A vorbi despre istoria Asiei este ca si cum ai emite teorii despre nasterea Universului. Acestui continent trebuie sa-i dedici o viata de cautari si, chiar si asa, nu vei gasi raspuns decat la o mica parte din intrebari.
Izvor de cultura materiala si spirituala, lacasul unor religii pline de miez filosofic, Asiei i s-au inchinat istorii pe zone geografice, pe tari, pe epoci, pe aspecte ale culturii si, totusi, cunoasterea trecutului sau ramane inca inaccesibila publicului larg, deoarece istoria acestei parti de lume nu se mai studiaza in scoala decat partial.
In paginile ce urmeaza vom incerca sa suplinim aceasta lipsa de informatii cu o prezentare a personalitatilor marcante din lunga poveste a acestui continent.
Darius, reformatorul Imperiului Persan
Figura clasica a istoriei antice, Darius, fiul lui Histaspe, a fost nu numai un mare cuceritor, dar si un excelent om de stat si administrator, care a asigurat o perioada de glorie Imperiului Persan.
Impartirea intinsului sau teritoriu in satrapii ,construirea unui sistem de drumuri ,din care numai drumul regal avea o intindere de 2400 de kilometri ,infiintarea serviciului postal regulat ,construirea canalului care lega Nilul cu Marea Rosie , instituirea monedei de aur ( dareicul ) ,construirea unor resedinte imperiale la Ectabana ,Susa si Persepoilis ,fac parte din realizarile sale ,pe care le-a lasat mostenire civilizatiei universale .Desi reformase armata si crease ,printre altele, vestitul corp de 10.000 de oameni ,garda sa imperiala, numita Nemuritorii ,aventura greaca ,incheiata cu dezastrul de la Marathon ( 490 i.Hr) ii va grabi sfarsitul .Mort pe neasteptate ,in urma aparitiei unor revolte in Egipt si Babilon ,trupul ii va fi inhumat intr-un mormant aproape de Persepolis .
Primul imparat al Chinei si armata sa de teracota
In secolul III i.Hr. , in Extremul Orient , apare in istorie figura lui Tsin Che Huang Ti ( Qin Shi Huang Ti) ,suveran inzestrat cu deosebite calitati ,unificatorul regatelor din epoca ,dupa al carui nume si-a luat denumirea si noua tara : China. Primul Imparat August ( Shi Huang Ti ) ,cum se va numi din 221 i.Hr. , a trecut la consolidarea intinsului teritoriu ,prin reorganizarea administrativa si militara .
Acest imparat este si unificatorul si cel care a consolidat constructiile militare care vor constitui Marele Zid ,constructie ce se intindea pe o distanta de aproape 6.000 kilometri ,masura conceputa pentru a stavili invazia din nord si care avea sa fie modernizata in timpul dinastiei Ming . De numele lui Qin Shi Huang Ti se leaga si unificarea scrisului , a limbii culte , a standardizarii greutatilor , a monedei ( rotunde ,din bronz si aur , cu gaura centrala ,patrata ) , a latimii drumurilor ( a construit peste 4250 de mile , mai mult decat in intregul Imperiu Roman ) .
Disparut la doar 49 de ani , masurile sale si-au pus amprenta asupra civilizatiei chineze timp de mai bine de doua mii de ani . Descoperirile relativ recente ( din 1974 ) au scos la lumina 7500 de statuete din teracota ,in marime naturala ,pictate dupa modele reale .Ele par sa certifice ca acest ultim lacas al sau ,dupa cum scriau istoricii tarzii , era gigantic , paradisiac ,plin de obiecte scumpe si inconjurat de rauri de argint viu ,arcuri si picturi magistrale .
Temutul si neinvinsul Gingis Han
In inima Asiei ,adolescentului ce avusese o copilarie nefericita , ii va fi harazit un destin maret . Astfel , inceputul secolului al XIII-lea ( 1206) ii aducea o prima izbanda : unificarea triburilor mongole ( lucru deloc simplu daca ne gandim ca rivalitatea dintre ele era foarte mare ) . Proclamat Han ( kaghan ) universal ,in mongola Tchinggis Han ,Temugin ,caci despre el este vorba , ramas in istorie sub numele de Gingis Han ( Gengis Han ) , va inspira in epoca groaza si distrugere .
Autor al unui prim cod de legi pentru mongoli ,cel dintai han va prelua de la uiguri ( un trib mongol ) scrierea si o parte a culturii si va organiza o armata de aproape un milion de oameni ,al carui nucleu dur il vor constitui cei din poporul sau .Neinvins , va crea un imperiu intins in intreaga Asie ,expresie a campaniilor pe care le-a purtat mai bine de 20 de ani .Mort in urma unei hemoragii intestinale , avandu-i aproape pe fii sau ,Ogodai si Tului ,a fost inhumat intr-un loc pe care si-l alesese din timp , singurul indiciu fiind un copac foarte inalt .Mostenirea sa a fost continuata de fii sai ,care vor crea cel mai mare imperiu ,cunoscut, din istoria lumii …
Mahomed, cuceritorul Bizantului
Nascut sub o stea norocoasa, Mahomed al II-lea (Mehmet, Mahommed, Muhammed) a devenit sultan la numai 19 ani. Fiul lui Murad al II-lea (1421-1451) a avut un singur gand din momentul acela : sa zdrobeasca vechiul Imperiu al Bizantului , o umbra a glorie de altadata . Astfel de ziua Sfintei Teodora ( 29 mai 1453) ,protectoarea Constantinopolului alaturi de Sfanta Maria , in urma unui asalt final , otomanii cucereau capitala basileilor ,ramasa singura in fata islamului ( cu un mic ajutor din partea republicilor italiene ,Genova si Venetia ) . Mahomed ,supranumit El Fatih ( Cuceritorul ) devine astfel mostenitorul Imperiului Roman de Rasarit ,care incetase sa mai existe dupa moartea , in lupta, a ultimului imparat ,Constantin al XII-lea Dragases.
In istoria otomana ,evenimentul a insemnat trecerea de la sultanat la imperiu ,Mehmet devenind stapanul acestei parti de lume .
Instruit ( stia sapte limbi straine ) ,protector al artelor ,poet ,sustinator al culturii si invatamantului ( a creat prima institutie de invatamant superior din imperiu ) ,dar si al arhitecturii laice ( in vremea sa se construieste vestita fortareata de la Yedicule – Sapte Turnuri – si o prima forma a palatului de la Topkapi ) ,legiuitor nemilos , Mahomed al II-lea a avut ” clarviziunea momentului istoric „. A murit la numai 52 de ani ,de aplopexie ,pe cand planuia o noua campanie impotriva Egiptului mamelucilor . Figura sa a ramas ,in panteonul civilizatiei universale ca cea a unui stapan orgolios , neclintit ,hotarat ,cu o vointa de fier ,aspru, crud uneori ,dar cat se poate de drept .
Dragostea nemuritoare a lui Shah Jahan
Shah Jahan este cunoscut mai mult ca urmare a minunii de la Agra ,celebrul mausoleu de la Taj Mahal ,decat ca urmare a realizarilor sale pe alte planuri . Celebra ramane ,insa, iubirea imensa fata de sotia sa .Desi in timpul sau Imperiul Marilor Moguli a avut o mare intindere ,iar cultura a cunoscut o dezvoltare fara precedent ,totusi , acest sah a ramas necunoscut pentru aceste realizari .
S-a casatorit de timpuriu ,la numai 15 ani , cu aleasa inimii sale ,numita Mumtaz Mahal ,avand impreuna 14 copii .Marea lor dragoste a incetat peste 19 ani ,cand ,la nasterea ultimului mostenitor, regina a murit . Durerea a fost pe masura iubirii .Imbatranit prematur ,Shah Jahan decreteaza doliu in intregul imperiu ,fiind interzise muzica , vesmintele colorate ,bijuteriile si chiar cosmeticele .Pentru a demonstra dragostea sa fara margini fata de cea care ii fusese alaturi mult timp ,sahul construieste vestitul mausoleu ( intre 1632-1645 ) de la Taj Mahal ,de fapt ,un urias complex care mai cuprinde doua moschei , o gradina si o impozanta poarta punand la bataie toate resursele vastului sau imperiu .Detronat de unul dintre fii sai , dornic de a detine puterea , ex-sahul a cerut ,conform unor legende , sa fie inchis intr-o cladire din Agra din care putea sa vada ,zi de zi , mormantul sotiei sale . Dupa deces , survenit in anul 1666 ,dorinta de a fi alaturi de persoana iubita avea sa-i fie indeplinita : Shah Jahan este inhumat alaturi de Mumtaz Mahal in capodopera sa ,ramanand nemuritor peste veacuri .
Calea adevarului lui Mahatma Gandhi
India a dat numeroase personalitati lumii ,dar , poate cea mai cunoscuta dintre ele, este cea a lui Mohandas Karamchand ,cunoscut sub numele de Mahatma Gandhi ( Suflet Mare ).
Provenit dintr-o familie a paturii de mijloc ,apartinand castei negustorilor ,Mohandas va urma studii de drept in India si apoi in Marea Britanie . Avocat stralucit la Bombay , in anul 1893 ,tanarul jurist va pleca in Africa de Sud , in calitate de consilier juridic al unei firme indiene .Aici ,lua contact cu efectele segregatiei rasiale asupra miilor de lucratori indieni ,care traiau in acest dominion britanic .Ca urmare ,avocatul este inlocuit cu militantul politic, care ia hotararea de a lupta impotriva dominatiei britanice ,pentru obtinerea de drepturi civile .
Initiator al strategiei numita Satyagraha ,adica mentinerea pe calea adevarului , politica initiata de marele om politic indian presupunea nesupunerea pasnica fata de ocupantul britanic ,prin refuzul radical de a colabora cu acesta.Prin mijloacele de lupta impotriva englezilor ,alaturi de noncooperare sau de boicotul marfurilor britanice ,se aflau si forme extreme de protest ,cum ar fi greva foamei .
Initiator ( in anul 1894) si conducator al partidului burgheziei indiene , numit Congresul National Indian ,Gandhi ,care primea acest nume de la marele poet Rabindranath Tagore ,va declansa , dupa Primul Razboi Mondial ,prima mare campanie de nesupunere civica ,prin boicotarea marfurilor metropolei si prin refuzul de a plati impozite.Aceasta lupta se va acutiza catre anul 1930 ,capatand proportii de masa si punand Anglia in situatii dificile .Inchis ,alaturi de alti 60.000 de adepti ,pentru ca ar fi conditionat participarea Indiei la a doua conflagratie mondiala de recunoasterea independentei tarii, Gandhi avea sa-si vada visul cu ochii la data de 15 august 1947 .Atunci ,ultimul vicerege britanic , lordul Mountbatten ,parasea definitiv fosta colonie ,iar India isi declara independenta .Convulsiile politice interne ,finalizare cu scindarea tarii prin crearea Pakistanului ,dar mai ales ruptura din randul societatii indiene provocata de pozitia moderata a lui Gandhi fata de secesiune , avea sa-i grabeasca sfarsitul . Ca urmare , in ianuarie 1948 , un hindus fanatic il impusca mortal , in timpul unei ceremonii religioase .Incinerarea sa publica ,la care au participat sute de mii de oameni , demonstra lumii ca lupta sa nu a fost in zadar .
Suveranul „Tarii Soarelui Rasare”
In Tara Soarelui Rasare ,la inceput de secol XX ,se nastea cel de-al 124-lea imparat care, copil fiind, s-a numit Michinommya.Dupa studiile facute la o scoala nobiliara si o calatorie de sase luni in Europa , viitorul simbol al societatii japoneze se intorcea in tara, fiind proclamat , in anul 1921 , regent .
Devenit imparat , in anul 1926 , sub numele de Hirohito , noul suveran initia domnia cunoscuta in istorie sub numele de „Era Showa Tenno „.Considerat de istorie drept unul dintre cei mai importanti Mikado ( imparat) ,Hirohito a intensificat ,in perioada de pana la razboi , reformele care aveau drept scop modernizarea tarii ,dar a si sprijinit ,pe de alta parte, exacerbarea nationalismului si politica de inarmare si extindere teritoriala a Japoniei ,sustinuta de cercurile militariste .Campaniile expansioniste incepute in anul 1931 impotriva Chinei si terminate dezastruos ,prin lansarea celor doua bombe nucleare asupra tarii in august 1945 ,i-au dat de inteles ca politica pe care o sustinuse in toti acesti ani ,era falimentara.
Dupa razboi , cu intelepciune , imparatul renunta la puterile absolute ,precum si la aureola mistica si divina ,tara devenind o monarhie constitutionala .Ramanand , in primul rand , simbol al unitatii societatii japoneze ,in timpul domniei sale Japonia va cunoaste o dezvoltare fara precedent , care o va plasa printre cele mai dezvoltate tari ale lumii .Adept al deschiderii Japoniei catre lume, Hirohito va calatori mult , prima vizita fiind organizata in SUA , unde se intalnea , in anul 1971 , cu presedintele de atunci , Richard Nixon .
Preocupat de biologie si interesat de opera lui Machiavelli ,imparatul va contribui la crearea colectiilor de plante ale tarii .
Moare bolnav de cancer , in anul 1989 , cand, in Europa , se prabusea sistemul socialist…
Cu Hirohito se incheia o epoca din istoria Asiei si incepea o alta. Sigur ca am cuprins aici ,doar in foarte mica masura ,istoria acestui continent . Vom cauta sa dezvoltam multe alte subiecte in articolele urmatoare…