duminică, martie 3, 2024
Psihologie

Fobiile ciudate din viata noastra

Fobiile sunt acele spaime care ne afecteaza viata de zi cu zi. Fiecare avem una sau doua fobii minore, cum ar fi teama fata de paianjeni sau de lift, dar mai sunt si fobiile mai rare, chiar bizare, de care sufera unii oameni, uneori chiar fara sa stie.fobiile ciudate din viata noastra

  Agyrophobia. Legata oarecum de teama de oras, de marile aglomerari umane, numita agorafobie, agirofobia (din grecescul gyrus = rotire) este teama unor oameni de a traversa strada, bulevardul, autostrada sau intersectiile. Ceea ce, evident, face foarte dificila viata unui asemenea om într-un oras. Aceasta teama este distincta de cea fata de masini.

 Mageirocophobia. S-ar traduce prin teama de a gati si vine de la cuvantul grecesc mageirokos, care înseamna „persoana care se pricepe la gatit”. Aceasta fobie ciudata duce potential la un stil de alimentatie nesanatos, mai ales pentru persoanele afectate care traiesc singure. Asemenea persoane sunt foarte intimidate de cei care se pricep la gatit, le respinge prezenta, ceea ce se dovedeste destul de neplacut.

 Pediophobia sau teama irationala de papusi. Nu doar fata de papusile sinistre, ci fata de orice papusa. Mai exact vorbind, este vorba despre teama subconstienta fata de „reprezentarile false ale fiintelor însufletite”, care de obicei includ roboti si manechine, teama ce face dificile cumparaturile în marile magazine, de exemplu. Aceasta fobie nu trebuie confundata cu pedofobia sau pedafobia, teama de copii. Sigmund Freud credea ca aceasta debilitate vine din spaima de papusa care prinde viata, iar roboticianul Masahiro Mori a dezvoltat teoria afirmand ca, cu cat mai asemanator cu omul devine ceva (papusa, robot, manechin), cu atat mai respingator devine acel obiect.

 Pentheraphobia. O sa radeti, dar este vorba despre o fobie foarte comuna, chiar daca pare rizibila: teama de soacra! Nu se stie cu exactitate cate cupluri aflate în pragul unei viitoare si posibile casatorii sufera de aceasta fobie în societatea de tip occidental, dar ea este prezenta în romane, în filme si în alte forme de divertisment tv. Dintre multitudinea terapiilor disponibile pentru aceasta boala mentala (tratament psihiatric, grupuri anonime etc.), cel mai eficient si mai obisnuit si mai popular ramane divortul. O fobie similara pentheraphobiei este novercaphobia care se traduce prin teama de mama vitrega. Si aici, trimiterile literare sunt multe, cel mai cunoscut fiind basmul Cenusareasa.

 Eisoptrophobia sau teama de oglinzi. Este vorba de spaima de a intra în contact cu lumea spirituala prin intermediul oglinzii. Suferinzii dezvolta o anxietate neasteptata, chiar cand îsi dau seama ca spaima este irationala. Fobia le dezvolta superstitiile, cum ar fi aceea ca daca spargi o oglinda e semn rau, aduce ghinion. Unii nu se uita în oglinda de teama senzatiei ca în spatele persoanei lor reflectate se afla o persoana straina.

 Kathisophobia. Este o fobie mai ciudata: teama de a te aseza pe scaun. Ea se dezvolta de multe ori cauzata de hemoroizi, dar în cele mai multe cazuri serioase, se datoreaza unor abuzuri fizice suferite în copilarie, atunci cand persoana a fost obligata sa se aseze pe obiecte ascutite sau dureroase. Alteori, spaima se datoreaza unor pedepse primite în scoala sau poate fi un indicator pentru alte fobii, cum ar fi, de pilda, aceea de a sta în fata unei audiente sau a unui public de elita si de oameni influenti.

 Deipnophobia. Cu alte cuvinte, spaima de a face conversatie la restaurant. Sa recunoastem, unele discutii la masa într-un restaurant sunt groaznice, plictisitoare. Dar unii oameni sunt pur si simplu terorizati de ideea de a vorbi cu partenerul la restaurant, ceea ce îi face sa ocoleasca astfel de întalniri si situatii. În vremuri apuse, existau reguli stricte de eticheta care ajutau persoanele pentru a se acomoda cu aceasta situatie. Azi, ele nu mai exista, din pacate, motiv pentru care în societatea actuala aceasta fobie are sanse multiple sa reapara.fobiile ciudate din viata noastra (2)

 Dar mai sunt si fobii extrem de bizare, pe langa care cele enumerate pana aici par „normale”. Iata cateva asemenea ciudatenii:philematophobia este teama de sarut, o afectiune care vine sa distruga o placere considerata ca atare de miliarde de oameni. Apoi, unele persoane nu suporta sa-si vada genunchii, ai lor sau ai altora, ceea ce se numeste genufobie. Pe altii îi apuca tremuratul (dar nu de frig) atunci cand începe sa ninga, exista si oameni care se tem de umbre, atat de tare încat se închid în casa si stau pe întuneric. Mai sunt unii care se tem de colturile peretilor din cladiri sau din locuinta proprie (se numeste genofobie), altii care intra în panica în fata unei farfurii cu ciorba de legume (lachanofobia), sau a dungilor trasate pe carosabil, unii care sunt terorizati de vederea unui computer,cyberfobicii. Ca sa nu mai vorbim despre teama de a se lipi de cerul gurii untul de arahide (arachibutyrophobia) sau de teama de papusile ventrilocilor (automatonophobia) care apar deseori la circ sau în spectacolele de divertisment tv.

 Citind aceste randuri va puteti întreba daca e cineva pe lume care sa nu sufere de vreo fobie. Probabil ca nu, lumea e mare si toti suntem putin luati, cum spunea Motu Pittis.

Revista Magazin

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum