Meteora Romaniei

In tinutul Argesului, mai precis in preajma orasului Campulung Muscel, se afla trei dintre cele mai interesante ansambluri rupestre din Romania. Le vom prezenta pe rand, intr-o serie de articole.

Meteora Romaniei (2)

Primul ansamblu se afla pe raza localitatii Cetateni, langa Stoenesti, pe drumul ce leaga orasul Targoviste de Campulung Muscel, pe vestitul culoar dambovitean care, pe anumite portiuni, este de-a dreptul spectaculos datorita versantilor sai, maiestuos modelati de natura.

Manastirea Cetatuia/Negru Voda este amplasata intr-un spatiu deosebit, pe piscul unui monticul, la altitudinea de 881 metri, pe locul unei cetati dacice fortificate, ale carei urme se mai pot zari inca, sub forma unor pinteni de piatra si a unor formatiuni stancoase, cu aspect straniu.

Se crede ca aici ar fi fost un vestit sanctuar, judecand dupa chiliile si dupa grotele unde s-au retras sacerdotii si monahii acelor vremuri.

Din multimea de pietre-turnuri, piramide, ciuperci,„babe”,”mosi”-impresionant este „Rugatorul” (un monolit cu o cruce in varf si o alta pictata la bazacare strajuieste calea de acces-un veritabil Drum al Golgotei).

Odata ajunsi in varful sihastriei, ni se infatiseaza ochilor schitul-manastire (din altarul caruia izvoraste o apa tamaduitoare, unde se gaseste o icoana facatoare de minuni a Maicii  Domnului), biserica de lemn (in stil maramuresean, cu turla inalta, care se zareste din sosea), Crucea Dorintelor, precum si chiliile unde s-au odihnit sihastrii vremurilor, sapate in piatra, printre care iese in evidenta „Pestera Mosului” (o grota stramta, cu picturi pe pereti).

pesterile de la CetatuiaPe aceste meleaguri stravechi, locuri în care istoria se impleteste cu legenda, calatorul se simte mai aproape de divinitate.

Ascunse de frumusetea dealurilor impadurite, lacasurile de cult construite de mana oamenilor imprumuta din linistea si maretia naturii, contopindu-se cu aceasta. Intreg ansamblul beneficiaza de o pozitie geografica exceptionala, fiind denumit si Meteora Romaniei.

cetatuia_balaur

DSCI0001

Manastirea-Cetatuia-Negru-Voda-20110221172551

m-n-stirea-cet-uia-negru-vod--2

poza-cetatea-negru-voda2-630x472

web-drumul-catre-cetatuia-5

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: