeta Marte

Descoperirea vine in urma examinarii a doua aflorimente ,denumite Hottah si Link ,de catre Curiosity ,in primele 40 de zile de lucru de pe Planeta Rosie .Aceste observatii s-au bazat si pe dovezile anterioare obtinute de la un alt afloriment .Avand in vedere formele si dimensiunile conglomeratului ,s-a ajuns la concluzia ca ele nu au putut fi transportate de vant ,ci doar de un curs de apa. Cum un curs de apa poate fi un mediu locuibil ,exista posibilitatea ca zonele din jurul craterului Gale sa ofere conditii de mediu favorabile vietii microbiene…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: