Universul in 3D

Cea mai mare harta 3D a Universului care a fost realizata vreodata ,ofera cea mai detaliata imagine a cerului 

Harta se numeste Sloan Digital Sky Survey III ( SDSS III) ,a fost creata prin comprimarea a aproape un milion de galaxii situate pana la o distanta de 12 miliarde de ani lumina de Terra ,fiind realizata ,in parte ,prin utilizarea unui spectometru care poate masura distantele dintre miile de galaxii separate ,simultan .

universul in 3D

” Acest proiect este cel mai extins studiu facut vreodata si are un volum de trei ori mai mare decat precedentul record ” , a declarat Daniel Eisenstein ,directorul acestui proiect ,reputat astronom la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian din Cambridge ,Massachusetts. „Scopul final este de a supraveghea un sfert din intregul cer , in prezent fiind doar la aproximativ o treime din drumul pe care-l avem de parcurs „, a mai adugat el .

Folosind harta ,ale carei date sunt oferite de Apache Point  Observatory  din  statul  New  Mexico ,sudul Statelor Unite ale Americii ,echipa de cercetare spera sa inteleaga mai bine natura energiei intunecate ,adica acea forta inexplicabila care face ca Universul sa se extinda cu o viteza tot mai mare .

screenshot_sloan3

Prin masurarea cu precizie a distantelor dintre galaxiile individuale ,s-a reusit sa se carteze roiuri de galaxii situate la sute de milioane de ani- lumina unele de celelalte .Acest nivel de detaliere poate oferi o explicatie doar pentru o mica parte din  modul in care Universul ar fi putut arata la inceputurile sale .

sdss_pie2

In putinele momente care au urmat nasterii Universului ,densitatea materiei ,care a constituit in cele din urma roiurile de galaxii ( clusterele ) pe care le vedem astazi , a fost neuniforma si datorita gravitatiei .In timp ,contrastul dintre regiunile regiunile foarte dense  si cele mai putin dense ale Universului a crescut .

Prin realizarea hartilor galaxiilor in 3D , se spera , asadar, sa se inteleaga mai bine modul in care efectele de energie intunecata au contribuit la schimbarea istorie Universului .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: