luni, decembrie 11, 2023
Stiinta si tehnica

Inventii care pot schimba viata pe planeta: fuziunea la rece

Fuziunea la Rece, o revolutie energetica. 

 Subiectul nu este nou.Anuntul acestei descoperiri care ar putea rezolva problemele energetice ale Planetei dateaza de la inceputul anului 1989 si apartine, cum scria revista TIME in editia sa din mai 1989 unor obscuri chimisti, mai exact doi la numar, pe nume Stanley Pons si Martin Fleischmann. Cei doi (nume cunoscute pe plan mondial in electrochimie) au realizat un experiment in care aparatul lor a produs „caldura in exces” pe care nu au putut-o explica in termenii unui proces nuclear.

inventii care pot schimba viata pe planeta fuziunea la rece

Experimentul lor, realizat pe o masa de laborator, presupunea electroliza apei grele pe suprafata unui electrod din paladium (Pd). Reactia nucleara, prezentata in fata camerelor de vederi, a aprins imaginatia cercetatorilor, mai multi reproducand experimentul lui Pons si Fleischmann (reusit si de un grup de cercetatori romani prezentati la TVR in cursul anului 1989), fiind considerata o descoperire care putea revolutiona producerea energiei energetice la nivel planetar. Interese puternice, la care a aderat si revista TIME (pe coperta din mai 1989 ea titra Fusion or Illusion?, minimalizandu-i pe cei doi chimisti), au facut ca aceasta inventie sa intre in anonimat mai bine de doua decenii. „Fenomenul a fost imediat negat si discreditat de catre Departamentul de Energie al SUA impreuna cu MIT care la vremea aceea primeau fonduri masive pentru a sustine Fuziunea Nucleara (Hot Fusion)”. O inventie care nu a fost aruncata definitiv la cos si acest lucru este demonstrat de investigatia lui Cristian Bistriceanu ,un roman stabilit la Londra de ceva vreme ,expert in acest domeniu .

Reproducem mai jos, fragmente ale acestui material care este un rezumat al ultimelor activitati legate de Fuziunea la Rece, cum a fost denumit procesul nuclear descoperit de Pons si Fleischmann.

„NANOR, un dispozitiv iesit din comun

In ultimul an si jumatate urmaresc indeaproape acest subiect si in ultimele luni din ce in ce mai multe rapoarte pozitive indica faptul ca acest lucru nu mai poate fi ignorat. Motivul principal pentru care scriu aceste randuri este de fapt un video postat de un simplu muzician care a fost invitat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) pentru un eveniment muzical. Intamplator el cunostea faptul ca din luna ianuarie a acestui an, profesorul Dr. Peter Hagelstein se afla in posesia unui dispozitiv inventat de Mitchell Swart. Dispozitivul se numeste NANOR si a fost pornit cu ocazia unui curs numit Cold Fusion 101 (Fuziunea la Rece 101) prezentat de Dr. Peter Hagelstein. Dupa incheierea cursului Dr. Hagelstein a facut o invitatie publica oricarei persoane interesate sa afle cum functioneaza acest dispozitiv si pentru a-l vedea in persoana. Din luna ianuarie si pana la momentul in care scriu aceste randuri acest dispozitiv continua sa functioneze fara a fi racordat la nici un fel de sursa de energie.

E-CAT

Poate ca tot acest episod ar fi fost dat uitarii in cele din urma insa, dupa cum spuneam mai sus, acum un an si jumatate, mai precis pe 14-15 ianuarie 2011 un inventator italian pe nume Adrea Rossi, a facut public un dispozitiv care functioneaza pe un principiu similar cu cel al Fuziunii la Rece. Prezentarea a avut loc la Universitatea din Bologna unde, alaturi de profesorul Sergio Focardi, Andrea Rossi au sustinut si o conferinta de presa. Din pacate la acel moment nici una din marile televiziuni sau publicatii nu a relatat despre acest eveniment. Dispozitivul prezentat a fost numit E-CAT (Energy Catalizator – Catalizator de Energie) si foloseste o reactie a hidrogenului cu nichel si un catalizator care nu a fost inca facut public pentru a proteja proprietatea intelectuala a inventatorului. De altfel sursa inventiei lui Rossi sunt doi oameni de stiinta italieni pe nume Focardi si Piantelli care, inca din 1998, au observat in experimentele lor exces de energie la interactiunea hidrogenului cu nichelul, numai ca experimentele au fost imbunatatite substantial de Rossi care a descoperit catalizatorul ce a oferit atat stabilitate cat si pornirea reactorului la cerere.

fuziune-rece

Multi alti oameni de stiinta din multe tari au obtinut rezultate similare cu cele raportate de Pons & Fleischmann insa lumea stiintifica pur si simplu le-a ignorat. Cred ca cel mai bun exemplu este investigatia facuta de cei de la CBS in show-ul „60 Minutes”.

 Este vorba despre o inventie care ar putea schimba fata Planetei, oferind o sursa inepuizabila de energie ieftina si super-curata, putand pune capat tehnologiilor actuale care obtin energie electrica din combustibili fosili, din hidrocentrale sau din controversatele reactoare nucleare actuale. Principiul care sta la baza acestei inventii epocale este denumit Fuziunea la Rece.

Randament uimitor

 Dupa lansarea din ianuarie 2011 a dispozitivului E-CAT inventat de Andrea Rossi, au urmat si alte demonstratii publice care au culminat cu acordarea patentului acestei inventii pe teritoriul italian pe data de 6 aprilie 2011. Tot in luna aprilie, Rossi a oferit posibilitatea ca acest dispozitiv sa fie testat de catre oameni de stiinta. La primul test care a avut loc pe data de 19 aprilie, un E-CAT ce continea un reactor cu un volum de 50cc a produs 2,5 kilowati (kW) cu un consum mediu de 354 wati (w) (de 7 ori mai mult decat a consumat). Aceeasi unitate a produs apoi 2,6 kilowati. Un al doilea test ce a avut loc pe 28 aprilie si care a utilizat acelasi reactor ca marime, a consumat in medie 378 wati si a produs 2,3 kilowati. Aceste teste demonstreaza clar cresteri enorme de energie si nu pot fi puse pe seama unor greseli de masurare. Merita mentionat ca la demonstratiile care au urmat prezentarii din ianuarie 2011 au participat atat oameni de stiinta cat si reporteri din partea prestigioasei reviste de specialitate NyTeknik care au confirmat experimentele lui Andrea Rossi.

Fuziunea-La-Rece-Photo-by-Corbis

 Initial, Rossi s-a asociat cu o firma greceasca numita Defkalion, cu care insa a rupt colaborarea la scurt timp . De ce ? Ar fi trebuit sa construiasca o fabrica de energie termica care sa produca un surplus de energie de 1 Megawat. Termenul limita pentru livrarea acestei centrale a fost octombrie 2011.  Rossi s-a tinut de cuvant ,asa cum a promis, atunci cand, pe 28 octombrie, acest test s-a dovedit a fi un succes. Dupa spusele lui Rossi, aceasta prima fabrica a fost vanduta unei firme militare care nu a dorit sa i se faca public numele.  Conform traditiei, au existat si inca exista sceptici si oameni de stiinta care nu sunt de acord cu lucrurile de mai sus si care prin afirmatii mai mult sau mai putin credibile sau relevante neaga categoric eficacitatea acestui proces.

Alti competitori sunt pe drumul cel bun

 Insa, ceea ce mi se pare cel mai interesant legat de acest subiect este ceea ce s-a intamplat de la inceputul anului 2012 si pana in prezent. Si am sa enumar cronologic evenimentele care au intarit si mai mult spusele lui Rossi si, dupa cum o sa vedem mai tarziu, si ale altor competitori care se pregatesc de asemenea sa iasa pe piata cu un produs similar.

Un_om_de_tiin_a_italian_sus_ine_ca_a_reu_it_sa_ob_ina_fuziunea_la_rece_22778

 Defkalion este compania cu care Rossi a ales sa colaboreze imediat dupa ce a anuntat public existenta dispozitivelor E-CAT. Din motive necunoscute pana in prezent, aceasta colaborare a luat sfarsit si la scurt timp dupa luna noiembrie a anului 2011 expertii de la Defkalion anunta ca si ei au la randul lor un produs ce intra in competitie cu E-CAT, si anume Hyperion. Coincidenta?

 Brillouin Energy Corporation este o alta companie care pe 27 Martie 2012 anunta la un show radio ca detine un boiler care functioneaza pe principiul Fuziunii la Rece. Spre deosebire de Rossi care nu accepta fonduri de sponsorizare, cei doi proprietari sunt in cautarea unui  milion de dolari.

 Blacklight Power a anuntat recent crearea unui sistem nou de producere a energiei electrice ce opereaza fara intrerupere prin convertirea vaporilor de apa (H2O). Cinci grupuri separate de oameni de stiinta au testat aceasta noua tehnologie, printre ei numarandu-se celebrii cercetatori de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) si CIT (California Institute of Technology). Dupa cum se poate observa, exista deja trei competitori care se pregatesc sa iasa pe piata cu solutii diferite fata de ceea ce a prezentat Rossi si doi dintre ei chiar anul acesta (Defkalion si Blacklight Power).

energie la liber prin fuziunea la rece

 Cele mai interesante din toata aceasta poveste mi separ rapoartele si seminariile din ce in ce mai dese pe tema LENR, LENT sau denumite chiar Cold Fusion. Printre cele mai rasunatoare mi se par cele prezentate la CERN, NASA si MIT. Totul a culminat acum o luna si ceva cu un experiment initiat de un profesor de fizica la un liceu din Roma, unde, alaturi de elevii sai, a reusit sa reproduca si sa repete cu succes metoda Cold Fusion”.

 IN LOC DE CONCLUZIE.

Acestea sunt informatiile furnizate de  Cristian Bistriceanu din Londra. Dupa o intrare „in adormire” de aproape doua decenii, o inventie care a facut valuri in anul 1989 revine in actualitate, demonstrand ca o revolutie energetica este pe cale sa se produca. Mai ales ca Andrea Rossi a prezentat un dispozitiv E-CAT pentru uz casnic cu un cost de aproximativ 3.000 euro care ar produce 10 kw/h.

Revista Magazin ,Stiinta si tehnica si Time Magazine

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d