Robotul C-3PO din ”Razboiul stelelor” exista in realitate

Celebrul si simpaticul robot android C-3PO din seria cinematografica SF ” Razboiul Stelelor” are, de ceva vreme , un echivalent in spatiul cosmic .Creat cu mai bine de trei ani in urma ,primul astronaut-robot ,cunoscut drept Robonaut 2 ( R2) ,inalt de 1,01 metri si avand o greutate de circa 150 de kilograme , a fost conceput pentru a fi un ajutor de nadejde al astronautilor umani . Acest nou membru al marii familii spatiale a celor de la NASA- creat in parteneriat cu producatorul de automobile General Motors ,costurile ajungand la 2,5 milioane de dolari – a fost adus in anul 2011 pe Statial Spatiala Internationala cu ajutorul navetei Discovery ,aflata la ultima sa misiune.

Robonaut 2 ,robotul din Razboiul stelelor

Fata de alti roboti ,R2 este mai special ,pentru ca detine un cont Twitter ,prin intermediul caruia tine legatura cu publicul larg ,pasionat de nave si de razboinici interstelari ,si nu numai . Cunoscut pe reteaua de socializare sub pseudonimul AstroRobonaut ,acest cont este, binenteles ,administrat de cei ce l-au creat .Interesant este faptul ca, prin modul in care arata si prin acuratetea dexteritatii sale ,acest robot  isi ” permite” sa utilizeze aceleasi tipuri de instrumente si de panouri de control ca oamenii obisnuiti .Robotul C3-PO din razboiul stelelor exista in ralitate

Pe 2 ianuarie 2013 ,NASA a oferit publicului larg o imagine noua cu R2 , in timp ce se afla in plina misiune , in mijlocul unei runde intense de testari , in Laboratorul Destiny a statiei spatiale . In toamna anului trecut ,indemanaticul R2 a facut cunostinta si cu „aerul” tare de „afara” din spatiu ,dezmortindu-si putin degetele , palmele si bratele .

Totusi , in momentul de fata, robotul este proiectat in asa fel incat isi poate desfasura activitatea doar in interiorul statiei spatiale ,pentru ca , in forma sa actuala ,R2 este alcatuit doar din cap ,bust si brate- el sta fixat , in zona taliei , pe un piedestal fix.Vestea buna pentru el este ca in cursul acestui an se doreste ca robotul sa primeasca o pereche nou-nouta de picioare.

Se spera ca, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat ,versiuni mult imbunatatite ale lui R2 ,sa se aventureze in spatiul cosmic ,alaturi de coechipierii sai umani …

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: