Peisaj de Romania-Muntii Latoritei

Muntii Latoritei ,cuprinsi intre raurile Latorita la sud , si Lotru la nord, sunt situati pe teritoriul judetului Valcea . Spre sud si est , de la Obarsia Lotrului si pana la Gura Latoritei ,raul Lotru separa Muntii Latoritei de cei ai Lotrului .La vest ,de la confluenta cu paraul Iezer si pana la Obarsia Lotrului ,Lotrul separa Culmea Carbunele-Mirautu din Muntii Latoritei de Masivul Parang . 

peisaj de Romania -muntii latoritei

Limita sudica a masivului o constituie raul Latorita ,care, adunandu-si izvoarele de sub versantul estic al Varfului Mohoru ,strabate un defileu spectaculos ,colectand afluenti si din Muntii Capatanii. Muntii Latoritei sunt formati dintr-un ansamblu de culmi cu o altitudine medie de 1400-1800 de metri ,dar ating si altitudini de peste 2000 de metri in varfuri precum Bora ( 2055 metri ) ,cel mai inalt din masiv, Puru ( 2049 de metri ) sau Fratoseanu Mare ( 2053 metri ) .

Reteaua hidrografica este foarte bogata ,pe langa raurile Lotru si Latorita din acest masiv izvorasc numeroase paraie ,pe cursul carora exista cateva cascade deosebite ( Cascada Dorului ,de 15 metri inaltime, Cascada Boroncioaia si Apa Spanzurata ) . Printre atractiile acestui masiv se numara si cateva lacuri : Vidra ( 1290 metri altitudine ) si Balindru ( 1030 metri ) -pe Lotru si Galbenu ( 1304 metri ) si Petrimanu ( 1130 metri ) – pe Latorita. Intre cele doua lacuri ,Latorita aduna cativa afluenti : Zanoguta,Paraul Soimului ,Petrimanu , Paraul lui Tocan .In aval de Lacul Petrimanu ,Latorita primeste apele unor paraie ca Turcinu Mare ,la confluenta caruia se afla Cascada ” Apa Spanzurata ” .Acest rau a reusit sa sape aici un defileu adanc ,marginit pe alocuri de abrupturi impresionante .Defileul Latoritei este insa mai spectaculos intre Varful Repezi ( 2013 metri ) si Varful Vanata ( 1467 metri ) ,pe o lungime de  cativa kilometri ,unde diferenta de nivel atinge chiar si 500 de metri ,sectorul fiind presarat cu hornuri inguste ,jgheaburi ,ace si pinteni , pe care se dezvolta o vegetatie de stanca…

lacul-vidra

muntii latoritei -lacul petrimanu

muntii latoritei -lacul galbenu

cascada apa spanzurata de pe valea latoritei

peisaj de Romania-Muntii Latoritei

cheile latoritei ,ape repezi

cheile latoritei, peisaj de romania

cheile latoritei si muntii latoritei

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: