miercuri, septembrie 27, 2023
Mituri si mitologii

Elfii si taramul de dincolo din mitologia celtica

Credem sau nu in basme. Spunem ca  sunt doar   rodul   imaginatiei    noastre. Dar daca ceea ce ne imaginam este real. Daca basmele sunt o realitate? Sa nu uitam ca imaginatia oamenilor se bazeaza, in proportie covarsitoare, pe lucrurile vizibile. Probabil ca elfii au existat in realitate. Probabil ca mitologia este o stiinta si nu o fantezie…

elfii si taramul de dincolo din mitologia celtica

Pamantul mitic al elfilor se numea Tir na nÓg, „taramul tineretii vesnice”, si era o insula aflata intr-un loc mistic dincolo de marginile lumii cunoscute, la vest de Irlanda.

Locuitorii sai erau vesnic tineri, sanatosi si fericiti. Desi comparat cu Walhalla, locul nordic al razboinicilor morti, sufletele nu mergeau dupa moarte in Tir na nÓg.

Insula era locuita numai de zane si de elfi, numiti si sidhe.

In unele povesti irlandeze ei sunt asociati cu Tuatha De Dannan-popor fermecat care traise in Irlanda inaintea stramosilor irlandezilor actuali-despre care se spune ca s-au dus in Tir na nÓg. Numai cativa muritori au vazut insula, iar calatoriile spre ea se sfarseau adesea rau. 

tinutul elfilor

Intr-o poveste populara, un om, Oisin, primise vizita unei zane din Tir na nÓg, numita Niamh. Ea il dusese pe insula ei. Acolo traisera impreuna trei ani si avusesera doi copii. Cand lui Oisin i s-a facut dor de Irlanda,  a aflat ca, daca in Tir na nÓg trecusera doar trei ani, in lumea oamenilor se scursesera trei sute de ani, iar familia si prietenii lui erau morti de mult…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: