joi, septembrie 28, 2023
Mituri si mitologii

Manitu -spiritul indienilor din America de Nord

Pe langa nenumarate spirite ale naturii ,se pare ca multe triburi nord-americane credeau in manitu ,insemnand zeu in limba triburilor ojibwe si algonquin ,care locuiau in zona Marilor Lacuri din SUA si Canada. Termenul se refera la o imensa putere spirituala impersonala , ce se afla in oameni ,in animale sau in fenomene ori caracteristici naturale .

Triburile pawnee din Nebraska venerau un mare spirit numit Tirawa ,care guverna aspecte ale naturii cosmice precum Soarele , Luna si stelele .

Manitu

Samanii sau vracii aveau sarcina de   a    realiza    contactul    intre   cei    vii si   spiritele mortilor .Samanii recurgeau la diferite metode pentru a avea viziuni despre viitor sau pentru a afla cum sa vindece un bolnav.

Cand misionarii crestini au intrat in contact cu indienii ,dupa 1850 ,incercand sa inteleaga conceptia lor despre zeitatea suprema ,kitchi manitu ,”marele spirit ” ,a fost echivalat cu Dumnezeul crestin ,pentru a face mai usoara convertirea .

Sauna indiana 

sauna indiana

Practica baii de aburi in sauna indiana era raspandita la toate triburile nord-americane ,luand forme usor diferite ,in functie de credintele fiecarui trib .Sauna era de obicei o coliba cu acoperis boltit ,bine izolata cu piei de animale sau cu lut.Pietrele erau incalzite la foc ,apoi aduse inauntru si peste ele se arunca apa ,iar coliba se umplea de abur .Ceremonia avea reguli si ritualuri foarte stricte ,de la strangerea unor lemne anume pana la ingrijirea focului de catre anumite persoane .In ceremoniile de la sauna indiana se practicau purificarea mintala si vindecarea corporala ,dar se adresau si cereri si multumiri stramosilor .Ceremonia era condusa de un saman si incepea cu invocarea sufletelor stramosilor si a spiritelor tribului.

Ritualul cautarii viziunii 

Ca si sauna indiana ,cautarea viziunii varia de la trib la trib .  Ea     are     de obicei un scop   anume : fie este un rit de trecere pentru un adolescent ,ca sa devina barbat ,fie este o parte a uceniciei neofitului saman  ,pentru a invata ritualurile sacre ale tribului .O cautare a viziunii poate fi facuta in foarte multe feluri : aspirantul poate posti cateva zile ,poate merge neincetat ori alerga pana la epuizare sau poate consuma ierburi ori ciuperci otravitoare .Scopul este de a-l face sa intre intr-o stare alterata de constiinta ,in care poate vedea si vorbi cu spiritele sale pazitoare .

manitu -spiritul indienilor din america de nord

Un alt mod de a obtine viziuni este prin provocarea rituala a durerii .Aspirantul se poate taia singur cu cutitul .Pentru a intra in transa , samanii folosesc si batai ritmice la tobe sau cantece monotone .

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: